Διδάξτε στο Παιδί σας Δεξιότητες Διαχείρισης Θυμού

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό, υγιές συναίσθημα. Αλλά πολλά παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ συναισθημάτων θυμού και επιθετικής συμπεριφοράς. Η αγανάκτηση και ο θυμός μπορεί σύντομα να μετατραπεί σε ανυπακοή, έλλειψη σεβασμού, επιθετικότητα και εκρήξεις, όταν τα παιδιά δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

Η παιδική επιθετικότητα, όπως τα χτυπήματα, το φτύσιμο και τα πειράγματα, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον θέματα, όταν αφήνεται ανεξέλεγκτη. Για παράδειγμα, ο θυμός και η επιθετικότητα έχουν συνδεθεί με ακαδημαϊκά προβλήματα, απόρριψη από τους συμμαθητές και θέματα ψυχικής υγείας κατά την ενήλικη ζωή. Για τα παιδιά που δυσκολεύονται να ελέγξουν τα νεύρα τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω πέντε στρατηγικές για να διδάξετε δεξιότητες διαχείρισης θυμού.

Διαφοροποιήστε το συναίσθημα από τη συμπεριφορά

Διδάξτε τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, ώστε να μπορούν να εκφράζουν με λόγια τα συναισθήματα του θυμού, της αγανάκτησης και της απογοήτευσης. Δοκιμάστε να πείτε: «Είναι εντάξει αν νιώθεις θυμωμένος, αλλά δεν είναι εντάξει να χτυπάς τον άλλον.» Βοηθήστε τα να δουν ότι έχουν τον έλεγχο των πράξεών τους, όταν αισθάνονται θυμωμένα.

Μερικές φορές, οι επιθετικές συμπεριφορές προκύπτουν από μια ποικιλία άβολων συναισθημάτων, όπως λύπη ή ντροπή. Οπότε, βοηθήστε τα παιδιά σας να εξερευνήσουν για ποιο λόγο νιώθουν θυμό. Ίσως να νιώθουν λύπη για μια βόλτα που ακυρώθηκε, αλλά αντιδρούν με θυμό επειδή είναι πιο εύκολο ή κρύβει τον πόνο που νιώθουν.

Επιδείξτε οι ίδιοι δεξιότητες διαχείρισης θυμού

Ο καλύτερος τρόπος να διδάξετε τα παιδιά πώς να διαχειρίζονται το θυμό είναι με το να τους δείξετε πώς εσείς διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας, όταν θυμώνετε. Όταν τα παιδιά σας παρακολουθούν να χάνετε τον έλεγχο, πιθανόν να κάνουν το ίδιο. Αλλά, αν σας βλέπουν να αντιμετωπίζετε τα συναισθήματά σας με έναν πιο ήπιο, ευγενικό τρόπο, θα το μιμηθούν κι αυτό.

Αν και είναι σημαντικό να προστατεύετε τα παιδιά σας από τα περισσότερα προβλήματα των ενηλίκων, είναι υγιές να τους δείχνετε πώς να χειρίζονται τα συναισθήματα θυμού. Επιδείξτε τους τις φορές που νιώσατε θυμό, ώστε τα παιδιά σας να κατανοήσουν ότι οι ενήλικες μερικές φορές θυμώνουν.

Είναι εντάξει να πείτε «Θυμώνω που το αυτοκίνητο μπροστά μας δεν σταμάτησε για να αφήσει εκείνα τα παιδιά να διασχίσουν το δρόμο. Αλλά εγώ θα σταματήσω, ώστε να περάσουν το δρόμο με ασφάλεια.» Όταν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας με λόγια, διδάσκουμε τα παιδιά να μιλάνε για τα συναισθήματά τους.

Επίσης, αναλάβετε την ευθύνη για τη συμπεριφορά σας όταν χάνετε τον έλεγχο μπροστά στα παιδιά σας. Ζητήστε συγγνώμη και συζητήστε μαζί τους τι θα μπορούσατε να κάνετε. Πείτε «Λυπάμαι που με είδατε να φωνάζω σήμερα, όταν θύμωσα. Έπρεπε να είχα πάει για περπάτημα για να ηρεμήσω όταν θύμωσα, αντί να βάλω τις φωνές.»

Ορίστε Κανόνες Θυμού

Οι περισσότερες οικογένειες έχουν άγραφους κανόνες σχετικά με το ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια δεν είναι. Κάποιες οικογένειες δεν τις ενοχλεί το κοπάνημα της πόρτας και οι φωνές, ενώ άλλες οικογένειες έχουν λιγότερη ανοχή για τέτοιου είδους συμπεριφορές. Δημιουργήστε γραπτούς κανόνες που επικοινωνούν τις προσδοκίες σας. Οι κανόνες αυτοί πρέπει να έχουν ως επίκεντρο τη συμπεριφορά με σεβασμό προς τους άλλους.

Αναφερθείτε σε θέματα όπως τη σωματική επιθετικότητα, τις βρισιές και την καταστροφή πραγμάτων, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να πετάνε πράγματα, να στάνε πράγματα ή να ξεσπάνε λεκτικά ή σωματικά, όταν θυμώνουν.

Διδάξτε Υγιείς Δεξιότητες Διαχείρισης

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να γνωρίζουν τους κατάλληλους τρόπους να διαχειριστούν το θυμό τους. Αντί να τους λέτε «Μην χτυπάς τον αδερφό σου», εξηγήστε τους τι μπορούν να κάνουν όταν νιώθουν θυμωμένα. Πείτε «Την επόμενη φορά, χρησιμοποίησε τις λέξεις σου» ή «Απομακρύνσου από κοντά του, όταν νιώθεις θυμωμένος.»

Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε «Τι μπορείς να κάνεις αντί να τον χτυπήσεις;» για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναγνωρίσει ποιες στρατηγικές μπορεί να είναι χρήσιμες. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα «πακέτο ηρεμίας» που μπορεί να το χρησιμοποιήσει, όταν νιώθει εκνευρισμένο. Γεμίστε ένα κουτί με αντικείμενα που μπορούν να το βοηθήσουν να ηρεμήσει, όπως ένα βιβλίο ζωγραφικής και μαρκαδόρους, μια λοσιόν που μυρίζει ωραία ή γαληνευτική μουσική. Η δέσμευση των αισθήσεών του μπορεί να βοηθήσει στο να ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα του.

Χρησιμοποιήστε το time out ως ένα εργαλείο για να βοηθήσετε το παιδί σας να ηρεμήσει. Διδάξτε το ότι μπορεί να δώσει στον εαυτό του λίγο χρόνο για ένα timeout πριν κάνει κάτι για το οποίο θα μετανιώσει. Η απομάκρυνση από την έκρυθμη κατάσταση και η αφιέρωση λίγων λεπτών στο να ηρεμήσουν μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για τα παιδιά που με ροπή προς τον θυμό.

Επίσης, διδάξτε τους δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, ώστε τα παιδιά να μάθουν να αναγνωρίζουν ότι μπορούν να επιλύσουν προβλήματα χωρίς να καταφεύγουν σε επιθετικότητα. Μιλήστε για τρόπους που μπορεί να επιλυθεί μια διαφωνία ειρηνικά.

Παρουσιάστε επιπτώσεις όταν είναι απαραίτητο

Δώστε στα παιδιά σας θετικές συνέπειες, όταν ακολουθούν τους κανόνες θυμού και αρνητικές συνέπειες, όταν παραβιάζουν τους κανόνες. Οι θετικές συνέπειες, όπως ένα σύστημα επιβράβευσης, μπορεί να δώσει κίνητρο σε ένα παιδί για να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητες διαχείρισης θυμού, όταν θυμώνει.

Δείξτε συνέπεια με άμεσες συνέπειες, αν το παιδί σας γίνεται επιθετικό. Οι αποτελεσματικές συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν time out, απώλεια προνομίων, επιπλέον δουλειές ή το να δανείσουν ένα παιχνίδι στο άτομο με το οποίο το παιδί είναι θυμωμένο.

Συμπέρασμα

Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να δυσκολεύονται να διαχειριστούν το θυμό τους μερικές φορές. Αλλά, με την καθοδήγησή σας, οι δεξιότητες του παιδιού σας θα βελτιωθούν. Όταν τα παιδιά σας δυσκολεύονται να θέσουν το θυμό τους υπό έλεγχο ή τα προβλήματα θυμού τους φαίνονται να επιδεινώνονται, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια από επαγγελματία. Ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο υποκείμενου ψυχικού νοσήματος και να προσφέρει βοήθεια στη δημιουργία πλάνου διαχείρισης συμπεριφοράς. 

 

Πηγή:

https://www.verywellfamily.com/ways-to-teach-your-child-anger-management-skills-1095010