Αύξηση Βάρους την Εποχή του COVID-19

Ο COVID-19 και οι συνέπειές του μας αγγίζουν όλους μας (Εκπαίδευση: κυρίως διαδικτυακή. Άθληση: σε αναστολή ή σοβαρά περιορισμένη. Κοινωνική αποστασιοποίηση: δεν διαφαίνεται το τέλος της). Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τόσο οι νέοι όσο και οι ενήλικες στρέφονται στο φαγητό για να νιώσουν καλύτερα. Έτσι, ως αποτέλεσμα, τα κιλά συσσωρεύονται.

Μήνες πια μέσα στη «νέα κανονικότητα» που έφερε η πανδημία, οι γονείς και οι παιδίατροι ανησυχούν για τις δραματικές αλλαγές στη ζωή των παιδιών και των εφήβων. Αν προσθέσετε τις οικονομικές πιέσεις, την απώλεια εργασίας και την απώλεια πρόσβασης σε σχολικά γεύματα, τότε δημιουργείται μια συνταγή καταστροφής που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του παιδιού σας ακόμα και μετά την εποχή του COVID-19.

Στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφιας, οι γιατροί παρατηρούν μια αύξηση στον Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) σε πολλούς από τους ασθενείς τους. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως σε τρεις παράγοντες:

  • Διαταραγμένο ή τροποποιημένο πρόγραμμα ύπνου
  • Αλλαγή στο διατροφικό επίπεδο της τροφής και ανυπαρξία δομημένης ώρας γευμάτων
  • Έλλειψη δομημένης σωματικής δραστηριότητας

Επίπτωση της διαταραγμένης ρουτίνας

Ο COVID-19 έχει διαταράξει τις ημερήσιες ρουτίνες πολλών οικογενειών. Πλέον οι οικογένειες δεν βγαίνουν από το σπίτι τους για να πάνε στη δουλειά, στο σχολείο και το παιδικό σταθμό. Όλοι μένουν στο σπίτι, για να εργαστούν, να μάθουν, να χαλαρώσουν και να κοινωνικοποιηθούν. Τα παιδιά και οι έφηβοι πάνε αργότερα για ύπνο και ξυπνούν αργότερα, διαταράσσοντας τα «κανονικά» τους προγράμματα.

Η επίπτωση που έχει το ξενύχτι αθροίζεται καθημερινά και επηρεάζει άλλους τομείς της ζωής των παιδιών, όπως τα γεύματα, τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Τα παιδιά και οι έφηβοι που πάνε αργά για ύπνο είναι πιο πιθανό να τρώνε μόνα τους και να καταβροχθίζουν τροφές με υδατάνθρακες (πατατάκια, μπισκότα, κλπ). Τέτοιες τροφές τους δίνουν μια έκρηξη ενέργειας που τους κάνει να μένουν ξύπνιοι πιο αργά, αλλά τελικά τους αφήνουν να νιώθουν νωθροί, ακόμα και πεινασμένοι καθώς και φορτωμένοι με βάρος.

Είναι ένας κύκλος αυτό-ήττας, ένας κύκλος που δύσκολα σταματά χωρίς οικογενειακή παρέμβαση. Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία υποστηρίζουν το σύνθημα «είμαστε όλοι μαζί σε αυτό» για την οικογένεια. Σκεφτείτε να πείτε στα παιδιά σας «Ας δημιουργήσουμε μια υγιεινή ρουτίνα ως οικογένεια».

Ενισχύστε τις υγιείς συνήθειες ύπνου

Ένας τρόπος να αλλάξετε τον μεταβολισμό και την κινητοποίηση του παιδιού σας είναι να εξασφαλίσετε ότι κοιμάται αρκετά τη νύχτα. Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου πρέπει να ετοιμάζονται για ύπνο γύρω στις 9μμ τα βράδια της Κυριακής ως Πέμπτης. Οι έφηβοι μπορούν να μείνουν ξύπνιοι ως τις 11, αλλά κι εκείνοι χρειάζονται χρόνο να αποσυμπιεστούν και να χαλαρώσουν το μυαλό και το σώμα τους.

Κρατήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές (όπως κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές) έξω από το υπνοδωμάτιό τους ή έστω κλειστά, όταν το παιδί σας προσπαθεί να κοιμηθεί ή κοιμάται. Οι ήχοι ειδοποιήσεων από μηνύματα, κλήσεις ή υπενθυμίσεις μπορεί να διαταράξουν τις κρίσιμες φάσεις του κύκλου του ύπνου. Για τον καλύτερο ύπνο, ζητήστε από το παιδί σας να βάλει στην άκρη τις ηλεκτρονικές συσκευές για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την ώρα ύπνου.

Να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει γκρίνια από τα παιδιά σας για τις αλλαγές αυτές. Όμως μετά από λίγες εβδομάδες με το νέο πρόγραμμα, το παιδί σας θα έχει εναρμονιστεί με το πρόγραμμα αυτό που συμβαδίζει με εκείνο του σχολείου του... και μπορεί ακόμα και να σας ευχαριστήσει για την ώθηση προς την επιστροφή σε κάτι που μοιάζει με κανονικότητα.

Φάτε τα σωστά φαγητά, τη σωστή ώρα

Το να τρώτε τα σωστά φαγητά τη σωστή ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να έχει τεράστια επίπτωση στην αύξηση ή τη μείωση του βάρους, ειδικά για παιδιά και εφήβους που μεγαλώνουν. Προτείνεται όλα τα παιδιά να τρώνε τρία γεύματα την ημέρα συν ένα ή δυο σνακ.

Ο συνδυασμός ή η παράλειψη γευμάτων δεν συστήνεται, καθώς δημιουργεί έναν επικίνδυνο κύκλο κορυφών (ενέργεια) και κοιλιών (κούραση) κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσέξτε, επίσης, τι πίνει το παιδί σας. Υπάρχουν πάρα πολλές θερμίδες στα αναψυκτικά, στα energy drinks και στα φρουτοποτά. Προσφέρετε στο παιδί σας νερό ή σόδα, αν το παιδί σας θέλει τις φυσαλίδες των αναψυκτικών.

Κάντε τα γεύματα μια οικογενειακή υπόθεση

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επιτρέψετε στα παιδιά να συμμετέχουν στην προετοιμασία των γευμάτων και των σνακ. Κάποιες οικογένειες το βρίσκουν χρήσιμο να συζητούν τα γεύματα της εβδομάδας, ώστε τα μέλη της οικογένειας να γνωρίζουν τι να περιμένουν και να μπορούν να παρασκευάζουν τα γεύματα που τους αρέσουν περισσότερο. Η παρασκευή των γευμάτων μπορεί να είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να περνάτε μαζί ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Μπορείτε να συζητάτε για το φαγητό που ετοιμάζετε, πώς να το κάνετε πιο υγιεινό (π.χ. να χρησιμοποιείτε κουνουπίδι για να αντικαταστήσετε μέρος του πουρέ πατάτας) ή άλλα θέματα που εσείς ή το παιδί σας θέλετε να συζητήσετε.

Τα γεύματα είναι ένα κοινωνικό γεγονός. Αποθαρρύνετε τα παιδιά σας ή τους εφήβους σας να τρώνε μόνοι τους. Φάτε τουλάχιστον ένα γεύμα της ημέρας μαζί σαν οικογένεια. Αυτό θα βοηθήσει κάθε μέλος της οικογένειας να ελαττώσει ταχύτητα και να απολαύσει το φαγητό και την παρέα. Η συζήτηση για τα καλά και τα άσχημα της ημέρας έχουν το πρόσθετο όφελος ότι βοηθούν τα μέλη της οικογένειας να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να αναπτύσσουν πιθανές λύσεις.

Κάντε τη σωματική δραστηριότητα προτεραιότητα

Βρείτε το χρόνο να είστε ενεργοί. Εσείς ή το παιδί σας μπορεί να μην έχει το χρόνο (ή την ενέργεια) για ένα εκτενές, στοχευμένο πρόγραμμα άσκησης. Αντ? αυτού, βρείτε μικρά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να κάνετε κάποια σωματική άσκηση. Μπορεί να είναι ένας σύντομος περίπατος σε ένα διάλειμμα, λίγη μπάλα με έναν αδερφό ή έναν γείτονα ή να ανεβοκατέβετε τις σκάλες πέντε φορές συνεχόμενα.

Κάποιες δραστηριότητες μπορείτε να τις κάνετε μόνοι σας, ενώ κάποιες άλλε είναι καλύτερο να γίνονται μαζί με κάποιον άλλον. Η άσκηση με κάποιον άλλον χτίζει την υπευθυνότητα και αυξάνει τις πιθανότητες εσείς ή το παιδί σας να συνεχίσει να την κάνει. Μπορείτε να καταγράφετε τις ασκήσεις σε κάποια από τις onlineεφαρμογές που κυκλοφορούν.

Μη διστάσετε να γίνετε δημιουργικοί:

  • Ποιος μπορεί να κάνει σκοινάκι για περισσότερη ώρα;
  • Ποιος μπορεί να περπατήσει τη μεγαλύτερη απόσταση σε μια μέρα/μια εβδομάδα/έναν μήνα;
  • Ποια ομάδα (ενήλικες εναντίον παιδιών ή ανάμεικτες) μπορούν να πετάνε ένα μπαλάκι για περισσότερη ώρα χωρίς να τους πέσει;
  • Ποιος μπορεί να κάνει την πιο περίπλοκη κίνηση γιόγκα;

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα προτεινόμενων δραστηριοτήτων (για εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο) με τα παιδιά σας και να επιλέγετε μια κάθε μέρα. Τα παιδιά σας μπορούν σύντομα να αποκτήσουν αγαπημένες δραστηριότητες κι αυτό να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη απόλαυση και δραστηριότητα.

Είναι σημαντικό για το παιδί σας και για εσάς να μη μένετε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι. Αν δεν είναι ασφαλές να περπατάτε στη γειτονιά σας, μπορείτε να πάτε σε ένα δημόσιο πάρκο ή να συμμετέχετε σε μια δομημένη δραστηριότητα της κοινότητάς σας. Βγείτε έξω και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας και εσείς στέκεστε στον ήλιο, ακόμα και για πέντε λεπτά, για όσο περισσότερες μέρες γίνεται. Ο ήλιος δεν στοιχίζει κάτι, δεν προσθέτει βάρος, αλλά ενισχύει την καλή διάθεση.

Μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση, οπότε προχωρήστε ένα βήμα τη φορά και θέστε στόχους μαζί ώστε η οικογένειά σας να επιστρέψει στο δρόμο της υγιεινής ζωής. Μπορούμε να περάσουμε τη δύσκολη αυτή εποχή και να βγούμε κιόλας πιο υγιείς από αυτή.

 

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ:

https://www.chop.edu/news/health-tip/weight-gain-during-covid-19