Σκέψη και παιχνίδι στην προσχολική ηλικία

Το παιχνίδι είναι ο φυσικός τρόπος μάθησης για τα παιδιά. Ακόμα και αν φαίνεται ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας απλώς παίζουν, οι εγκέφαλοί τους δουλεύουν έντονα συνδυάζοντας ζωτικές γνώσεις σχετικά με τον κόσμο. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται ιδέες για τη στήριξη της γνωστικής ανάπτυξης των νηπίων.

Σχετικά με το παιχνίδι και τη γνωστική ανάπτυξη

Τα νήπια θέλουν να μάθουν πώς δουλεύουν τα πράγματα και ο καλύτερος τρόπος μάθησης είναι μέσα από το παιχνίδι. Τα παιδιά, ενώ παίζουν, λύνουν προβλήματα, δημιουργούν, πειραματίζονται, σκέφτονται και μαθαίνουν.

Αυτός είναι ο λόγος που το παιχνίδι υποστηρίζει τη γνωστική ανάπτυξη των νηπίων (δηλαδή την ικανότητά τους να σκέφτονται, να κατανοούν, να επικοινωνούν, να θυμούνται, να φαντάζονται και να μαντεύουν τι θα συμβεί στη συνέχεια).

Οι σχέσεις του παιδιού σας επίσης στηρίζουν τη γνωστική του ανάπτυξη, ειδικά η σχέση του με εσάς. Και το παιχνίδι είναι ένας σημαντικός τρόπος να χτιστεί μια σχέση. Περνώντας χρόνο παίζοντας με το παιδί σας στέλνετε ένα απλό μήνυμα ? είσαι σημαντικός για εμένα. Αυτό το μήνυμα βοηθάει το παιδί σας να μάθει ποιο είναι και ποια η θέση του στον κόσμο.

Τι να περιμένετε: η γνωστική ανάπτυξη του νηπίου

Με τον καιρό, την εμπειρία και την εξάσκηση, το νήπιό σας πιθανόν να:

  • ξεκινήσει να οργανώνει τα παιχνίδια του και να πιάνει φιλίες από την ηλικία των 4 ετών,
  • κατανοεί έννοιες όπως «μεγαλύτερο» και «ψηλότερο» από την ηλικία των 4 ετών,
  • ξεκινήσει να αναπτύσσει αίσθηση του χιούμορ στα 4 έτη και να απολαμβάνει ανέκδοτα και αινίγματα στα 5 έτη,
  • έχουν κάποια αίσθηση του χρόνου στην ηλικία των 4 ετών και από τα 5 έτη να κατανοεί ότι η ημέρα χωρίζεται σε ώρες και λεπτά,
  • ξεκινά να διαπραγματεύεται μαζί σας, αν θέλει κάτι,
  • ξεκινά να προβλέπει τι θα συμβεί στη συνέχεια (για παράδειγμα σε μια ιστορία)
  • μην κατανοεί τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Στην ηλικία των 4 ετών, ένα παιδί εξακολουθεί να έχει ένα σχετικά μικρό εύρος συγκέντρωσης, συνεπώς να περιμένετε ότι το παιδί σας μπορεί να γίνει ανήσυχο ή να βαρεθεί, αν μια δραστηριότητα διαρκεί πολλή ώρα.

Το 4χρονο παιδί σας είναι πιθανόν να ξεκινήσει να θέτει ερωτήσεις σχετικά με «δύσκολα» θέματα όπως το σεξ και το θάνατο. Για παράδειγμα, μπορεί να ρωτήσει «Από πού έρχονται τα μωρά;»

Στην ηλικία των 5 ετών, το παιδί σας μπορεί να κάθεται καθ? όλη τη διάρκεια ενός παιχνιδιού ή να ολοκληρώνει ένα παζλ. Και αυτό φέρνει τη νέα πρόκληση του να παίζει δίκαια και να χάνει με ηρεμία!

Ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο δίνουν στο παιδί σας πολλή τροφή για σκέψη. Υπάρχουν νέοι κανόνες και ρουτίνες που διαφέρουν από εκείνες του σπιτιού. Αυτό μπορεί να είναι κουραστικό και περίπλοκο αρχικά. Το παιδί μπορεί να χρειαστεί χρόνο και πολλή αγάπη και στήριξη για να προσαρμοστεί.

Ιδέες παιχνιδιού για την ενθάρρυνση της γνωστικής ανάπτυξης

Κάποιες ιδέες παιχνιδιού για να υποστηρίξουν τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού είναι:

  • Παίξτε απλά επιτραπέζια παιχνίδια, όπως φιδάκι, με το παιδί σας ή απλά παιχνίδια με κάρτες.
  • Διαβάστε βιβλία και πείτε ανέκδοτα και αινίγματα.
  • Ενθαρρύνετε το παιχνίδι με κατασκευές.
  • Κάντε απλά παζλ.
  • Παίξτε παιχνίδια που συνδυάζουν την κίνηση και το τραγούδι, όπως το «χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ».
  • Όταν οδηγείτε ή είστε σε κάποιο ΜΜΜ, δοκιμάστε παιχνίδια με αινίγματα, όπως «Μπορείς να δεις κάτι πράσινο;»
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας βοηθήσει με το μαγείρεμα. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μαθαίνουν πολλά κάνοντας διάφορα πράγματα, όπως μετρώντας ποσότητες και αναγνωρίζοντας τα συστατικά των οικογενειακών γευμάτων.

Το παιδί σας θα μάθει ταχύτερα, αν κάνετε ένα βήμα πίσω και του δώσετε ενθάρρυνση και στήριξη από απόσταση. Προσπαθήστε να μην παρεμβαίνετε για να δώσετε λύσεις. Το παιδί σας θα σας πει πότε χρειάζεται βοήθεια, οπότε ακολουθήστε το.

Και κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε παιχνιδιού, μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί σας να περιγράψει τι κάνει, ώστε να εξασκήσει και τις γλωσσικές του δεξιότητες. Για παράδειγμα, αν εσείς και το παιδί σας παίζετε ότι είστε κτηνίατροι, μπορείτε να πείτε «Τι πρόβλημα έχει αυτό το ζώο; Πώς θα το κάνουμε να νιώσει καλύτερα;»

Αν επιλέξετε να επιτρέψετε στο παιδί σας χρόνο με ηλεκτρονικές συσκευές, καλό είναι να εστιάσετε σε ποιοτικές επιλογές για το παιδί σας και να παρακολουθείτε ή να παίζετε μαζί του. Ο χρόνος με τις ηλεκτρονικές συσκευές περιλαμβάνει το να βλέπει τηλεόραση και το να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή, τα κινητά ή τα τάμπλετ.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://raisingchildren.net.au/preschoolers/play-learning/play-preschooler-development/thinking-play-preschoolers