Πώς να διδάξετε στο νήπιό σας να πλένει τα χέρια του

«Πλύνε τα χέρια σου!» είναι μια φράση που τη λένε οι γονείς ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είτε όταν τα παιδιά βγαίνουν από την τουαλέτα, έχει έρθει από έξω και πάει να κάτσει για φαγητό ή σε κάθε άλλη περίπτωση που μπορεί να μην είναι εντελώς καθαρό, το πλύσιμο των χεριών είναι κάτι που πρέπει να γίνει δεύτερη φύση.

Με την ανησυχία για τον κορωναϊό να κυριαρχεί στις συζητήσεις και τα δελτία ειδήσεων, είναι παρήγορο να ξέρουμε ότι πολλοί φαίνεται να γνωρίζουν την ανάγκη να σταματήσει η εξάπλωση των μικροβίων και να αυξήσουμε την προσωπική υγιεινή, αλλά ένα μεγάλο ερώτημα παραμένει: Τα παιδιά πλένουν σωστά τα χέρια τους; Το νήπιό σας ξέρει πώς να πλένει καλά τα χέρια του; Φαίνεται σαν κάποια βασική ρουτίνα, αλλά ακόμα και τα βασικά πρέπει κάποια στιγμή να τα διδάξουμε στα παιδιά.

Τα Centers for Disease Control and Prevention (το αντίστοιχο του ΕΟΔΥ) προτείνουν να πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με καθαρό, τρεχούμενο νερό και σαπούνι, χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό αν υπάρχει. Αν δεν υπάρχει καθαρό νερό διαθέσιμο, ένα αντισηπτικό με βάση το οινόπνευμα μπορεί να αντικαταστήσει το πλύσιμο, αλλά σημειώστε πως αυτού του είδους τα προϊόντα δεν αφαιρούν τη βρωμιά. Το σαπούνι και το νερό είναι πραγματικά η καλύτερη επιλογή.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος να πλένουν τα χέρια τους. Με το CDC (ΕΟΔΥ) να αναφέρει ότι πολλές μολύνσεις μεταφέρονται με τα χέρια και με τα παιδιά να είναι τόσο κοντά το ένα στο άλλο, να μοιράζονται φαγητό, παιχνίδια και τόσα άλλα, το πλύσιμο των χεριών είναι ένα σημαντικό εργαλείο στο οπλοστάσιο στη μάχη κατά των μικροβίων.

Συμβουλές για τη διδασκαλία του πλυσίματος των χεριών στα νήπια

  • Πλύνετε τα δικά σας χέρια: Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν κάποιος γίνεται το καλό παράδειγμα. Πλένοντας τα χέρια σας μπροστά στο παιδί σας, όχι μόνο του δείχνετε τη σωστή τεχνική, αλλά και ότι πιστεύετε πως η διαδικασία είναι σημαντική και απαραίτητη.
  • Μιλήστε για το πότε: Είναι λογικό για εσάς να πλένεστε πριν φάτε ή αφού πάτε στην τουαλέτα, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι το παιδί σας συνειδητοποιεί πότε πρέπει να πλύνει τα χέρια του. Πείτε του. Οι βασικές πληροφορίες δεν είναι εγγενώς γνωστές, πρέπει να τις διδαχθεί.
  • Μιλήστε για το γιατί: Και πάλι, ό,τι είναι προφανές στους ενήλικες δεν είναι εξίσου προφανές και στα παιδιά. Σε βασικό επίπεδο, εξηγήστε πώς το πλύσιμο των χεριών βοηθά στην απομάκρυνση των μικροβίων που μπορούν να τα αρρωστήσουν.
  • Μιλήστε για το πώς (και το για πόσο): Φέρτε το παιδί σας στο μπάνιο (ή στην κουζίνα) και δείξτε του πώς ακριβώς να πλένει τα χέρια του με το σωστό τρόπο. Δείξτε του τη διαφορά μεταξύ του ζεστού και κρύου νερού, ώστε να μην τα μπερδεύει. Επαναλάβετε την τεχνική, δείχνοντας του την κατάλληλη ποσότητα σαπουνιού (περίπου στο μέγεθος ενός κέρματος 0,50? αν χρησιμοποιείτε υγρό σαπούνι) και πώς να τρίψει τα χέρια του. Τα μικρά παιδιά δεν έχουν εδραιώσει την έννοια του χρόνου, οπότε βάλτε ένα χρονόμετρο για 20 δευτερόλεπτα ή ζητήστε του να τραγουδήσει το «Happy Birthday» ή την αλφαβήτα δυο φορές.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχει πρόσβαση στον νιπτήρα: Αν ο νιπτήρας είναι πολύ ψηλά για το νήπιό σας, πάρτε ένα σκαλοπατάκι, ώστε να μπορεί να φτάνει τη βρύση. Βεβαιωθείτε ότι το σαπούνι είναι σε σημείο που το φτάνει.
  • Κάντε το διασκεδαστικό: Αγοράστε αστεία σαπούνια με άρωμα φρούτων ή σαπούνια με τους αγαπημένους του ήρωες.
  • Τρίψτε σωστά: Πλύνετε ανάμεσα στα δάχτυλα, τη ράχη της παλάμης και κάτω από τα νύχια (όχι μόνο τις παλάμες όπως πολλά παιδιά, αλλά και ενήλικες κάνουν).
  • Αποφύγετε αντιβακτηριδιακά σαπούνια. Τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια εξαπλώνουν την αντίσταση στα αντιβιωτικά. Επίσης, πλάκες σαπουνιού σε νερό έχουν βρεθεί να είναι μολυσμένες με βακτήρια, οπότε χρησιμοποιήστε σαπούνια που έχουν αποστραγγιστεί σωστά.
  • Χρησιμοποιήστε αντισηπτικά χεριών με βάση το οινόπνευμα:Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί πλυσίματος των χεριών, αρκεί τα χέρια να μην έχουν χώματα ή άλλες βρωμιές.

 

Διαβάστε το άρθρο εδώ:

https://www.verywellfamily.com/teaching-handwashing-to-preschoolers-2764856