Μπορεί το παιδί σας να σας εμπιστευθεί;

Τα παιδιά δεν πάνε απλώς στον γονέα τους και λένε πράγματα όπως «Ξέρω πως θέλεις να παίρνω άριστα στα μαθήματά μου και έχω την ευκαιρία στο διαγώνισμα να αντιγράψω. Τι να κάνω;» ή «Είμαι βουλιμικός.» Οι γονείς πρέπει να κερδίσουν αυτού του είδους την εμπιστοσύνη.

1.     Αφήστε κατά μέρος το τηλέφωνό σας και ακούστε τι έχει να σας πει το παιδί σας για τις λεπτομέρειες της ημέρας του.

Όταν συναντιέστε με το παιδί σας στο τέλος της ημέρας, αφήστε το τηλέφωνό σας. Έρευνες δείχνουν ότι είναι δύσκολο να αγνοήσουμε το τηλέφωνο, οπότε είναι πολύ πιθανό να το βγάλετε έξω ενώ το παιδί σας σάς μιλάει. Και όταν βγάζετε έξω το τηλέφωνο, δίνετε στο παιδί σας το μήνυμα ότι δε σας ενδιαφέρουν όσα λέει, ότι δεν είναι εξίσου σημαντικό με το όποιο τυχαίο μήνυμα. Με άλλα λόγια, η έρευνες είναι ξεκάθαρες ότι, όταν κοιτάτε το κινητό σας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, η συζήτηση καταρρέει.

Τα όσα συμβαίνουν στο προαύλιο του σχολείου μπορεί να μη σας συναρπάζουν, αλλά η συνήθεια της συζήτησης ξεκινά από νωρίς. Αν αποκτήσετε τη συνήθεια να ακούτε όταν μιλάει ακατάπαυστα για τους 7χρονους φίλους του, είναι πιο πιθανό να σας μιλήσεις για τις κοινωνικές του συναναστροφές, όταν είναι δώδεκα.

Είναι δύσκολο να δώσετε τη δέουσα προσοχή όταν τρέχετε για τις δουλειές της οικογενειακής ρουτίνας, αλλά αν δεν ακούτε πραγματικά, δυο πράγματα θα συμβούν. Θα χάσετε την ευκαιρία να μάθετε για το παιδί σας και να το διδάξετε αλλά και θα μάθει ότι δεν ακούτε πραγματικά, οπότε δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να σας μιλάει.

2. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να μιλάει και να μην αντιδράτε υπερβολικά.

Τα παιδιά συχνά λένε πως δεν μιλάνε στους γονείς τους, επειδή φοβούνται ότι θα δημιουργήσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Αποδείξτε τους ότι μπορούν να σας εμπιστευθούν να τους υποστηρίξετε χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας, όταν τους σπρώχνουν στην παιδική χαρά και θα μπορέσετε να ακούσετε για τα παιδιά της παρέας τους που έκαναν μικροκλοπές λίγα χρόνια αργότερα. Πώς μπορείτε να σταματήσετε τον εαυτό σας από το να παρέμβει; Όταν το παιδί σας σάς λέει κάτι που σας αναστατώνει, πάρτε μια ανάσα. Ακούστε. Αφήστε τον εαυτό σας να ηρεμήσει πριν ανοίξετε το στόμα σας.

Όταν τελικά μιλήσετε, μη βιαστείτε να προτείνετε λύσεις. Αρχίστε με την υπόθεση ότι το παιδί σας έχει συγκεκριμένες ιδέες για το πώς θα λύσει το πρόβλημά του και, με τη στήριξή σας, θα μπορέσει να καταλήξει σε κάποιες λύσεις.

Διδάξτε το, αντί να τρέξετε να το «σώσετε». (Και ναι, αν το πρόβλημα εξακολοθεί να υπάρχει, μπορεί να χρειαστεί πιο άμεση παρέμβαση. Αλλά σίγουρα όχι τις περισσότερες φορές και σίγουρα όχι μέχρι να έχετε διδάξει το παιδί σας να διαχειρίζεται την κατάσταση μόνο του.)

3. Κρατήστε μυστικά.

Θυμάστε πόση ντροπή νιώθατε όταν ο μπαμπάς σας έλεγε μπροστά σε συγγενείς ότι φοβόσασταν τις αράχνες; Ή όταν η μαμά σας τηλεφωνούσε στους γείτονες για να μοιραστεί μαζί τους όσα της είχατε πει για την κόρη τους; Θεωρήστε ό,τι σας λέει το παιδί σας εμπιστευτική πληροφορία. Αν νομίζετε πως πρέπει να το μοιραστείτε με κάποιον άλλον για οποιοδήποτε λόγο, ακόμη και με το σύντροφό σας, μιλήστε πρώτα γι? αυτό με το παιδί σας.

4. Ξεκινήστε με τα μικρά.

Όταν τα παιδιά σας είναι μικρά, ξεκινήστε να τους μιλάτε για δύσκολα θέματα, από τις ειδικές συνθήκες της μονογονεϊκής οικογένειας ή τον αλκοολισμό του παππού ως τις συζητήσεις που φοβίζουν περισσότερο τους γονείς, όπως το σεξ. Αν ανασαίνετε και φέρεστε φυσιολογικά και κρατάτε τις αναφορές σε αυτά σύντομες και τεκμηριωμένες, αργά ή γρήγορα θα τις νιώθετε φυσιολογικές και τα παιδιά σας θα αισθανθούν άνετα να χτίσουν πάνω στις συζητήσεις αυτές και να σας ρωτήσουν ερωτήσεις και να μιλήσουν για τα δικά τους συναισθήματα. Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά σε οικογένειες που μιλάνε για δύσκολα θέματα νωρίς είναι πιο πιθανό να συμβουλευτούν τους γονείς τους, όταν φτάσουν στην εφηβεία.

5. Πείτε την αλήθεια.

Είναι δελεαστικό να πείτε στο παιδί σας ότι το εμβόλιο στον παιδίατρο δε θα πονέσει. Αλλά για ποιο λόγο να σας εμπιστευθεί μετά από αυτό; Αν θέλετε να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας, πρέπει να είστε αξιόπιστοι από την αρχή.

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://www.ahaparenting.com/parenting-tools/communication/trust