Τραγουδώντας στο μωρό σας

Τα παιδιά γεννιούνται έτοιμα, ικανά και πρόθυμα να μάθουν και να αλληλοεπιδράσουν με άλλους αλλά και τον κόσμο γύρω τους. Το τραγούδι είναι ένας σπουδαίος τρόπος να συνδεθείτε με τα παιδιά σας και να βοηθήσετε τη γνωστική, γλωσσική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Τα μωρά και τα νήπια αγαπούν τα τραγουδάκια και ο ρυθμός και η ομοιοκαταληξία βοηθά την ανάπτυξη της γλώσσας.  Ειδικά τα τραγούδια με κινήσεις είναι πολύ καλά, γιατί τα μωρά μπορούν να συμμετέχουν κινώντας το σώμα τους ή μιμούμενα τις πράξεις με τα χέρια τους, ακόμη και πριν γίνουν ικανά να τραγουδήσουν μαζί σας. Το παιδί σας μπορεί να ξεκινήσει με απλές κινήσεις, όπως το χειροκρότημα ή το ανοιγόκλειμα των χεριών του και σταδιακά να μάθει πιο περίπλοκες κινήσεις, καθώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται.

Το τραγούδι με το μωρό ή το νήπιό σας είναι καλό, επειδή...

Τραγουδώντας με το παιδί σας ενθαρρύνετε την πρώιμη επικοινωνία του. Το τραγούδι βοηθάει να δημιουργηθεί δεσμός μεταξύ του ενήλικα και του παιδιού, υποστηρίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά και τη γλωσσική ανάπτυξη, καθώς αυξάνει την πρόσβαση σε λέξεις και ήχους κλειδιά. Τα οφέλη του να τραγουδάτε μαζί με το παιδί σας περιλαμβάνουν:

  • Επανάληψη, όταν τραγουδάτε το ίδιο τραγούδι στο μωρό σας, μαθαίνει τις κινήσεις και μαθαίνει να περιμένει με προσμονή αυτό που ακολουθεί μετά.
  • Πρόβλεψη, καθώς μαθαίνει να τραγουδά ή να κάνει τις κινήσεις, συχνά γνωρίζει ποιος στίχος ή κίνηση ακολουθεί.
  • Λέξεις και αριθμοί. Καθώς το μωρό μεγαλώνει και γίνεται νήπιο είναι όλο και πιο πιθανό να κατανοεί την αλληλουχία των αριθμών και των λέξεων, τα μοτίβα, την αρίθμηση και τις δεξιότητες μνήμης που θα το βοηθήσουν όταν ξεκινήσει το σχολείο.

Όμως αν δεν μπορώ να τραγουδήσω;

Η ομορφιά του να τραγουδάτε στο παιδί σας είναι ότι δεν έχει σημασία αν έχετε ή όχι την ικανότητα να τραγουδάτε, καθώς δεν έχει καμία σημασία για το παιδί σας. Θα αγαπήσει το γεγονός ότι τραγουδάτε τραγουδάκια και τραγούδια με κινήσεις. Θα ενθουσιαστεί όταν καταλάβει ότι είναι η ώρα του τραγουδιού, αφού θα είναι εκείνη η ξεχωριστή στιγμή που θα σας έχει ολόκληρους για εκείνο και αυτό θα δημιουργήσει έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσά σας.

Και θυμηθείτε...

  • Το τραγούδι με το παιδί σας δεν έχει ηλικιακούς περιορισμούς. Δεν έχει σημασία πόσο μικρά ή πόσο μεγάλα είναι, μπορείτε να τραγουδάτε με τα παιδιά σας σε κάθε ηλικία.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να κινείται καθώς λέει τραγούδια με κινήσεις, όπως το «χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ». Ακόμη και αν το μωρό σας είναι πολύ μικρό για να κάνει τις κινήσεις μόνο του, μπορείτε να το βοηθήσετε παίρνοντας τα χέρια του στα χέρια σας και να τα χτυπάτε μαζί για παράδειγμα.
  • Αν δε γνωρίζετε κάποιο τραγούδι να τραγουδήσετε στο μωρό σας, μην ανησυχείτε. Μπορείτε να επινοήσετε ένα δικό σας! Μπορεί να είναι σχετικό με οτιδήποτε, από το αγαπημένο του παιχνίδι και την ώρα του ύπνου ως το πώς ο ταχυδρόμος σας φέρνει γράμματα. Δεν έχει σημασία, αρκεί να διασκεδάζετε με το παιδί σας.

 

Διαβάστε το άρθρο εδώ:

https://www.familylives.org.uk/advice/early-years-development/singing-with-your-baby/