Νυχτερινός Τρόμος

Οι περισσότεροι γονείς έχουν παρηγορήσει τα παιδιά τους μετά από έναν περιστασιακό εφιάλτη. Όμως αν το παιδί σας είχε ποτέ αυτό που είναι γνωστό ως νυχτερινό τρόμο (ή τρόμο ύπνου), ο φόβος του πιθανώς να μην μπορεί να παρηγορηθεί, ό,τι και αν δοκιμάσετε.

Ο νυχτερινός τρόμος είναι μια διαταραχή ύπνου που μοιάζει με εφιάλτη, αλλά ο τρόμος είναι πιο δραματικός. Αν και οι νυχτερινοί τρόμοι μπορεί να αναστατώσουν τους γονείς που γίνονται μάρτυρές τους, συνήθως δεν είναι αιτία ανησυχίας ή σημάδι βαθύτερου ιατρικού θέματος.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα του νυχτερινού τρόμου;

Κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού τρόμου, το παιδί μπορεί:

  • να ανακάτσει ξαφνικά στο κρεββάτι του
  • να φωνάξει ή να ουρλιάξει αναστατωμένο
  • να ανασαίνει γρήγορα και να έχει ταχυκαρδία
  • να ιδρώνει
  • να καταστρέφει τα πράγματα γύρω του
  • να είναι αναστατωμένο και φοβισμένο

Μετά από μερικά λεπτά, ή κάποιες φορές περισσότερο, το παιδί απλώς ηρεμεί και ξαναπέφτει για ύπνο.

Σε αντίθεση με τους εφιάλτες, τους οποίους τα παιδιά τους θυμούνται, τα παιδιά δεν έχουν καμία ανάμνηση του νυχτερινού τρόμου την επόμενη ημέρα, επειδή συμβαίνει στο στάδιο του βαθιού ύπνου και δεν υπάρχουν νοητικές εικόνες για να θυμηθεί.

Τι προκαλεί τους νυχτερινούς τρόμους;

Οι νυχτερινοί τρόμοι προκαλούνται από τον υπέρ-ερεθισμό του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ο ύπνος έχει διάφορα στάδια. Έχουμε όνειρα, συμπεριλαμβανομένων και των εφιαλτών, κατά τη διάρκεια του σταδίου Γρήγορης Οφθαλμικής Κίνησης (REM / Rapid EyeMovement). Οι νυχτερινοί τρόμοι συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του βαθιού μη-REM ύπνου. Ο νυχτερινός τρόμος τεχνικά δεν είναι όνειρο, αλλά μάλλον μια ξαφνική αντίδραση φόβου που συμβαίνει κατά τη μετάβαση από το ένα στάδιο ύπνου σε άλλο.

Οι νυχτερινοί τρόμοι συνήθως συμβαίνουν περίπου 2 ή 3 ώρες αφού το παιδί αποκοιμηθεί, όταν ο ύπνος κινείται από το βαθύτερο μη-REM ύπνο σε ελαφρύτερο REM ύπνο. Συνήθως αυτή η μετάβαση είναι ομαλή. Αλλά μερικές φορές το παιδί αναστατώνεται και φοβάται και αυτή η αντίδραση φόβου είναι ο νυχτερινός τρόμος.

Ποιος έχει νυχτερινούς τρόμους;

Νυχτερινοί τρόμοι έχουν σημειωθεί σε παιδιά που:

  • είναι εξαντλημένα, άρρωστα ή στρεσαρισμένα,
  • παίρνουν καινούρια φάρμακα,
  • κοιμούνται σε νέο περιβάλλον ή μακριά από το σπίτι τους,
  • δεν κοιμούνται αρκετά,
  • έχουν καταναλώσει πάρα πολλή καφεΐνη.

Οι νυχτερινοί τρόμοι είναι σχετικά σπάνιοι. Συμβαίνουν μόνο στο 3% - 6% των παιδιών, ενώ σχεδόν κάθε παιδί θα έχει περιστασιακά κάποιον εφιάλτη. Οι νυχτερινοί τρόμοι συνήθως συμβαίνουν σε παιδιά από 4 ως 12 ετών, αλλά υπάρχουν αναφορές και για μωρά, ακόμα και από την ηλικία των 18 μηνών. Φαίνεται να είναι λίγο πιο συχνοί στα αγόρια.

Κάποια παιδιά κληρονομούν την τάση για νυχτερινούς τρόμους. Περίπου το 80% των παιδιών που τους βιώνουν έχουν ένα μέλος της οικογένειάς τους που επίσης τους βιώνουν ή υπνοβατούν (ένα παρόμοιο είδος διαταραχής ύπνου).

Ένα παιδί μπορεί να έχει έναν και μοναδικό νυχτερινό τρόμο ή να έχει αρκετούς μέχρι να σταματήσουν. Τις περισσότερες φορές, οι νυχτερινοί τρόμοι απλώς εξαφανίζονται μόνοι τους καθώς το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα ωριμάζει.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί τους;

Οι νυχτερινοί τρόμοι μπορεί να αναστατώσουν ιδιαίτερα τους γονείς, οι οποίοι ίσως να νιώθουν αβοήθητοι όταν δεν μπορούν να παρηγορήσουν το παιδί τους. Ο καλύτερος τρόπος να χειριστείτε τους νυχτερινούς τρόμους είναι να περιμένετε υπομονετικά και να βεβαιωθείτε πως το παιδί σας δεν τραυματίζει τον εαυτό του, ενώ καταστρέφει τα πράγματα γύρω του. Τα παιδιά συνήθως ηρεμούν και ξαναπάνε για ύπνο από μόνα τους σε λίγα λεπτά.

Το καλύτερο είναι να μην ξυπνάτε το παιδί κατά τη διάρκεια του νυχτερινού τρόμου. Αυτό συνήθως δε λειτουργεί και τα παιδιά που όντως ξυπνούν πιθανόν να είναι αποπροσανατολισμένα και μπερδεμένα και μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ηρεμήσουν και να ξαναπάνε για ύπνο.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τους νυχτερινούς τρόμους, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τους αποτρέψετε. Προσπαθήστε να:

  • μειώσετε το στρες του παιδιού,
  • δημιουργήσετε μια ρουτίνα για τον ύπνο που είναι απλή και χαλαρωτική,
  • βεβαιωθείτε πως το παιδί σας ξεκουράζεται αρκετά,
  • βοηθήστε το παιδί να μην κουράζεται υπερβολικά,
  • μην αφήνετε το παιδί σας να μένει ξύπνιο μέχρι αργά.

Αν το παιδί σας έχει νυχτερινούς τρόμους περίπου την ίδια ώρα κάθε νύχτα, μπορείτε να προσπαθήσετε να το ξυπνήσετε περίπου 15 με 30 λεπτά πριν από εκείνη την ώρα, για να δείτε αν αυτό βοηθάει την αποτροπή τους.

Η κατανόηση των νυχτερινών τρόμων μπορεί να σας καθησυχάσει. Αλλά αν οι νυχτερινοί τρόμοι συμβαίνουν συνεχόμενα, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με το αν η παραπομπή σε έναν ειδικό ύπνου είναι απαραίτητη.

 

Διαβάστε το άρθρο εδώ:

https://kidshealth.org/en/parents/terrors.html