Μετατρέψτε την καλοκαιρινή ανία σε ευκαιρίες ανάπτυξης

Πώς θα περάσουν τα παιδιά σας το χρόνο τους το καλοκαίρι; Θα υπάρξει μάχη για τη θέσπιση ορίων στο χρόνο που θα περνούν μπροστά στην οθόνη; Οι καλοκαιρινές διακοπές παρέχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη, διασκέδαση αλλά και σκανταλιές. Και, σύμφωνα με τον ιστότοπο Priceless Parenting, αυτές τις σκανταλιές είναι που θέλουμε να αποφύγουμε.

Προβληματισμοί για το πώς περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους τα παιδιά

Κάποιοι γονείς ανυπομονούν για τον αδόμητο χρόνο που μπορούν τα παιδιά τους να απολαύσουν το καλοκαίρι. Άλλοι ανησυχούν για το πώς τα παιδιά τους θα γεμίσουν όλες αυτές τις ώρες. Ποιοι είναι οι κυριότεροι προβληματισμοί σχετικά με το πόσο ελεύθερο χρόνο πρέπει να έχουν τα παιδιά το καλοκαίρι;

Μια ομάδα γονέων έθεσε τα παρακάτω:

 • Να περνάνε πολύ χρόνο βλέποντας τηλεόραση.
 • Να τσακώνονται τα αδέρφια, επειδή περνάνε πάρα πολύ χρόνο μαζί.
 • Nα είναι τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι.
 • Να πηγαίνουν σε σπίτι φίλου τους, όπου δεν υπάρχει επιβλέπων ενήλικας.
 • Να γνωρίζουν οι γονείς τι πραγματικά κάνουν τα παιδιά, όταν δεν είναι σπίτι.
 • Να παίζουν πολύ Xbox ή άλλα βιντεοπαιχνίδια.
 • Να ξεχνούν ό,τι έμαθαν στο σχολείο.
 • Να παλεύουν να σκεφτούν τι να κάνουν που δεν έχει να κάνει με το να περνάνε χρόνο μπροστά σε μια οθόνη.
 • Να μη θέλουν να διαβάζουν, επειδή «δεν έχουμε τώρα σχολείο».
 • Να μπουν σε μια ρουτίνα που δύσκολα θα τη σπάσουν, όταν αρχίσουν πάλι τα σχολεία.

Πολλοί από τους παραπάνω προβληματισμούς που έθεσαν οι γονείς έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι εκείνοι και τα παιδιά τους έχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Δεν είναι πολλά εκείνα τα παιδιά που ανησυχούν μήπως περνούν πολλή ώρα μπροστά σε μια οθόνη ή λίγη ώρα παίζοντας έξω!

Σχεδιάζοντας ένα πλάνο για ένα επιτυχημένο καλοκαίρι

Πριν καθίσετε με τα παιδιά σας για να συζητήσετε τα σχέδιά σας για το καλοκαίρι, μπορεί να είναι χρήσιμο να ορίσετε ποιες είναι οι δικές σας κορυφαίες προτεραιότητες. Θέλετε πραγματικά τα παιδιά σας να εξασκήσουν τις ακαδημαϊκές τους δεξιότητες; Να γυμναστούν; Να μάθουν κάτι καινούριο; Να συνεισφέρουν στη διαχείριση του νοικοκυριού σας; Να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, όπως να μαγειρέψουν ένα φαγητό; Να επανασυνδεθούν με συγγενείς και γνωστούς;

Καθορίζοντας τις αξίες σας θα διαμορφώσετε στο νου σας τι θεωρείτε ένα επιτυχημένο καλοκαίρι. Γνωρίζοντας ότι πιθανόν τα παιδιά σας να έχουν διαφορετική άποψη για τον ορισμό ενός καταπληκτικού καλοκαιριού, είναι συνετό να καθίσετε μαζί και να καταρτίσετε ένα πλάνο που να λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες όλων.

Προγραμματίστε μια ώρα για να συναντηθείτε ως οικογένεια, όταν κανείς δε βιάζεται να φύγει. Φέρτε ένα ημερολόγιο και ένα σημειωματάριο στη συνάντηση. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε κάποιον να καταγράφει ό,τι αποφασίζετε, ώστε όλοι να φύγετε από τη συνάντηση με κοινή κατανόηση.

Ένας τρόπος για να διασφαλίσετε ότι όλων η φωνή θα ακουστεί είναι να μιλήσετε όλοι με τη σειρά, ώστε κάθε μέλος της οικογένειας να έχει την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήματα όπως:

 • Ένα πράγμα που θα ήθελες πραγματικά να κάνεις αυτό το καλοκαίρι.
 • Κάτι καινούριο που θα ήθελες να μάθεις αυτό το καλοκαίρι.
 • Για ποιο πράγμα θα ήθελες να μαζέψεις χρήματα το καλοκαίρι αυτό.
 • Δεσμεύσεις που ήδη έχουν γίνει (μαθήματα, κατασκηνώσεις, διακοπές).

Ένα άλλο θέμα που πιθανόν να θέλετε να φέρετε στη συζήτηση είναι τα όρια στις δραστηριότητες. Για παράδειγμα, ίσως να θέλετε να θέσετε χρονικά όρια στην τηλεόραση, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και στα βιντεοπαιχνίδια. Πιθανόν να θέλετε επίσης να συζητήσετε τους περιορισμούς σχετικά με το πού μπορούν να πάνε τα παιδιά σας όταν είναι έξω στη γειτονιά και πότε πρέπει να σας παίρνουν τηλέφωνο.

Μετά τη συνάντηση, καλό είναι όλοι να κοιτάξουν τις σημειώσεις για να επιβεβαιώσουν την ορθότητά τους και να κάνουν όποιες αλλαγές κρίνουν απαραίτητες. Τοποθετήστε το ημερολόγιο και τις σημειώσεις σε ένα ορατό σημείο. Σχεδιάστε μια νεότερη συνάντηση για να παρακολουθήσετε πώς πάνε τα πράγματα και να ορίσετε όποιες αλλαγές κρίνετε σκόπιμες.

Δημιουργώντας ένα κουτί με «διασκεδαστικές ιδέες»

Τα παιδιά σας δυσκολεύονται να βρουν κάτι εποικοδομητικό να κάνουν που δεν έχει να κάνει με μια οθόνη; Αν ναι, βάλτε τα παιδιά σας να γράψουν πράγματα που τους αρέσει να κάνουν σε μικρά χαρτάκια. Έπειτα, ζητήστε τους να δημιουργήσουν και να διακοσμήσουν ένα κουτί με «διασκεδαστικές ιδέες» για να βάλουν τα χαρτάκια αυτά.

Όταν τα παιδιά σας χρειάζονται έμπνευση για να κάνουν μια δραστηριότητα, μπορούν να πάρουν 2 ή 3 χαρτάκια από το κουτί και μετά να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν, είτε ομαδικά είτε ατομικά.

Δεν είναι η δουλειά σας να διασκεδάζετε τα παιδιά σας όλο το καλοκαίρι. Είναι δική τους δουλειά να βρουν μόνα τους την άκρη για το πώς να περνούν το χρόνο τους με εποικοδομητικό τρόπο. Δίνοντάς τους ελευθερία εντός ορίων, μπορείτε να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να βρουν τρόπους να διασκεδάσουν μόνα τους. Και η ανάπτυξη της ικανότητας αυτής μπορεί να τους φανεί χρήσιμη σε όλη τους τη ζωή.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://www.pricelessparenting.com/documents/what-to-do-this-summer-with-kids