Βοηθήστε τον έφηβό σας να γίνει υπεύθυνος

Η διάθεση των εφήβων έχει διακυμάνσεις, όπως το χρηματιστήριο. Η επικοινωνία με έναν έφηβο είναι δύσκολη, όταν χρειάζεται να ανταγωνιστούμε το κινητό του. Ο έφηβος συχνά δίνει την εντύπωση πως είναι ανεύθυνος. Όμως οι έφηβοι χρειάζονται να προετοιμαστούν για την ενήλικη ζωή τους και το να έχουν ευθύνες τους βοηθάει να γίνουν υπεύθυνοι.

Οι ευθύνες για έναν έφηβο σημαίνει να κάνουν δουλειές στο σπίτι, να ολοκληρώνουν τη μελέτη για το σχολείο, να παίρνουν καλούς βαθμούς καθώς και να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της οικογένειάς τους. Βοηθάει να έχουν μια καλή καθοδηγητική βάση από την παιδική τους ηλικία και τα παρακάτω βήματα βοηθούν στο χτίσιμο της βάσης αυτής:

1.     Μιλήστε στον έφηβό σας σχετικά με τη λήψη πρωτοβουλιών. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πετάξουν τα σκουπίδια ή να καθαρίσουν το δωμάτιό τους πριν τους το πείτε εσείς. Αν οι έφηβοί σας θέλουν να τους φέρεστε ως ενήλικες, πρέπει να φέρονται και αναλόγως.

2.     Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το τι περιμένετε από τον έφηβό σας. Μιλήστε συγκεκριμένα.

3.     Θέστε όρια στον έφηβό σας. Αυτό τους δείχνει ότι νοιάζεστε.

4.     Να είστε έτοιμοι ότι ο έφηβος θα δοκιμάσει τα όρια που του έχετε θέσει.

5.     Ενημερώστε τον έφηβο εξ αρχής ποιες θα είναι οι συνέπειες, αν παραβεί κάποιο κανόνα/όριο. Βεβαιωθείτε ότι «η τιμωρία είναι αντίστοιχη του εγκλήματος».

6.     Να είστε συνεπείς όταν επιβάλετε την τιμωρία. Αν η τιμωρία δε δοθεί, ο έφηβος θα αμφισβητεί την «εξουσία» σας.

7.     Βεβαιωθείτε ότι αναγνωρίζετε το καλό που κάνει ο έφηβός σας. Επαινέστε τον όταν επιδεικνύει υπευθυνότητα και παίρνει πρωτοβουλίες.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://www.education.gov.gy/web/index.php/parenting-tips/item/2483-how-to-have-your-teenager-be-more-responsible