Η διαφορά ηλικίας ανάμεσα σε αδέρφια

Μπορεί να φαίνεται σαν μόλις χθες που σταματήσατε την αποστείρωση των μπιμπερό, αλλά οι φίλοι και οι συγγενείς σας σάς ρωτάνε «πότε θα βάλετε μπρος για το επόμενο μωρό;» Οπότε ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέρφια; Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους. Εξαρτάται από εσάς για να βρείτε ποια διαφορά ηλικίας ταιριάζει καλύτερα στην οικογένειά σας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Baby Center.

Όταν η διαφορά ηλικίας είναι ένα έτος ή λιγότερο

Υπέρ:

Αν φαντάζεστε τα παιδιά σας να μεγαλώνουν μαζί και να έχετε αρκετή ενέργεια για να ανταπεξέλθετε, μπορεί να αποφασίσετε ότι μια μικρή διαφορά ηλικίας είναι ιδανική.

Πιθανότατα θα είναι κάποιοι μήνες και χρόνια γεμάτα. Από την άλλη όλα αυτά τα ανήσυχα, κουραστικά και φασαριόζικα βρεφικά χρόνια θα είναι συγκεντρωμένα σε μια λογικά βραχεία περίοδο.

Καθώς το μεγάλο σας παιδί γίνεται νήπιο, μπορεί να απολαμβάνει να είναι το μεγάλο παιδί και να δείχνει ότι μπορεί να βασίζεται στον εαυτό του. Μπορεί να επιμένει να τρώει και να ντύνεται μόνο του και, ως συνέπεια αυτού, να αυτονομείται.

Καθώς το νέο μωρό του προκαλεί περισσότερο ενδιαφέρον και μπορεί να παίζει, ίσως να μοιράζεται μαζί του τα παιχνίδια. Επειδή είναι τόσο κοντά, μετά από 18 μήνες είναι πολύ πιθανό να έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα. Μπορεί να υπάρχουν τσακωμοί, αλλά η φιλία τους μάλλον θα αντέχει. Τα αδέρφια που ξέρουν ότι χρειάζεται το ένα το άλλο για να συνεχίσει το παιχνίδι τους έχουν κίνητρο να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Ανάλογα με τους χαρακτήρες τους, και με την ενθάρρυνση από τους γονείς τους, αυτός ο δεσμός υπερνικά την αδελφική ζήλια ή αντιπαλότητα.

Η μικρή διαφορά ανάμεσα στα παιδιά μπορεί επίσης να βοηθήσει την καριέρα σας και την επιλογή παιδικής φροντίδας. Αν εργάζεστε, μπορεί να είναι ευκολότερο να βρείτε κάποιον να φροντίζει παιδιά παρόμοιας ηλικίας, αντί να προσπαθείτε να βρείτε διαφορετικούς σταθμούς για τις διαφορετικές ηλικίες.

Κατά:

Ένα δεύτερο παιδί πριν το πρώτο ή το νεότερο παιδί σας είναι 18 μηνών θα είναι πολλή δουλειά, ειδικά στην αρχή. Στην πραγματικότητα, τα πρώτα χρόνια μπορεί να είναι θολά. Οι πιθανότητες είναι ότι θα πρόκειται για μια απαιτητική εμπειρία άυπνων νυχτών, βρώμικων πανών, θηλασμών, πολτοποιημένου φαγητού και πλυντηρίων. Αυτό σημαίνει ότι δε θα έχετε το χρόνο που επιθυμείτε για να απολαύσετε τα μωρά σας όσο θα θέλατε. Σε αυτά τα πρώτα χρόνια, εσείς και ο/η σύντροφός σας πιθανότητα να είστε εξαντλημένοι από την ταυτόχρονη φροντίδα δυο μωρών.

Όταν το νέο σας μωρό γεννηθεί, το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί να μην κοιμάται τακτικά όλη τη νύχτα. Μπορεί επίσης να κοιμάται μόνο μια φορά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι θα έχετε να ικανοποιήσετε ταυτόχρονα τις απαιτήσεις ενός βρέφους και ενός παιδιού με διαφορετικές ανάγκες και ρουτίνες. 

Η βοήθεια του/της συντρόφου είναι εξαιρετικής σημασίας. Η φροντίδα ενός μωρού ενώ είστε έγκυος είναι πολύ κουραστική, όπως είναι και η φροντίδα ενός νεογνού και ενός νηπίου. Η συνεργασία σας λοιπόν μόνο οφέλη θα φέρει στην οικογένειά σας.

Μπορεί να δυσκολευτείτε να καλύψετε τα έξοδα ενός βρεφονηπιακού σταθμού και για τα δυο παιδιά ταυτόχρονα. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε να αγοράσετε νέο εξοπλισμό, όπως ένα δεύτερο παρκοκρέβατο ή ένα πρόσθετο καθισματάκι αυτοκινήτου. Στο μέλλον, μπορεί επίσης να υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι εξόδων εκπαίδευσης μέσα σε ένα σύντομο διάστημα, αν και τα δυο παιδιά προετοιμάζονται για το πανεπιστήμιο ή περάσουν σε άλλες πόλεις.

Όταν η διαφορά ηλικίας είναι δυο ή τρία έτη

Υπέρ:

Αν θέλετε να έχετε χρόνο να απολαύσετε τα βρεφικά χρόνια του κάθε παιδιού σας, μια διαφορά δύο ή τριών ετών μπορεί να σας ταιριάζει. Μέχρι να έρθει το δεύτερο μωρό, θα έχετε αναπληρώσει τον ύπνο που στερηθήκατε από το πρώτο. Επίσης, το πρώτο σας παιδί θα γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο.

Το πρώτο ή το νεότερο παιδί σας μπορεί να έχει βγάλει την πάνα και με χαρά να τρώει και να ντύνεται μόνο του. Μπορεί επίσης να επικοινωνεί ξεκάθαρα τις ανάγκες του με το συνεχώς εμπλουτιζόμενο λεξιλόγιό του. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να έχετε την ενέργεια να επιστρέψετε στον κόσμο των άυπνων νυκτών, των ταϊσμάτων ή του θηλασμού και πληθώρας αλλαγών πάνας και ρούχων κάθε μέρα.

Το μεγαλύτερο παιδί σας πιθανόν να νιώθει για τον εαυτό του αρκετή σιγουριά και ασφάλεια ώστε να καλωσορίσει το νέο μέλος της οικογένειας. Και μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολύ θα του αρέσει να αναλαμβάνει τον σημαντικό ρόλο του μεγάλου αδερφού/ αδερφής και να παίζει με το αδερφάκι του.

Μετά από δύο ή τρία χρόνια, το σώμα σας θα έχει προλάβει να επανέλθει από την προηγούμενη εγκυμοσύνη, τον τοκετό και το θηλασμό. Θα έχετε εκμεταλλευτεί τα περισσότερα από τα βρεφικά χρόνια και πιθανόν θα μπορείτε επίσης να κρατήσετε το βηματισμό σας στον επαγγελματικό τομέα.

Ενώ το μεγάλο σας παιδί είναι στην παιδική χαρά ή τον παιδικό σταθμό, θα μπορείτε να απολαμβάνετε ατομικό χρόνο με το νέο σας μωρό. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορείτε να πηγαίνετε μαζί σε μαθήματα κολύμβησης ή απλώς να ταΐσετε μαζί τις πάπιες στο πάρκο.

Κατά:

Αυτή η διαφορά ηλικίας ακόμη σημαίνει ότι θα χρειαστούν κάποια χρόνια πριν τα παιδιά σας θελήσουν να παίξουν μαζί. Τα παιχνίδια των 5χρονων είναι πολύ διαφορετικά από τα παιχνίδια ενός 2χρονου. Μπορεί να βλέπετε το μικρό σας να ανυπομονεί να ενταχθεί στο παιχνίδι του μεγαλύτερου αδερφιού του. Αλλά το μεγάλο σας παιδί δε θα είναι τόσο πρόθυμο να δεχθεί κάτι τέτοιο, ειδικά αν το μικρό δεν έχει τις απαιτούμενες δεξιότητες για να ενταχθεί πλήρως και να παίξει. Μπορεί και οι δυο να θυμώσουν τελικά. Ωστόσο, μόλις μεγαλώσουν και οι δυο, αυτές οι διαφορές θα αμβλυνθούν. Ένα 7χρονο και ένα 10χρονο μπορούν να διασκεδάσουν μαζί, παίζοντας ευφάνταστα και μοιραζόμενα τα παιχνίδια τους.

Καθώς ο κόσμος του μεγαλύτερου παιδιού σας επεκτείνεται, το νεογνό σας πρέπει να ενσωματωθεί στην πυρετώδη κοινωνική ζωή του. Το μωρό σας πιθανόν να χρειαστεί να σας ακολουθήσει όταν πάτε το νήπιό σας στην παιδική χαρά, τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο. Αυτό σημαίνει διακεκομμένα ταΐσματα και ύπνοι.

Εντωμεταξύ, οι βρεφικές δραστηριότητες που απολαμβάνατε με το πρωτότοκό σας δεν είναι πάντα δυνατές, αν έχετε και ένα νήπιο  μαζί σας. Και το να παίρνετε το μωρό μαζί σας στις δραστηριότητες του νηπίου δεν είναι πάντα εύκολο. Μπορεί να το καταφέρετε αυτό, αν έχετε κάποια βοήθεια. Αλλά στην περίπτωση αυτή πρέπει να συνυπολογίσετε σε αυτό και τα έξοδα, αν δεν υπάρχουν φίλοι ή συγγενείς διαθέσιμοι να βοηθήσουν.

Όταν η διαφορά ηλικίας είναι πέντε έτη ή περισσότερα

Υπέρ:

Αν θέλετε να ζήσετε στο έπακρο τα βρεφικά και προσχολικά έτη του κάθε ενός από τα παιδιά σας, μια διαφορά πέντε ή περισσοτέρων ετών μπορεί να είναι τέλεια. Τα βρεφικά χρόνια του νεότερου παιδιού σας θα έχουν από καιρού τελειώσει και ήδη θα έχει ξεκινήσει το σχολείο.

Είναι πιθανό ότι θα είστε πιο ήρεμοι αυτή τη φορά και θα αγχώνεστε λιγότερο με τα μικρά πράγμα. Τα μεγαλύτερα παιδιά σας έχουν εγκαταλείψει τις πάνες, τις άγρυπνες νύχτες, την ανατολή των δοντιών και τις εκρήξεις θυμού εδώ και καιρό. Έτσι θα έχετε περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να απολαύσετε το μωρό σας. Θα μπορείτε να περάσετε χρόνο μόνο με το μωρό σας, ενώ το μεγαλύτερο παιδί είναι στο σχολείο.

Μπορεί να αρέσει στο μεγαλύτερο παιδί σας να ασχολείται με το νέο μωρό. Προσέξτε όμως να μη του φέρεστε σαν να είναι ένας μικρός γονέας. Το θέαμα του κοινού τους παιχνιδιού θα σας φαίνεται αξιολάτρευτο.

Κατά:

Τα παιδιά σας θα βρίσκονται σε διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια και θα έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να μεγαλώσουν μην έχοντας πολλά κοινά μεταξύ τους. Το μεγαλύτερό σας παιδί μπορεί να έχει ήδη φύγει από το σχολείο, όταν το μικρό σας πάει στο γυμνάσιο.

Τα παιδιά μπορεί να δυσκολευτούν με το γεγονός ότι θα πρέπει να μοιράζονται την προσοχή σας. Θα υπάρχουν μέρες που το νήπιό σας θα έχει έκρηξη θυμού, επειδή είστε πολύ απασχολημένοι να βοηθάτε το μεγάλο με τα μαθήματά του. Ή μέρες που βρίσκεστε σε δίλημμα, επειδή το μικρό σας βγάζει δόντια, ενώ το μεγάλο σας θέλει να καλέσει φίλους του να κοιμηθούν στο σπίτι σας.

Μπορεί να νιώθετε συναισθηματικά έτοιμοι για άλλο ένα μωρό. Αλλά μετά από τόσο καιρό, μπορεί να είναι δύσκολο να μείνετε έγκυος. Κάποιοι ειδικοί επίσης πιστεύουν ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι που αφορούν την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, όταν υπάρχει κενό πέντε ετών ή περισσότερο.

Μπορεί επίσης να ανακαλύψετε ότι πρέπει να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας σχετικά με τις τοπικές υποδομές και δραστηριότητες. Οι παλιές ομάδες ή τα παλιά μέρη που παλιά σας άρεσε να πηγαίνετε μπορεί να μην υπάρχουν πλέον. Και μπορεί να υπάρχουν πολλά πράγματα που ακόμα δε γνωρίζετε. Ωστόσο, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ενσωματωθείτε ξανά στον κόσμο των παιδότοπων με εντελώς νέες παρέες.

Αν εργάζεστε ανάμεσα στις γέννες των δυο παιδιών, τα έξοδα ενός νέου παιδιού μπορεί να είναι πιο διαχειρίσιμα. Αν όμως σας αρέσει η εργασία σας και οι ευκαιρίες συζήτησης που παρέχει, μπορεί να σας δυσκολέψει η επιστροφή στις κουβέντες μαμάς – μωρού. Μια μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στην κοινωνική σας ζωή, ειδικά αν οι παρέες σας έχουν παιδιά που έχουν μεγαλώσει, ενώ εσείς αρχίζετε ξανά.

 

Εντέλει, δεν υπάρχει ιδανική διαφορά ηλικίας που ταιριάζει σε όλους. Πραγματικά εξαρτάται από εσάς και την οικογένειά σας, για να αποφασίσετε πότε είναι η σωστή στιγμή για εσάς. Σίγουρα θα τα καταφέρετε, ό,τι κι αν αποφασίσετε. Αλλά θυμηθείτε πως, όσο καλά κι αν το προγραμματίσετε, τα μωρά δεν έρχονται κατά παραγγελία.Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.babycentre.co.uk/a563447/sibling-age-gaps