Τα οφέλη των πολεμικών τεχνών στα παιδιά με δυσκολίες στη μάθηση και τη συγκέντρωση

Η άσκηση είναι σημαντική για κάθε παιδί. Αλλά τα παιδιά με δυσκολίες στη μάθηση και τη συγκέντρωση μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν το άθλημα ή τη σωματική δραστηριότητα που τους ταιριάζει. Μπορεί να μην έχουν τις κοινωνικές ή σωματικές δεξιότητες για να συμμετέχουν σε μια ομάδα. Μπορεί να μην έχουν το συντονισμό που απαιτείται σε δραστηριότητες όπως τα πατίνια ή το μπαλέτο. Μπορεί να δυσκολεύονται πολύ να ακολουθήσουν κανόνες ή μπορεί να εκφοβίζονται ή να παραγκωνίζονται. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Understood, πολλές οικογένειες ανακαλύπτουν πως οι πολεμικές τέχνες είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Τι είναι οι πολεμικές τέχνες;

Οι πολεμικές τέχνες είναι μια αρχαία πρακτική από την Ασία. Αρχικά προορίζονταν για αυτοάμυνα. Σήμερα πολλοί άνθρωποι εξασκούνται στις πολεμικές τέχνες για να χτίσουν σωματική και πνευματική δύναμη.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές πολεμικών τεχνών. Κάποιες – όπως το καράτε και το τάε κβον ντο – εστιάζουν στα χτυπήματα και στα μπλοκαρίσματα. ʼλλες – όπως το τζούντο και το ζίου ζίτσου – εστιάζουν στην πάλη και τις λαβές. Όλες χρησιμοποιούν συγκεκριμένες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις και τονίζουν τη σύνδεση ανάμεσα στο μυαλό και το σώμα.

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα οφέλη των πολεμικών τεχνών για τα παιδιά τους είναι πολλά περισσότερα από τη γυμναστική. Υποστηρίζουν ότι οι πολεμικές τέχνες βοηθούν τα παιδιά να βελτιώσουν τον αυτοέλεγχό τους, την προσοχή τους και άλλες λειτουργικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την Kimberley D. Lakes, Ph.D. του ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Irvine, υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν τα παραπάνω. Ωστόσο, προειδοποιεί, οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει σε παιδιά σχολικής ηλικίας στο γενικό πληθυσμό. Λίγες έχουν εστιάσει σε παιδιά με δυσκολίες στη μάθηση και τη συγκέντρωση. Επίσης δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι οι πολεμικές τέχνες μπορεί να αποτελέσουν υποκατάστατο της φαρμακευτικής αγωγής ή άλλων θεραπειών για τις δυσκολίες στη συγκέντρωση.

Τι μπορούν οι πολεμικές τέχνες να προσφέρουν στα παιδιά με δυσκολίες στη μάθηση και τη συγκέντρωση;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι πολεμικές τέχνες είναι μια καλή επιλογή για παιδιά με δυσκολίες στη μάθηση και τη συγκέντρωση:

1.     Εστιάζουν στην ατομική ανάπτυξη και όχι στον ομαδικό ανταγωνισμό. Πολλά παιδιά με δυσκολίες στη μάθηση και στη συγκέντρωση παλεύουν με την πίεση του ανταγωνισμού με τα άλλα παιδιά. Συνεπώς, τα παραδοσιακά αθλήματα δεν τους είναι ελκυστικά. Όμως στις πολεμικές τέχνες η έμφαση είναι στην αυτοβελτίωση. Δεν υπάρχει η έννοια του «απογοητεύω τηνομάδα».

2.     Προσφέρουν απτούς, εφικτούς στόχους. Κάποια παιδιά με δυσκολίες στη μάθηση και στη συγκέντρωση μπορεί να νιώθουν ότι ποτέ δεν κερδίζουν σε τίποτα. Στις πολεμικές τέχνες, το κάθε παιδί δουλεύει με το δικό του ρυθμό. Τους απονέμονται ζώνες διαφορετικών χρωμάτων κάθε φορά που κατακτούν ένα νέο επίπεδο δεξιοτήτων. Αυτό μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή τους και να τους δίνει συνεχές κίνητρο.

3.     Οι ρουτίνες αναλύονται σε διαχειρίσιμα κομμάτια. Μια τεχνική ή φόρμα στις πολεμικές τέχνες μπορεί να έχει δεκάδες διαφορετικές κινήσεις. Αλλά τα παιδιά μαθαίνουν σταδιακά, επαναλαμβάνοντας και προσθέτοντας βήματα στην πορεία. Μαθαίνουν να περιμένουν ποιο βήμα έρχεται μετά και τελικά τα συνθέτουν όλα σε συνεχόμενες ρευστές κινήσεις. Όλο αυτό εξασκεί τη μνήμη, αλλά με έναν τρόπο που τα παιδιά μπορούν να το διαχειριστούν.

4.     Δίνουν έμφαση στον αυτοέλεγχο και τη συγκέντρωση. Η συγκέντρωση είναι κεντρική στις πολεμικές τέχνες. Τα παιδιά πρέπει να μείνουν εστιασμένα, ώστε να μάθουν και να επιδείξουν τις κινήσεις. Όταν η προσοχή ενός παιδιού αποσπάται, συχνά ο δάσκαλος του ζητά να πάρει τη «θέση ετοιμότητας». Αυτή η θέση του επιτρέπει να ξαναρχίσει και να προετοιμαστεί για αυτό που ακολουθεί.

5.     Μπορούν να βοηθήσουν με το συντονισμό. Οι στοχευμένες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις των πολεμικών τεχνών μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν καλύτερη αίσθηση του σώματός τους στο χώρο, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη στα παιδιά που δυσκολεύονται με τις κινητικές δεξιότητες. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν την ισχύ του μυαλού πάνω στο σώμα, που κάποιοι το βρίσκουν χρήσιμο για τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα.

6.     Παρέχουν δομή και ξεκάθαρες προσδοκίες για τη συμπεριφορά του παιδιού. Οι καλοί δάσκαλοι πολεμικών τεχνών έχουν ξεκάθαρους κανόνες και συνεχώς τους επιβάλλουν. Επίσης τονίζουν την καλή συμπεριφορά εντός και εκτός της τάξης.

7.     Μπορούν να παρέχουν μια ασφαλή διέξοδο για την «επιπλέον» ενέργεια. Αντίθετα με αυτό που θα περίμενε κανείς, οι πολεμικές τέχνες δεν ενθαρρύνουν τη βίαιη συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα, οι δάσκαλοι συχνά τονίζουν ότι η πάλη είναι η τελευταία επιλογή. Παράλληλα, οι κλωτσιές και τα χτυπήματα καράτε επιτρέπουν στα παιδιά να εκδηλώσουν αγανάκτηση ή θυμό, διατηρώντας παράλληλα τον αυτοέλεγχό τους.

8.     Το περιβάλλον είναι περιβάλλον αποδοχής και κοινότητας. Ο σεβασμός είναι κεντρική αξία στις πολεμικές τέχνες. Αναμένεται από τους μαθητές να τον επιδεικνύουν στον δάσκαλό τους και στους συναθλητές τους. Η αρνητικότητα γενικά δεν είναι ανεκτή μέσα στην τάξη και οι μαθητές ενθαρρύνονται να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον.

9.     Είναι απλώς και μόνο τόσο άψογα! Τα παιδιά με δυσκολίες στη μάθηση και στη συγκέντρωση συχνά νιώθουν άβολα ή κοινωνικά εκτός του κύκλου. Αλλά πολλά παιδιά πιστεύουν ότι οι πολεμικές τέχνες είναι άψογες! Είναι δύσκολο να μη νιώθεις ξεχωριστός όταν φοράς τη στολή και σπας σανίδες στη μέση.

Τι να αναζητήσετε σε ένα τμήμα πολεμικών τεχνών;

Η γειτονιά σας μπορεί να έχει τμήματα διαφορετικών πολεμικών τεχνών. Κάποια τμήματα, όπως εκείνα μεικτών πολεμικών τεχνών ή ΜΜΑ, είναι πιο επιθετικά και γενικά δεν είναι η καλύτερη επιλογή για ένα παιδί.

Τα περισσότερα παιδικά τμήματα διδάσκουν τάε κβον ντο ή καράτε. Ο τύπος πολεμικής τέχνης που θα επιλέξετε για το παιδί σας δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το πώς η σχολή προσεγγίζει τη διδασκαλία, υποστηρίζει η Lakes. Πριν εγγραφείτε, συναντηθείτε με τον δάσκαλο. Μιλήστε με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες του παιδιού σας και εξηγήστε τι ελπίζετε να αποκομίσει το παιδί από το μάθημα.

Για την καλύτερη εμπειρία, η σχολή που θα επιλέξετε πρέπει:

  • Να έχει την παραδοσιακή προσέγγιση που εστιάζει στην ανάπτυξη του χαρακτήρα.
  • Να έχει κάποια δοκιμαστική περίοδο, ώστε ο δάσκαλος να εντοπίσει τα δυνατά σημεία του παιδιού κι εκείνα που χρειάζονται δουλειά. Μπορείτε επίσης να δείτε κατά την περίοδο αυτή αν ο δάσκαλος ταιριάζει στο παιδί σας.
  • Να έχει μικρή αναλογία δασκάλων – μαθητών. Ιδανικά, κάθε τάξη πρέπει να έχει δυο δασκάλους. Αν υπάρχουν πάρα πολλοί μαθητές, το παιδί σας δε θα λάβει την εξατομικευμένη προσοχή που χρειάζεται.
  • Να έχει εμπειρία στη διδασκαλία παιδιών με δυσκολίες στη μάθηση και στη συγκέντρωση. Ενώ είναι σημαντικό οι δάσκαλοι να πιέζουν τους μαθητές, πρέπει επίσης να είναι υποστηρικτικοί και να κατανοούν τις δυσκολίες του παιδιού σας.

Οι πολεμικές τέχνες παρέχουν στο παιδί σας μια εξαιρετική ευκαιρία να αναπτύξει υψηλότερη αυτοεκτίμηση, να βρει μια κοινότητα και να βιώσει την επιτυχία.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://www.understood.org/en/friends-feelings/child-social-situations/sports/9-benefits-of-martial-arts-for-kids-with-learning-and-attention-issues