Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για την πολιτική

Κατά τις προεκλογικές περιόδους, οι συζητήσεις για τους υποψήφιους και την πολιτική επικαιρότητα εύκολα ανάβουν τα αίματα, τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και έξω από αυτό. Τα παιδιά συχνά παρατηρούν τις συζητήσεις αυτές από πολύ νεαρή ηλικία και η ένταση μπορεί να τους προκαλέσει στρες. Η κλινική ψυχολόγος του Νοσοκομείου Παίδων στο Κολοράντο, Melissa Buchholz, Psy.D., συζητά πώς να μειώσουν οι γονείς το στρες των παιδιών τους κατά τη διάρκεια τέτοιων συζητήσεων.

1. Πρέπει να αποφεύγουμε να διαφωνούμε μπροστά στα παιδιά;

Είναι εντάξει να διαφωνείτε μπροστά στα παιδιά σας, αρκεί να βλέπουν στο τέλος την επίλυση της διαφωνίας. Συχνά, οι γονείς βάζουν τα παιδιά για ύπνο, επιλύουν τη διαφωνία τους ενώ εκείνα κοιμούνται και όλα είναι καλά όταν ξυπνάνε. Αλλά τα παιδιά δεν παρακολούθησαν την επίλυση αυτή. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να δουν ότι μπορείτε να εξακολουθείτε να έχετε μια σχέση με κάποιον με τον οποίο διαφωνείτε, ότι υπάρχουν υγιείς τρόποι διάδρασης με κάποιον που δεν έχει την ίδια γνώμη με εσάς.

2. Πότε μια υγιής διαμάχη γίνεται ανθυγιεινή;

Μια διαμάχη είναι υγιής όταν η αντιπαράθεση εκφράζεται από ένα καλοπροαίρετο σημείο και τα άτομα που διαφωνούν διατηρούν το σεβασμό του ενός για τον άλλον. Γίνεται όμως ανθυγιεινή όταν αρχίζουν να βρίζουν ο ένας τον άλλον ή γίνονται σωματικά ή λεκτικά επιθετικοί. Αν οι γονείς νιώθουν πως η διαφωνία οδεύει προς ένα τέτοιο σημείο, πρέπει να ελέγξουν μεταξύ τους ότι και οι δυο αισθάνονται πως βρίσκονται στο υγιές φάσμα της συζήτησης.

Παρακολουθήστε πώς εκφράζεται το στρες στα μικρά παιδιά. Αν εντοπίσετε δυσκολία στο φαγητό ή αυξημένη ανησυχία, το παιδί μπορεί να έχει στρες. Αναρωτηθείτε αν εκθέτετε το παιδί σας στις έντονες συζητήσεις σας και αν χρειάζεται να κατεβάσετε την ένταση.

3. Πώς να βοηθήσω στη διαχείριση του στρες της επιλογής στρατοπέδου;

Όταν οι γονείς έχουν διαφορετικές απόψεις, τα παιδιά μπορεί να νιώθουν ότι πρέπει να επιλέξουν με ποιο γονέα συμφωνούν. Είτε αυτό αφορά τα πολιτικά, είτε τα σπορ, είτε οποιοδήποτε άλλο είδος διχασμού, είναι σημαντικό να δώσετε στα παιδιά ρητή άδεια να μεγαλώσουν και να μάθουν και να αποφασίσουν αργότερα. Τονίστε ότι δεν χρειάζεται να επιλέξουν στρατόπεδο.

4. Τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά, αν κάτι τέτοιο προκύψει στην παιδική χαρά;

Ό,τι βλέπουν τα παιδιά στο σπίτι, μπορεί να φτάσει και στην παιδική χαρά. Οι γονείς μπορεί να προετοιμάσουν τα παιδιά εξηγώντας τους ότι υπάρχουν πολλά είδη συναισθημάτων και απόψεων και ότι κανείς δεν είναι 100% σωστός ή λάθος. Ενθαρρύνετέ τα να δέχονται και να σέβονται τους άλλους που είναι διαφορετικοί από τα ίδια. Επιδείξτε αυτού του είδους την αποδοχή μπροστά στα παιδιά σας και έτσι είναι πιο πιθανό να συναναστρέφονται πιο άνετα άλλα παιδιά που έχουν αντίθετες απόψεις.

5. Γιατί οι πεποιθήσεις των γονέων έχουν βαρύτητα για τα παιδιά;

Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας παγιδεύονται μέσα στο ποιοι είναι οι γονείς τους και τι σημαίνει αυτό για τα ίδια, επειδή οι απόψεις των γονέων είναι και η δική τους θεώρηση του κόσμου. Αν αμφισβητήσετε την κοσμοθεωρία τους, αμφισβητείτε την ταυτότητά τους.

6. Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς, αν τα παιδιά τους έχουν συγκεκριμένες ερωτήσεις για τις εκλογές;

Δώστε το παράδειγμα προς μίμηση σε ό,τι αφορά τη λήψη εμπεριστατωμένης απόφασης. Μοιραστείτε μαζί τους τις πηγές ειδήσεων που εμπιστεύεστε. Αν είναι αρκετά μεγάλα σε ηλικία, δείξτε τους πώς να ερευνούν τις απαντήσεις μόνοι τους. Εξηγήστε πώς μερικοί άνθρωποι, οργανισμοί, ακόμη και πηγές ειδήσεων διαφωνούν σχετικά με το τι είναι και τι δεν είναι αληθές και πώς αυτό μπορεί να δυσχεραίνει τη λήψη μιας απόφασης. Δείξτε τους πώς αποκρυπτογραφείτε τα πιστεύω σας αναλύοντας τη δική σας διαδικασία κριτικής σκέψης.

7. Κι αν τα παιδιά σας έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από εσάς;

Μπορείτε να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας με τις αξίες σας, αλλά σε κάποιο σημείο ενηλικιώνονται και παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν πότε είναι έτοιμοι να κάνουν ένα βήμα πίσω και να επιτρέψουν σε αυτό να συμβεί. Από ένα σημείο και μετά απλώς δεν έχετε πλέον έλεγχο πάνω τους. Ιδανικά θα θέλετε να επικοινωνήσετε άνευ όρων αγάπη, αλλά επίσης δε θέλετε να είστε ολότελα παραχωρητικοί. Είναι σημαντικό να βρείτε ισορροπία.

 

Διαβάστε το άρθρο εδώ:

https://www.childrenscolorado.org/conditions-and-advice/parenting/parenting-articles/talking-to-kids-about-politics/