- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Μαθησιακές Δυσκολίες / Δυσλεξία:
Απομακρύνετε από το χώρο που διαβάζει όλα τα ερεθίσματα (οπτικά ή ακουστικά) που πιθανόν να τραβούν την προσοχή του. Επίσης απομακρύνετε το γραφείο του από παράθυρα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ«Σταμάτα να κλαις!» και άλλες εντολές που δε δουλεύουν
Οι στιγμές αγανάκτησης μπορούν να κάνουν τους γονείς να δίνουν εντολές που δε δουλεύουν στην πραγματικότητα. Κάθε φορά που δίνετε εντολή στο παιδί σας να αλλάξει τη συμπεριφορά του οι πιθανότητες είναι να μην επιτύχετε τίποτα. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Priceless Parenting, αντί να φέρνουν την επιθυμητή αλλαγή στη συμπεριφορά, οι εντολές συχνά οδηγούν σε κάποια μορφή αντίστασης.
Για παράδειγμα, όταν αγχώνεστε για να φύγετε από το σπίτι στην ώρα σας, μπορείτε να φωνάξετε στο παιδί σας «Βιάσου! Είναι ώρα να φύγουμε!». Μπορεί το να δίνουμε εντολές να μας κάνει να νιώθουμε ωραία, γιατί μας κάνει να δείχνουμε ότι έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης. Ωστόσο, τα παιδιά συχνά αντιστέκονται στο να τους λέμε τι να κάνουν (κάτι που το κάνουν και οι ενήλικες, βεβαίως!)
Αφού, τελικά, τα παιδιά ελέγχουν τη δική τους συμπεριφορά, εντολές όπως οι παρακάτω είναι αναποτελεσματικές:
- «Σταμάτα να κλαις!»
- «Τέρμα η γκρίνια!»
- «Μη με κοιτάς έτσι εμένα!»
- «Πήγαινε για ύπνο τώρα!»
Οι εντολές επιτείνουν επίσης την πάλη για το ποιος είναι ο πιο ισχυρός. Όταν τα παιδιά σας δε συμμορφώνονται, πιθανότατα να θυμώσετε και να θελήσετε να τα εξαναγκάσετε να υπακούσουν μια συνταγή για την κλιμάκωση της κατάστασης!
Δηλώστε τη συμπεριφορά σας αντί τη δική τους
Είναι εύκολο να πέσετε την παγίδα να χρησιμοποιείτε εντολές για να προσπαθήσετε να ελέγξετε τη συμπεριφορά των παιδιών σας. Παρ όλα αυτά, είναι μακράν πιο αποτελεσματικό να τους πείτε τι πρόκειται εσείς να κάνετε αντί για το τι πρέπει εκείνα να κάνουν. Μπορεί να δηλώσετε: «Το αυτοκίνητο φεύγει σε πέντε λεπτά!» αντί να πείτε «Βιάσου!»
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ένας μπαμπάς που προσπαθούσε να αλλάξει την πάνα της 18μηνης κόρης του ενώ εκείνη έκλαιγε και προσπαθούσε να ξεφύγει. Όταν ασχολούμαστε με μια καθόλου ελκυστική εργασία όπως η αλλαγή της πάνας, είναι δύσκολο να έχουμε ένα παιδί που αντιστέκεται και κάνει τη δυσάρεστη εργασία ακόμη πιο δυσάρεστη. Ο μπαμπάς αυτός ανταποκρινόταν λέγοντας στην κόρη του «Σταμάτα να κλαις!» Εκείνη, όχι μόνο δε σταματούσε να κλαίει, αλλά ενέτεινε το κλάμα της. Εύκολα κατανοούμε την αγανάκτησή του, αλλά και την αντίδραση του παιδιού.
Στην περίπτωση αυτή, ο μπαμπάς πιθανόν να ήταν πιο αποτελεσματικός αν συμπονούσε την κόρη του λέγοντας κάτι όπως «Βλέπω πως είσαι πολύ αναστατωμένη. Θα σου αλλάξω την πάνα σου και μετά θα φύγουμε.» Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά της και λέγοντάς της τι θα κάνει εκείνος, μπορεί να αποφύγει να της πει τι έπρεπε εκείνη να κάνει.
Ζητήστε το ευγενικά
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να συμμορφωθούν με ένα αίτημα όταν αυτό διατυπώνεται με έναν τόνο θετικό και συνοδεύεται με το «παρακαλώ». Αν μπορείτε να χαμογελάσετε κιόλας, αυτό βοηθάει!
- Εντολή: «Πάρε το μπουφάν σου. Φεύγουμε!»
- Ευγενικό αίτημα: «Σε παρακαλώ, φόρεσε το μπουφάν σου. Φεύγουμε. Μπορώ να σε βοηθήσω, αν θες.»
- Εντολή: «Τάισε τον σκύλο!»
- Ευγενικό αίτημα: «Σε παρακαλώ, τάισε τον σκύλο, ενώ εγώ αρχίζω να ετοιμάζω το βραδινό.»
- Εντολή: «Πλύνε τα χέρια σου.»
- Ευγενικό αίτημα: «Σε παρακαλώ, πλύνε τα χέρια σου και έλα να φάμε.»
Μια μικρή αλλαγή στο πώς διατυπώνουμε το αίτημα στο παιδί μπορεί σημαντικά να αυξήσει την πιθανότητα επιτυχίας.
Ρωτήστε αντί να πείτε
Μια άλλη ιδέα που δουλεύει καλά είναι να ρωτήσετε τα παιδιά σας μια ερώτηση αντί να τους πείτε τι να κάνουν. Οι ερωτήσεις υπονοούν μια επιλογή που τελικά έχουν τα παιδιά σε σχέση με τη συμπεριφορά τους.
- Εντολή: «Διάβασε τα μαθήματά σου.»
- Ερώτηση: «Πώς σκοπεύεις να κάνεις τα μαθήματά σου;»
- Εντολή: «Πλύνε τα δόντια σου.»
- Ερώτηση: «Τι πρέπει να κάνεις πριν πέσεις για ύπνο, ώστε να μην κάνεις τερηδόνα;»
- Εντολή: «Μάζεψε τα παιχνίδια σου.»
- Ερώτηση: «Τι πρέπει να κάνεις τώρα που τελείωσες το παιχνίδι σου;»
Οι ερωτήσεις ενθαρρύνουν τα παιδιά σας να σκεφτούν, αντί να το κάνετε εσείς αυτό εκ μέρους τους. Αν συνήθως δίνετε εντολές, θέστε στον εαυτό σας την πρόκληση να ρωτάτε ερωτήσεις για μια ώρα κάθε μέρα για να το δοκιμάσετε.
Μερικές φορές, πάνω στην ένταση της στιγμής, μπορεί να βρεθείτε να φωνάζετε εντολές. Βοηθάει να αναλογιστείτε πώς θα μπορούσατε να χειριστείτε την κατάσταση διαφορετικά. Πιθανόν να έχετε μια δεύτερη ευκαιρία στο κοντινό μέλλον για να χειριστείτε μια παρόμοια κατάσταση με διαφορετικό τρόπο!
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.pricelessparenting