Μεσημεριανός Ύπνος

Ο μεσημεριανός ύπνος του μωρού μπορεί να είναι ώρα ξεκούρασης τόσο για εσάς όσο και για το μικρό σας – αλλά η διαδικασία μέχρι να κοιμηθεί το μωρό σας μέσα στην ημέρα μπορεί να είναι ακριβώς το αντίθετο. Ο ιστότοπος της Κλινικής Mayoπαρέχει πληροφορίες για να κατανοήσουμε τα βασικά σχετικά με τον μεσημεριανό ύπνο.

Πόσους ύπνους μέσα στην ημέρα χρειάζεται ένα μωρό;

Για να αναπτύξουν τα νεογέννητα μωρά ένα πρόγραμμα ύπνου, απαιτείται κάποιος χρόνος. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα, τα μωρά συνήθως κοιμούνται και ξυπνούν κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας με σχετικά ίσες περιόδους ύπνου ανάμεσα στα ταΐσματα. Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, η διάρκεια του ύπνου τους συνήθως μεγαλώνει και γίνεται πιο προβλέψιμη. Για παράδειγμα:

·        Ηλικίες από 4 μηνών ως 1 έτους. Μετά την περίοδο κατά την οποία είναι νεογέννητο, το μωρό σας πιθανόν να κοιμάται δυο φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας – μια φορά το πρωί και μια νωρίς το απόγευμα. Κάποια μωρά επίσης χρειάζονται έναν υπνάκο αργά το απόγευμα. Πολλά μωρά κοιμούνται συνολικά τρεις ή περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

·        Ηλικίες 1 έτους και μεγαλύτερα. Περίπου σε αυτήν την ηλικία το μωρό σας πιθανόν να σταματήσει τον πρωινό ύπνο και να κοιμάται μόνο το απόγευμα, συχνά για μια περίοδο δυο ή τριών ωρών. Κατά τη μετάβαση αυτή, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μεταφέρετε την ώρα του ύπνου του κατά μισή ώρα νωρίτερα, για να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί. Τα περισσότερα παιδιά συνεχίζουν να κοιμούνται το μεσημέρι μέχρι την ηλικία των 3 ως 5.

Ωστόσο, θυμηθείτε ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και τα προγράμματα ύπνου των μωρών μπορούν να ποικίλουν σημαντικά.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βάλω το μωρό μου για ύπνο;

Για να είναι ομαλή η μετάβαση του μωρού στην ώρα του ύπνου:

  • Ορίστε τη διάθεση. Ένα σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό περιβάλλον μπορεί να ενθαρρύνει το μωρό σας να κοιμηθεί.
  • Βάλτε το μωρό σας στο κρεββάτι του όταν νυστάζει, αλλά είναι ακόμα ξύπνιο. Τα βλέφαρα που κλείνουν, το τρίψιμο των ματιών και η γκρίνια μπορεί να είναι σημάδια ότι το μωρό σας είναι κουρασμένο. Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο πιο ανήσυχο και κουρασμένο θα είναι – και έτσι μπορεί να είναι δυσκολότερο για το μωρό να αποκοιμηθεί.
  • Αποφύγετε να κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά, να το λικνίζετε ή να το ταΐζετε για να το κοιμήσετε. Αν το μωρό σας συνηθίζει να αποκοιμιέται στα χέρια σας μετά το τάισμα, κάντε κάτι ήπιο αμέσως μετά – όπως να του αλλάζετε την πάνα ή να του διαβάζετε μια μικρή ιστορία.
  • Να είστε ασφαλείς. Βάλτε το μωρό σας να κοιμηθεί και καθαρίστε την κούνια του ή την καλαθούνα του από μαλακά αντικείμενα.
  • Να είστε συνεπείς. Το μωρό σας θα επωφεληθεί το μέγιστο από τους ύπνους στη διάρκεια της ημέρας, αν κοιμάται την ίδια ώρα κάθε μέρα και για την ίδια περίοδο. Περιστασιακές εξαιρέσεις είναι αναπόφευκτες, φυσικά, και δε βλάπτουν το μωρό σας.

Τι γίνεται αν το μωρό μου είναι ανήσυχο, αφού το βάλω για ύπνο;

Είναι σύνηθες για τα μωρά να κλαίνε όταν τα βάζετε για ύπνο, αλλά τα περισσότερα θα ηρεμήσουν μόνα τους σε λίγα λεπτά. Αν το κλάμα διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά, ελέγξτε το μωρό σας και προσφέρετέ του λόγια παρηγοριάς. Έπειτα δώστε του χρόνο να ηρεμήσει και πάλι.

Αν το μωρό σας ξυπνήσει σύντομα αφού εσείς το βάλατε για ύπνο και δεν έχει βραχεί, δεν πεινάει ή δεν είναι άρρωστο, προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί και ενθαρρύνετέ το να ηρεμήσει ξανά τον εαυτό του.  Μπορείτε να χαϊδέψτε απαλά το μωρό σας, να του κάνετε μασάζ ή να το θηλάσετε για λίγο.

Επίσης, έχετε κατά νου ότι τα μωρά είναι συχνά δραστήρια κατά τη διάρκεια του ύπνου – κινούν τα χέρια και τα πόδια τους, χαμογελούν και γενικά φαίνονται ανήσυχα. Είναι εύκολο να συγχέετε τις κινήσεις του μωρού ως σημάδι ότι ξυπνάει ή ότι θέλει να φάει. Αντί να σηκώσετε το μωρό σας αμέσως, περιμένετε μερικά λεπτά για να δείτε αν το μωρό σας αποκοιμιέται πάλι.

Πρέπει να περιορίσω τη διάρκεια των ύπνων του μωρού μου;

Αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά κοιμάται το μωρό σας τη νύχτα.

Κάποια μωρά μπερδεύουν τις μέρες και τις νύχτες τους – κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της μέρας αντί τη νύχτα. Ένας τρόπος να «διορθώσετε» τη συμπεριφορά αυτή είναι να μειώσετε τους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας – ειδικά εκείνους αργά το απόγευμα – ώστε να μην ξεπερνούν τις 3 με 4 ώρες ο καθένας. Αν το μωρό σας κοιμάται για πολλή ώρα προς το τέλος της ημέρα, θα δυσκολευτεί πολύ να κοιμηθεί την ώρα του βραδινού ύπνου.

Τι να κάνω, αν το μωρό μου ξαφνικά δε θέλει να κοιμάται τα μεσημέρια;

Κάποια μωρά και μεγαλύτερα παιδιά περνάνε περιόδους κατά τις οποίες αρνούνται να κοιμηθούν – αν και ακόμη και τότε χρειάζονται ανάπαυση. Αν αυτό συμβαίνει, προσπαθήστε να προσαρμόσετε την ώρα του βραδινού ύπνου. Φέρνοντας την ώρα του βραδινού ύπνου λίγο νωρίτερα ή αργότερα μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται τις απαιτούμενες ώρες ύπνου δεν είναι πάντα εύκολο. Μη νιώθετε άσχημα αν κάποιες μέρες είναι πιο δύσκολες από άλλες. Θυμηθείτε να βλέπετε και να ακούτε τα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας είναι κουρασμένο και προσπαθήστε να κρατήσετε τη ρουτίνα του σταθερή.

Αν έχετε προβληματισμούς ή ανησυχίες για το πρόγραμμα ύπνου του μωρού σας, μιλήστε με τον παιδίατρό του.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/baby-naps/art-20047421