Κυνοφοβία

Η κυνοφοβία (φόβος των σκύλων) είναι ένας κοινός φόβος στα παιδιά, αλλά είναι και ένας φόβος που μπορούν να ξεπεράσουν. Ο ιστότοπος Care.com προτείνει τρόπους να βοηθήσετε το παιδί σας να δουν τα σκυλιά σαν πλάσματα φιλικά και αξιαγάπητα.

Γιατί κάποια παιδιά φοβούνται τα σκυλιά;

Βοηθάει αν καταλάβετε γιατί το παιδί σας φοβάται τα σκυλιά – μπορεί, χωρίς να το συνειδητοποιείτε – να είστε εσείς η αιτία. «Ο φόβος συχνά περνάει από το γονέα στο παιδί» υποστηρίζει η Dr. Samantha Rodman, ψυχολόγος από το Maryland. Αν εσείς δε φοβάστε τα σκυλιά, το παιδί σας μπορεί να τα φοβάται εξαιτίας μια δυσάρεστης εμπειρίας που είχε. «Ένα ευαίσθητο παιδί μπορεί να αναστατωθεί ακούγοντας το γάβγισμα ενός σκύλου ή νιώθοντας ένα σκυλί να πηδάει πάνω του, ακόμα κι αν είναι φιλικό» προσθέτει η Dr. Rodman. Τα παιδιά τείνουν να γενικεύουν αυτόν το φόβο σε όλα τα σκυλιά.

Τεχνικές για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει το φόβο

1.      Χρησιμοποιήστε ένα λούτρινο σκύλο. Η Dr. Rodman δείχνει στο παιδί που φοβάται τους σκύλους ένα λούτρινο σκύλο και ζητάει από το παιδί να βαθμολογήσει το φόβο του στην κλίμακα από 1 ως 10, με το 10 να είναι το χειρότερο. Έπειτα αφήνει το παιδί να παίξει με το λούτρινο μέχρι η ανησυχία του παιδιού να καταλαγιάσει στο μισό.

2.      Παρακολουθήστε ένα βίντεο με σκυλί. Ακόμη και η παρακολούθηση ενός σκύλου στην τηλεόραση μπορεί να προκαλέσει άγχος σε ένα φοβισμένο παιδί. Αυτό το βήμα είναι μέρος της διαδικασίας να κάνετε ένα φοβισμένο παιδί τελικά να νιώθει άνετα κοντά σε σκυλιά. «Ξεκινούμε με καταστάσεις που είναι πιο εύκολο για το παιδί και μετακινούμαστε σε εκείνες που είναι πιο δύσκολες» λέει η Dr Rodman. Αυτό ονομάζεται διαβαθμισμένη έκθεση.

3.      Παρακολουθήστε ένα σκύλο από το απέναντι πεζοδρόμιο. Στην κατάσταση αυτή το παιδί μπορεί να νιώθει πολύ άγχος. «Μένω με το παιδί μέχρι να ηρεμήσει» σημειώνει η Dr. Rodman. Εξηγεί ότι το κλειδί είναι να αφήσουμε το παιδί να βιώσει το άγχος μέχρι αυτό να καταλαγιάσει. «Αυτό που συνήθως κάνουν οι άνθρωποι είναι να εγκαταλείπουν μια κατάσταση μόλις ξεκινήσει το άγχος, πιστεύοντας πως το άγχος θα χειροτερεύει» λέει. Δεν είναι όμως αυτό που συμβαίνει. Το άγχος κορυφώνεται και στη συνέχεια καταλαγιάζει. «Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν στο απόγειο του άγχους δε βιώνουν την υποχώρηση του άγχους, το οποίο είναι απαραίτητο για να ξεπεράσει τη φοβία.»

4.      Να είστε στο ίδιο δωμάτιο με ένα σκυλί. Αυτό λέγεται «πλημμύρα». Σύμφωνα με τη Dr. Rodman, «το παιδί σας μπορεί να ουρλιάξει και να κλάψει για να ξεφύγει από το σκυλί. Αν αυτό συμβεί, πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι και να μείνετε με το παιδί σας και το σκύλο. Μετά από λίγη ώρα, ίσως 10 λεπτά πάνω κάτω (τα οποία θα φανούν μια αιωνιότητα στο φοβισμένο παιδί), το παιδί θα ηρεμήσει. Μη δείξτε εσείς φόβο καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια. 

5.      Πάρτε ένα σκύλο. Το παιδί που φοβάται μπορεί να δει τα άλλα μέλη της οικογένειας να παίζουν με το σκύλο τους και να συνειδητοποιεί ότι είναι ασφαλές.

6.      Βοηθήστε το παιδί να ξεπεράσει το φόβο. «Κάθε παιδί μπορεί να ξεπεράσει το φόβο του για τα σκυλιά» λέει η Dr. Rodman. Εξαρτάται από εσάς να βοηθήσετε το παιδί σας να επιτύχει. Αν ενισχύετε το φόβο, το παιδί σας πιθανόν να μην ξεπεράσει ποτέ το φόβο. Ακόμη κι αν εσείς φοβάστε τα σκυλιά, όσο μπορείτε να κρατάτε το φόβο αυτό υπό έλεγχο, το παιδί σας πρέπει να μπορεί να ξεπεράσει το φόβο του.

Ένα σκυλί μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στην οικογένεια και ένας καλός φίλος για το παιδί σας. Η Dr. Rodman επισημαίνει ότι «τα ευαίσθητα παιδιά τείνουν να είναι εκείνα που φοβούνται τα σκυλιά και είναι ακριβώς εκείνα τα παιδιά που μπορούν να έχουν την περισσότερη αγάπη και εκτίμηση για ένα σκυλί.»

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://www.care.com/c/stories/6105/cynophobia-when-your-kid-is-scared-of-dogs/