Πώς να μη χαθεί το παιδί σας σε δημόσια μέρη

Τα παιδιά είναι φιλομαθή και περίεργα και θέλουν να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους. Οι οικογενειακές έξοδοι πρέπει να είναι διασκεδαστικές, αλλά ο εφιάλτης των γονέων είναι μήπως χάσουν το παιδί τους σε ένα μέρος γεμάτο κόσμο. Συνεπώς είναι σημαντικό για εσάς και το παιδί σας να έχετε ένα σχέδιο ασφάλειας, για να αποτρέψετε να πάνε λάθος τα πράγματα. Ο ιστότοπος Knoji προτείνει μερικές εύκολες συμβουλές που οι οικογένειες πρέπει να διδάξουν στα παιδιά τους, ώστε αν το αναπάντεχο συμβεί και τα παιδιά βρεθούν μόνα τους σε ένα πλήθος, να ξέρουν τι να κάνουν.

Προετοιμασία: Πριν πραγματοποιήσετε κάποια έξοδο μαζί, μιλήστε για το πού θα πάτε και τι να περιμένετε. Αντί να αποφεύγετε να πηγαίνετε τα παιδιά σε μέρη με κόσμο, βοηθήστε τα να συνηθίσουν τον κόσμο και μιλήστε τους για το τι να κάνουν, αν τα πράγματα πάνε στραβά. Μιλήστε για τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλειά τους, συμπεριλαμβανομένου του τι να κάνουν αν χαθούν στο πλήθος.

Φορέστε εύκολα αναγνωρίσιμα ρούχα με έντονα χρώματα:Όταν τα παιδιά είναι μικρότερα, είναι ευκολότερο να φοράνε ίδια έντονα χρώματα, για να ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος. Σιγουρευτείτε ότι όλοι ξέρετε τι φοράει το κάθε μέλος της οικογένειάς σας. Μερικές φορές, κάποιοι γονείς φωτογραφίζουν τα παιδιά τους με τα ρούχα εκείνης της ημέρα, σε περίπτωση που χρειαστεί να βρεθεί το παιδί.

Τα παιδιά σας γνωρίζουν ποια είναι; Για την ασφάλειά τους σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν το όνομά τους και τη διεύθυνσή τους. Πρέπει επίσης να ξέρουν τα ονόματα των γονιών τους. Δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να τους βοηθήσει, αν τα παιδιά λένε πως το όνομα των γονιών τους είναι μαμά και μπαμπάς.

Επιλέξτε ένα σημείο συνάντησης, μόλις φτάσετε: Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, αναζητήστε ένα σημείο που να ξεχωρίζει εύκολα. Αν ο χώρος είναι πάρα πολύ μεγάλος, αυτό ίσως να χρειαστεί να το κάνετε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Εξηγήστε στα παιδιά πως, αν απομακρυνθούν από εσάς, θα πρέπει να σταθούν εκεί και να σας περιμένουν.

Μείνετε μαζί: Αυτό είναι εύκολο να το λες και δύσκολο να το κάνεις, καθώς τα παιδιά τείνουν να απομακρύνονται όταν κάτι τραβάει την προσοχή τους. Ωστόσο, αν τα διδάξετε να μένουν μαζί σας και να ρωτάνε πρώτα αν θέλουν να πάνε κάπου, είναι πιο πιθανό να μείνουν ασφαλή. Ομοίως, οι γονείς πρέπει να ελέγχουν πού είναι τα παιδιά τους συνεχώς. Τα παιδιά αμέσως βλέπουν αν η προσοχή των γονιών τους είναι αλλού ή αν μιλάνε σε κάποιον και θα αρπάξουν την ευκαιρία να κάνουν κάτι πιο ενδιαφέρον. Αν ο κανόνας είναι να μένουν όλοι εντός του οπτικού πεδίου των άλλων κάθε στιγμή, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα.

Από ποιον να ζητήσουν βοήθεια; Αν όλα πάνε στραβά και τα παιδιά χαθούν, πρέπει να γνωρίζουν πώς να επιλέξουν τον κατάλληλο ενήλικα να τα βοηθήσει. Φυσικά, ξέρουν πως δε μιλάμε σε αγνώστους, αλλά στην περίπτωση αυτή πραγματικά χρειάζονται τη βοήθεια ενός ενήλικα για να εντοπίσουν την οικογένειά τους. Πείτε τους πως συνήθως κάποιος με στολή είναι μια καλή επιλογή ή κάποιος που να είναι υπεύθυνος σε κάποιο τομέα. Βοηθήστε τα να μάθουν πώς να αναγνωρίζουν άλλες οικογένειες που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες.

Διδάσκοντας αυτούς τους απλούς κανόνες ασφάλειας στα παιδιά σας, θα νιώσετε πιο ασφαλείς. Αν κάτι πάει στραβά, μην πανικοβληθείτε. Ακολουθήστε τις διαδικασίες ασφαλείας που έχετε συζητήσει ως οικογένεια και εφαρμόστε τες βήμα προς βήμα. Αυτό θα σας δώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση ενώ εξερευνείτε τον κόσμο οικογενειακώς.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://childsafety.knoji.com/tips-to-avoid-losing-children-in-crowded-public-places/