Διδάσκοντας το γιο σας να σέβεται τις γυναίκες

Είναι σημαντικό, ως γονείς, να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους να βοηθήσουμε τους γιούς μας να μάθουν να σέβονται τις γυναίκες. Από πολλές πλευρές, είναι μια δύσκολη μάχη. Πολλά τραγούδια, ειδικά της ραπ, αντιμετωπίζουν τις γυναίκες με ελάχιστο σεβασμό. Ακόμη και δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα και βιντεοπαιχνίδια μειώνουν τις γυναίκες ή τις παρουσιάζουν μονοδιάστατα. Αλλά όλοι γνωρίζουμε πως αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ο ιστότοπος Live Aboutπροτείνει τρόπους για να διδάξουμε τους γιους μας να σέβονται τις γυναίκες.

Δώστε το καλό παράδειγμα. Δεν υπάρχει υποκατάστατο για το παράδειγμα του πατέρα, όταν διδάσκουμε στο παιδί να σέβεται τις γυναίκες. Καθώς αλληλεπιδράτε με τη μητέρα και τις αδερφές του γιού σας καθώς και με τις άλλες γυναίκες της οικογενείας, φερθείτε τους με σεβασμό. Όταν ο γιός σας σας βλέπει να τις ακούτε προσεκτικά, όταν σας βλέπει να προσφέρεστε να κάνετε πράγματα για να κάνετε τις ζωές τους πιο εύκολες, θα θέλει να μιμηθεί τη συμπεριφορά σας. Το παράδειγμά σας έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσατε να του πείτε και αυτό ισχύει όταν μιλάμε για το σεβασμό στις γυναίκες.

Διορθώστε τις δημοφιλείς εντυπώσεις που δε δείχνουν σεβασμό στις γυναίκες. Αν ο γιος σας ακούει μουσική ή παίζει βιντεοπαιχνίδια που παρουσιάζουν τις γυναίκες ως μονοδιάστατα αντικείμενα, διορθώστε τις αυτές εντυπώσεις που μπορεί να σχηματίσει. Μπορείτε να πείτε «Ξέρω ότι ο Kanye West ραπάρει για τις γυναίκες αποκαλώντας τες «hoes» (τσούλες), αλλά ξέρουμε πως δεν είναι έτσι τα πράγματα, σωστά; Ξέρεις ότι αγαπάω τη μαμά σου. Δε θα την αποκαλούσα ποτέ έτσι.» Βοηθήστε το γιό σας να κατανοήσει ότι κάποιοι καλλιτέχνες και σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών μερικές φορές λένε και κάνουν πράγματα για να σοκάρουν και δεν αντανακλούν τον τρόπο που οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν και πράττουν.

Βοηθήστε τον να μάθει να επικοινωνεί τα συναισθήματά του χωρίς βία και απειλές.Οι νεαροί άντρες συχνά δυσκολεύονται να αντιδράσουν χωρίς να καταφύγουν σε βία ή απειλητική γλώσσα, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Αυτό μπορεί να μην είναι πρόβλημα μεταξύ φίλων ή στο γήπεδο, συνήθως όμως δε λειτουργεί όταν έχει να κάνει με γυναίκες. Συνεπώς, μπορείτε να βοηθήσετε το γιό σας να εκφράσει τα συναισθήματα και τις απόψεις του λεκτικά και με σεβασμό. Επίσης, βοηθήστε τον να δει πως η βία σε μια οικογενειακή κατάσταση ή με παιδιά δεν είναι ποτέ αποδεκτή.

Διδάξτε τον να αποφεύγει την πορνογραφία. Η πορνογραφία σε κάθε της μορφή μπορεί να προκαλέσει διάφορα θέματα. Ένα από τα ύπουλα μηνύματα στην πορνογραφία είναι ότι οι γυναίκες είναι πρωτίστως σεξουαλικά όντα. Για άλλη μια φορά, η μονοδιάστατη θεώρηση των γυναικών, οποιαδήποτε κι αν είναι η διάσταση αυτή, διδάσκει την ασέβεια προς τις γυναίκες και τις υποτιμά ως άτομα. Οπότε, διδάξτε στο γιό σας να αποφεύγει την πορνογραφία και θέστε καλούς γονεϊκούς ελέγχους (parental controls) στην πρόσβαση στο διαδίκτυο τόσο στους υπολογιστές όσο και στα κινητά τηλέφωνα.

Χρησιμοποιείστε γλώσσα που δείχνει σεβασμό, όταν αναφέρεστε σε γυναίκες. Οι υποτιμητικοί όροι όταν μιλάμε για γυναίκες αφθονούν στη γλώσσα μας και συχνά εμφανίζονται στην καθημερινή κουβέντα μας. Οπότε αποφύγετε να αποκαλείτε μια γυναίκα «τσούλα» ή «γκόμενα», ακόμα κι αν φέρεται ή ντύνεται προκλητικά για τα γούστα σας. Μιλήστε για τη συμπεριφορά και γιατί αυτή είναι ακατάλληλη, αντί να χρησιμοποιείτε έναν υποτιμητικό όρο, για να περιγράψετε τη συμπεριφορά αυτή.

Καλλιεργήστε θετικές φιλίες με κορίτσια. Συχνά, τα αγόρια τείνουν να κάνουν παρέα μόνο με άλλα αγόρια, μέχρι να αναπτύξουν την ορμονική έλξη προς τα κορίτσια. Βοηθώντας τα να αναπτύξουν φιλίες με κορίτσια ενώ είναι ακόμη μικροί, μπορεί να τους κάνει να νιώθουν άνετα με τα κορίτσια και να τα δουν πέρα από τα στερεότυπα που οι έφηβοι συχνά έχουν για τα κορίτσια. Οι θετικές φιλίες σε μικρή ηλικία μεταξύ αγοριών και κοριτσιών μπορεί να καλλιεργήσουν το σεβασμό αργότερα στη ζωή.

Η διδασκαλία των γιών σας να σέβεται τις γυναίκες, ειδικά μέσα στην ίδια τους την οικογένεια, είναι ένας από τους σημαντικότερους ρόλους του πατέρα. Καθώς οι γιοί σας μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τις γυναίκες στη ζωή τους, θα αναπτύξουν τις απαιτούμενες δεξιότητες και πεποιθήσεις που θα τους βοηθήσουν να αλληλοεπιδρούν αποτελεσματικά με τις γυναίκες σε όλη τους τη ζωή.

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://www.liveabout.com/teaching-our-sons-to-respect-women-1270869