- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Μαθησιακές Δυσκολίες / Δυσλεξία:
Προτρέψτε το παιδί να κάνει καταιγισμό ιδεών πριν αρχίσει να γράφει μια έκθεση
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΌταν το νήπιο χτυπάει εσκεμμένα το κεφάλι του
Το χτύπημα του κεφαλιού είναι απροσδόκητα κοινό. Ως και το 20% των μωρών και νηπίων χτυπάνε το κεφάλι τους εσκεμμένα, με τα αγόρια να είναι τρεις φορές πιο πιθανό να το κάνουν από τα κορίτσια. Το χτύπημα του κεφαλιού συνήθως ξεκινά το δεύτερο μισό του πρώτου έτους και κορυφώνεται μεταξύ των 18 ως 24 μηνών. Η συνήθεια αυτή, σύμφωνα με τον ιστότοπο Baby Center, μπορεί να διαρκέσει για αρκετούς μήνες ή ακόμη και χρόνια, αν και τα περισσότερα παιδιά το σταματούν ως την ηλικία των 3 ετών.
Πιθανά αίτια που οδηγούν ένα νήπιο να χτυπάει το κεφάλι του είναι:
- Αυτό-παρηγοριά: Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, τα περισσότερα παιδιά που χτυπάνε το κεφάλι τους το κάνουν για να χαλαρώσουν. Το παιδί σας μπορεί να χτυπάει το κεφάλι του ρυθμικά, καθώς αποκοιμιέται, όταν ξυπνάει μέσα στη νύχτα ή και ενώ κοιμάται. Μπορεί να λικνίζεται και καθώς στηρίζεται στα χέρια και τα πόδια του. Οι ειδικοί στην ανάπτυξη πιστεύουν πως η ρυθμική κίνηση, όπως το λίκνισμα πάνω σε κουνιστή καρέκλα, μπορεί να βοηθά το παιδί σας να ηρεμεί τον εαυτό του.
- Απάλειψη πόνου: Ένα παιδί είναι πιο πιθανό να χτυπήσει το κεφάλι του, όταν έχει ωτίτιδα ή υποφέρει από κάποια άλλη σωματική δυσφορία. Το χτύπημα του κεφαλιού μπορεί να το κάνει να νιώθει καλύτερα, πιθανώς αποσπώντας την προσοχή του από τον πόνο που αισθάνεται αλλού.
- Αγανάκτηση: Το νήπιό σας μπορεί να χτυπάει το κεφάλι του κατά τη διάρκεια ξεσπάσματος θυμού ως ένα μέσο εκτόνωσης ισχυρών συναισθημάτων. Δεν έχει μάθει ακόμα να εκφράζει επαρκώς τα συναισθήματά του με λέξεις, οπότε χρησιμοποιεί τη σωματική δράση. Και πάλι, μπορεί να παρηγορεί τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της αγχωτικής αυτής στιγμής.
- Ανάγκη για προσοχή: Το συνεχιζόμενο χτύπημα του κεφαλιού μπορεί να είναι ένας τρόπος για το παιδί σας να τραβήξει την προσοχή. Είναι πιθανόν εσείς να γίνετε περιποιητικοί, όταν βλέπετε το παιδί σας να κάνει κάτι που φαίνεται αυτοκαταστροφικό. Και μιας και του αρέσει να σας βλέπει να ανταποκρίνεστε στη συμπεριφορά του, μπορεί να συνεχίσει το χτύπημα του κεφαλιού του, ώστε να πάρει την προσοχή που επιθυμεί.
- Αναπτυξιακό πρόβλημα: Το χτύπημα του κεφαλιού μπορεί να συνδέεται με τον αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές αλλά στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, είναι απλώς ένα από τα πολλά σημάδια συναγερμού στη συμπεριφορά του παιδιού. Σπάνια το χτύπημα του κεφαλιού από μόνο του αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;
Δώστε στο παιδί σας την προσοχή σας αλλά όχι όταν χτυπάει το κεφάλι του.
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δέχεται πολλή θετική προσοχή από εσάς, όταν δε χτυπάει το κεφάλι του. Αν, ωστόσο, ακόμα χτυπάει το κεφάλι του για να τραβήξει την προσοχή σας, προσπαθήστε να μην το κάνετε μεγάλο θέμα ή να ενθαρρύνετε την συμπεριφορά αυτή. Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να αγνοείτε εντελώς τη συμπεριφορά, μη μαλώνετε και μην τιμωρείτε το παιδί γι αυτήν. Η δυσαρέσκειά σας θα κάνει μόνο τα πράγματα χειρότερα.
Προστατεύστε το παιδί σας από τραυματισμούς.
Αν το παιδί είναι ακόμη στην κούνια του, ελέγξτε όλες τις βίδες και τα παξιμάδια της κούνιας κάθε μήνα ή και πιο συχνά, για να βεβαιωθείτε ότι το λίκνισμα δεν τις έχει λασκάρει. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε λάστιχα κάτω από τα πόδια της κούνιας και να κρεμάσετε ένα μαλακό ύφασμα ή ένα πάπλωμα ανάμεσα στην κούνια και τον τοίχο, για να μειώσετε το θόρυβο και να ελαχιστοποιήσετε τη φθορά στον τοίχο και το πάτωμα. Αν το παιδί κοιμάται σε κανονικό κρεβάτι, σκεφτείτε μήπως θα ήταν καλό να το τραβήξετε μακριά από τον τοίχο για να μειώσετε την πρόσβασή του σε σκληρές επιφάνειες.
Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε.
Το νήπιό σας μπορεί να αποκτήσει καμιά δυό μελανιές, αλλά μην ανησυχείτε το χτύπημα του κεφαλιού συνήθως είναι «αυτορρυθμιζόμενη» συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο το παιδί σας να χτυπήσει το κεφάλι του αρκετά δυνατά για να τραυματίσει σοβαρά τον εαυτό του. Γνωρίζει συνήθως το όριο του πόνου του και θα σταματήσει όταν το χτύπημα πονέσει.
Ενισχύστε την αγάπη του παιδιού σας για ρυθμό με άλλους τρόπους.
Είναι σαφές ότι του αρέσει ο σταθερός ρυθμός, οπότε βοηθήστε το να βρει διαφορετικές μορφές ρυθμικής έκφρασης, όπως το χορό, το βηματισμό, το ρυθμικό χειροκρότημα ή το χτύπημα τύμπανου. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να βάλετε ένα μετρονόμο στο δωμάτιο του παιδιού, για να του δώσετε την παρηγοριά του σταθερού ρυθμού. Βεβαιωθείτε επίσης ότι ασκείται σωματικά πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να το βοηθήσετε να κάψει κάποια από τη νευρική ενέργεια που πιθανόν να τροφοδοτεί το χτύπημα του κεφαλιού.
Ξεκινήστε μια καταπραϋντική ρουτίνα ύπνου.
Αν το χτύπημα του κεφαλιού του παιδιού σας είναι ένας τρόπος για να ηρεμεί μετά από μια πολυάσχολη ημέρα, μια χαλαρωτική ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει. Δοκιμάστε ένα ζεστό μπάνιο, ένα ήρεμο λίκνισμα στην αγκαλιά σας, ένα μασάζ στην πλάτη του και μια ήσυχη ιστορία ή τραγούδι πριν σβήσουν τα φώτα. Η απαλή μουσική στο δωμάτιό του μπορεί επίσης να το ηρεμεί.
Συμβουλευτείτε το γιατρό, αν η συμπεριφορά του παιδιού γίνει ανησυχητική.
Αν το παιδί σας χτυπάει πολύ το κεφάλι του κατά τη διάρκεια της ημέρας ή συνεχίζει να χτυπάει το κεφάλι του παρ όλο που πονάει, μπορεί να έχετε λόγο να ανησυχήσετε. Σε κάποιες σπανιότερες περιπτώσεις, το χτύπημα μπορεί να συνδέεται με τον αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, οι οποίες μερικές φορές γίνονται εμφανείς κατά τη νηπιακή και προσχολική ηλικία.
Τα παιδιά με αυτισμό γενικά δεν συνδέονται καλά με άλλους ανθρώπους. Συχνά δε δείχνουν ενδιαφέρον για σωματική επαφή με τους γονείς τους και φαίνονται σαν να κοιτούν μέσα από τους ανθρώπους αντί να τους κοιτούν. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας χάνει τις σωματικές του ικανότητες, τη γλώσσα ή άλλες δεξιότητες που έχει κατακτήσει, αν απομονώνεται όλο και περισσότερο ή αν συστηματικά καθυστερεί να κατακτήσει κοινά αναπτυξιακά ορόσημα, απευθυνθείτε στο γιατρό του.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.babycenter.com/0_h