- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Μαθησιακές Δυσκολίες / Δυσλεξία:
Αν μελετάει κάποιο θεωρητικό μάθημα (π.χ.: Ιστορία) προτρέψτε το να διαβάσει πρώτα την περίληψη του κεφαλαίου - αν υπάρχει ώστε να έχει μια συνοπτική εικόνα του περιεχομένου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΌταν τα παιδιά σχολικής ηλικίας βρίζουν
Μπορεί να είναι μεγάλο σοκ, όταν το παιδί σας ξεκινά να βρίζει. Μπορεί να αναρωτιέστε πού έμαθε το παιδί σας αυτού του είδους τη γλώσσα και αν πραγματικά κατανοεί όσα λέει. Ο τρόπος με τον οποίον αντιδράτε στις βρισιές του παιδιού σας που βρίσκεται σε σχολική ηλικία θα επηρεάσει τη μελλοντική του συμπεριφορά.
Βρισιές: γιατί τις χρησιμοποιούν τα παιδιά
Όταν το παιδί σχολικής ηλικίας βρίζει, το κάνει συνήθως για να εκφράσει αρνητικά συναισθήματα. Συχνά είναι η αντίδρασή του σε κάτι επώδυνο, ανησυχητικό ή εξοργιστικό.
Τα παιδιά μπορούν επίσης να βρίζουν για να ενταχθούν κοινωνικά. Μπορεί να προσπαθούν να ανήκουν σε μια ομάδα ή για να ξεχωρίζουν ως αστείοι ή για να κάνουν το λόγο τους σοκαριστικό. Τα παιδιά επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιούν βρισιές για να εκφοβίσουν κάποιον. Τέλος, κάποια παιδιά βρίζουν για να αποσπάσουν μια έντονη αντίδραση από τους γονείς τους.
Τι να κάνετε για τις βρισιές: η άμεση δράση
Μιλήστε στο παιδί σας για την επιλογή των λέξεων που κάνει, αντί να αγνοείτε τη συμπεριφορά του. Το παιδί μπορεί να κατανοεί ή και να μην κατανοεί τι σημαίνει μια βρισιά. Αλλά τα παιδιά σχολικής ηλικίας κατανοούν ότι οι λέξεις μπορούν να πληγώσουν ή να προσβάλλουν άλλους.
Η αντίδρασή σας θα καθορίσει αν το παιδί σας θα βρίσει ξανά. Μείνετε ήρεμοι και εξηγήστε με σαφήνεια ότι η λέξη που χρησιμοποίησε το παιδί σας δεν είναι εντάξει. Μπορείτε επίσης να εξηγήσετε ότι η λέξη αυτή μπορεί να πληγώσει τα συναισθήματα κάποιων. Αυτό θα έχει επίπτωση στη μελλοντική συμπεριφορά του παιδιού σας σε ό,τι αφορά τις βρισιές.
Πρέπει να εξηγήσετε τι σημαίνει η λέξη;
Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να επωφεληθούν από μια απλή εξήγηση. Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει κάποια μερική κατανόηση της σημασίας της λέξης, μπορείτε να το ρωτήσετε τι σημαίνει. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε γενικούς όρους, για να εξηγήσετε γιατί δεν είναι εντάξει. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «Αυτή η λέξη σημαίνει κακά. Δεν τη χρησιμοποιούμε στην οικογένειά μας.» Ή μπορείτε να εξηγήσετε ότι η λέξη είναι ρατσιστική, σεξιστική ή ασεβής προς μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.
Τι να κάνετε για τις βρισιές: μακροπρόθεσμα
Είναι καλή ιδέα οι ενήλικες στο σπίτι να συζητήσετε και να συμφωνήσετε για τη γλώσσα που είναι αποδεκτή στο σπίτι και στη συνέχεια να το συζητήσετε με το παιδί σας.
Αν η οικογένειά σας έχει κανόνες για τις βρισιές, είναι πιο εύκολο να εντοπίσετε πότε το παιδί σας χρησιμοποιεί μη αποδεκτή γλώσσα. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «Θυμήσου, είναι μια λέξη που δεν τη χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας.»
Και προκαλεί λιγότερη σύγχυση στα παιδιά σας αν οι κανόνες για τις βρισιές εφαρμόζονται τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Αν θέλετε τα παιδιά σας να αποφεύγουν τις βρισιές, πρέπει εσείς και οι άλλοι ενήλικες στο σπίτι να τις αποφεύγετε.
Κάποιες ιδέες για να ενθαρρύνετε την ομιλία με σεβασμό και για να μειώσετε τη χρήση βρισιών στην οικογένειά σας είναι:
- Εξηγήστε στο παιδί σας ότι κάποιες λέξεις που είναι αποδεκτές στο σπίτι μπορεί να μην είναι αποδεκτές στο σχολείο ή στα σπίτια φίλων. Τα διαφορετικά μέρη έχουν διαφορετικούς κανόνες.
- Σκεφτείτε άλλες λέξεις για να χρησιμοποιήσετε, αν το βρίσκετε δύσκολο να σταματήσετε τις βρισιές. Για παράδειγμα, αντί να βρίσετε, μπορείτε να πείτε «Νιώθω πραγματικά θυμωμένος ή εξοργισμένος.» Με τον τρόπο αυτό δίνετε ένα παράδειγμα για το πώς μπορούν τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Αν το παιδί σας σάς άκουσε να βρίζετε, μπορεί επίσης να βοηθήσει μια εξήγηση για ποιο λόγο βρίσατε.
- Επαινέστε το παιδί σας όταν το βλέπετε να διαχειρίζεται κατάλληλα το θυμό του ή την αγανάκτησή του. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας σας λέει ότι ένας φίλος τους χρησιμοποιούσε βρισιές για να τον πειράξει, επαινέστε το παιδί σας που αποχώρησε από την κατάσταση και δε χρησιμοποίησε και εκείνο τέτοιες λέξεις.
- Προσέξτε τι βλέπει, τι ακούει και με τι παίζει το παιδί σας. Αυτό σημαίνει να επιβλέπετε και να ελέγχετε τη σήμανση καταλληλόλητας στις εκπομπές της τηλεόρασης, των ταινιών, αλλά και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των τραγουδιών. Είναι επίσης καλή ιδέα να έχετε την τηλεόραση, τον υπολογιστή και τις άλλες συσκευές σε ένα μέρος του σπιτιού όπου να μπορείτε εύκολα να τι βλέπετε.
Διαχειριστείτε τις βρισιές αντιμετωπίζοντας την αιτία
Αν γνωρίζετε για ποιο λόγο το παιδί σας βρίζει, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε για μια κατάλληλη απάντηση.
- Βρίζει για να ενταχθεί κοινωνικά. Αν πιστεύετε πως το παιδί σας βρίζει για να ενταχθεί κοινωνικά, ρωτήστε το παιδί σας για ποιο λόγο πιστεύει ότι οι φίλοι του βρίζουν. Μπορείτε να μιλήσετε σχετικά με άλλους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους φίλους του. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν άλλες «κουλ» εκφράσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι καλό να τους υπενθυμίζετε ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετική γλώσσα σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων αλλά κάποιες λέξεις δεν είναι ποτέ αποδεκτές.
- Βρίζει για να εκφράσει θυμό και αγανάκτηση. Αν οι βρισιές είναι εξαιτίας θυμού ή αγανάκτησης, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κατονομάσει τα συναισθήματα αυτά για παράδειγμα, «Μπορώ να δω ότι είσαι πραγματικά θυμωμένος/ αγανακτισμένος.» Είναι επίσης σημαντικό για το παιδί σας να γνωρίζει ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει τα συναισθήματα αυτά. Αλλά είναι καλύτερα για το ίδιο να εκφράζει τα συναισθήματά του με κατάλληλες λέξεις. Σε ό,τι αφορά το θυμό, μπορεί να είναι σημαντικό για το παιδί σας να ξεφύγει από αυτό που το θυμώνει. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας θυμώνει με ένα φίλο του, πείτε του να απομακρυνθεί ή να ζητήσει από έναν ενήλικα να ζητήσει βοήθεια για την κατάσταση. Με την αγανάκτηση, πρέπει να μιλήσετε στο παιδί σας για τα βήματα που χρειάζεται να κάνει για να λύσει το πρόβλημα μόνο του. Για παράδειγμα, αν προσπαθεί να δέσει τα κορδόνια του, προτείνετέ του να ξεκινήσει σταυρώνοντας τα κορδόνια, μετά να κάνει τις θηλιές, κλπ. Και στις δυο περιπτώσεις, μπορείτε να διδάξετε το παιδί σας άλλους τρόπους να αντιμετωπίσει το θυμό και την αγανάκτηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει να μετρήσει ως το 10, να πάρει βαθιές αναπνοές ή να μιλήσει για τα δύσκολα συναισθήματα. Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί εναλλακτικές λέξεις που δεν είναι προσβλητικές. Για παράδειγμα, μπορείτε να προτείνετε «καρότο» ή «σκαμπό» ή ακόμη και αστείες λέξεις που εσείς και το παιδί σας θα επινοήσετε μαζί.
Όταν το παιδί σας παραβιάζει τα όρια βρίζοντας
Κάποια παιδιά συνεχίζουν να παραβιάζουν τα όρια που έχετε θέσει, ακόμη και αφού τους τονίσατε να μην το κάνουν. Αν βρίσκετε τον εαυτό σας στη θέση αυτή, δοκιμάστε τις ακόλουθες στρατηγικές:
- Θέστε με σαφήνεια τους κανόνες. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «Χρησιμοποιούμε λόγο με σεβασμό στην οικογένεια αυτή.»
- Επικοινωνήστε με σαφήνεια ότι δε θα ανεχθείτε κακοποιητική συμπεριφορά ή γλώσσα που στοχεύει άλλους. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτό πληγώνει τα συναισθήματα των άλλων.
- Πείτε στο παιδί σας ποιες θα είναι οι συνέπειες αν το ακούσετε να χρησιμοποιεί βρισιές για παράδειγμα στέρηση δικαιωμάτων, όπως παιχνίδι σε ηλεκτρονικές κονσόλες, στέρηση χαρτζιλικιού και άλλα.
- Επαινέστε το παιδί σας όταν δε βρίσει σε καταστάσεις όπου συνήθως θα έβριζε. Ή αν έχει περάσει καιρός και δεν έχει βρίσει, πείτε του πόσο περήφανοι είστε που φέρεται ευπρεπώς και μιλά με σεβασμό.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://raisingchildren.net.au