Όταν οι φίλοι του παιδιού σας έχουν περισσότερα (ή λιγότερα) χρήματα από εκείνο

Οι συζητήσεις για τα χρήματα κάνουν τους περισσότερους από εμάς να νιώθουν άβολα. Πολλοί από εμάς έχουμε μεγαλώσει πιστεύοντας ότι δεν είναι ευγενικό ή ότι είναι ακόμη και αγενές να μιλάμε για το εισόδημα, τον πλούτο ή τις οικονομικές δυσκολίες. Όμως η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά θέλουν να είναι όπως τα άλλα παιδιά και, όταν τα οικονομικά παίζουν ρόλο, νιώθουν ντροπή που έχουν λιγότερα – ή ενοχές που έχουν περισσότερα – από τους φίλους τους. Η οικονομική ανισότητα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Σώματος Οδηγών Αμερικής, μπορεί να είναι μια κατάσταση που πιθανόν να διαχειριστεί δύσκολα ένα παιδί, καθώς φαίνεται άδικη και πέρα από τον έλεγχό του.

Προφανώς, ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς σας, είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να συνειδητοποιήσει και να εκτιμήσει τα άυλα αγαθά που έχει, πάνω απ’ όλα. Πιθανόν να είναι πλούσιο σε φίλους, αγάπη, ασφάλεια, χαρά και πολλά άλλα. Και όλα αυτά είναι αγαθά που τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν. Ωστόσο, η αναγνώριση των αγαθών αυτών μπορεί να μην εξαλείφει τα συναισθήματα που νιώθει το παιδί όταν η οικονομική ανισότητα εμφανίζεται στο προαύλιο του σχολείου.

Είναι φυσικό ένα παιδί να νιώθει πως είναι παραγκωνισμένο, όταν δεν έχει χρήματα για να πάει σε μια συναυλία με όλους τους φίλους του ή όταν δεν μπορεί να αγοράσει τα παπούτσια που είναι της μόδας και όλοι τα φοράνε. «Μην αγνοείτε τα συναισθήματά του» λέει η Αναπτυξιακή Ψυχολόγος Andrea Bastiani Atchibald. «Πείτε στο παιδί σας ότι καταλαβαίνετε γιατί νιώθει απογοητευμένο και μετά προσπαθήστε μαζί να βρείτε λύση στο πραγματικό του πρόβλημα.» Για παράδειγμα, αν ανησυχεί ότι θα χάσει από το χρόνο που θα περνούσε με τους φίλους του στη συναυλία, προτείνετε να καλέσει τους φίλους του για μια φθηνότερη δραστηριότητα που θα απολαύσουν τα παιδιά και κατά την οποία το παιδί σας θα νιώθει ως οικοδεσπότης – όπως να συγκεντρωθούν στο σπίτι για επιτραπέζια και ταινία ή να πάνε για ένα πικ νικ και ποδόσφαιρο. Αν θέλει κάποια συγκεκριμένη μάρκα ρούχου ή ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι που η οικογένειά σας δεν μπορεί να αγοράσει, βοηθήστε το να συγκεντρώσει τα χρήματα μόνο του. «Φυσικά, πρέπει να συζητήσετε σχετικά με το πού μπορεί να ξοδέψει τα δικά του χρήματα, αλλά αν είναι κάτι κατάλληλο μέσα σε λογικά πλαίσια που θα το κάνει να νιώθει ότι ανήκει σε μια ομάδα στο σχολείο, δε χρειάζεται να το αποθαρρύνετε – απλώς μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα.»

Ένα άλλο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του αισθήματος του παραγκωνισμού είναι η αυτοπεποίθηση. Όλα τα παιδιά στο σχολείο μπορεί να φοράνε μια συγκεκριμένη μάρκα τζιν, αλλά αν το παιδί σας εμφανιστεί με κάτι τελείως διαφορετικό (δηλ. κάτι που η οικογένειά σας μπορεί να αγοράσει) και το φοράει με καμάρι και αυτοπεποίθηση, οι υπόλοιποι μπορεί να το σημειώσουν και να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Μερικές φορές το να είσαι διαφορετικός ή το να μην έχεις πολλούς διαθέσιμους πόρους μπορεί στην πραγματικότητα να σε βοηθήσουν να γίνεις ηγέτης.

Κατόπιν όλων αυτών, κάποιες φορές τα παιδιά με περισσότερα χρήματα από τους συνομήλικούς τους δέχονται πειράγματα και μπορεί να νιώθουν κι εκείνα άσχημα. Αν άλλα παιδιά στην τάξη του παιδιού σας ή ακόμα και οι φίλοι του το αποκαλούν «κακομαθημένο»
και το κατηγορούν ότι «κάνει φιγούρα», μπορεί να νιώθουν άβολα που δεν έχουν τόσα όσα έχει το παιδί σας. Αλλά μπορεί να είναι κι ένα σημάδι ότι το παιδί σας δεν κρατάει μια μετριοπαθή στάση σχετικά με τα όσα έχει και τα μέρη που πάει. «Εννοείται ότι νιώθει ενθουσιασμένο για τα νέα του ρούχα που πήρε το σαββατοκύριακο ή θέλει να μιλήσει για το οικογενειακό ταξίδι που έκανε στις διακοπές» λέει η Dr. Bastiani Archibald, «αλλά αυτό που ίσως δε συνειδητοποιεί είναι ότι τα άλλα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στα ακριβά αυτά πράγματα». Συμβουλέψτε το παιδί σας ότι, αν και είναι διασκεδαστικό να μοιράζεται με τους φίλους του τον ενθουσιασμό του, είναι σημαντικό να μη δείχνει έπαρση, καθώς αυτό μπορεί να πληγώσει τόσο τα άλλα παιδιά, όσο και το ίδιο.

Οι συζητήσεις για οικονομικά θέματα μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να γίνουν πιο άνετες, αλλά όσο περισσότερο συζητάτε για χρήματα και τη διαχείρισή τους με τα παιδιά σας, τόσο περισσότερο θα κατανοούν ότι η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπονται. Επίσης, η συζήτηση για τα χρήματα με το παιδί σας σήμερα θα το βοηθήσει να προετοιμαστεί για ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον αύριο.

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://www.girlscouts.org/en/raising-girls/leadership/money/when-kids-feel-sad-about-money-matters.html