- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Παιδοψυχιατρική παρακολούθηση:
Η στενή συνεργασία και η ενεργός συμμετοχή των γονέων συντελεί στην καλύτερη διαγνωστική και θεραπευτική διαδικασία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΌταν το παιδί σας θέλει να διανυκτερεύσει σε φιλικό σπίτι
Κατά τη διάρκεια των διακοπών, πολλά παιδιά δέχονται την πρόσκληση να κοιμηθούν σε ένα σπίτι φιλικό ή συγγενικό. Αλλά το να αφήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί μακριά από το σπίτι σας μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία. Είναι έτοιμο; Είστε εσείς έτοιμοι; Ο ιστότοπος Education.com προτείνει τρόπους για να βεβαιωθείτε πως η εμπειρία αυτή θα είναι ασφαλής και διασκεδαστική, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει την κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.
- Μην προσκολλάστε στην ηλικία. Ούτε η Αμερικανική Ακαδημία της Παιδιατρικής δεν έχει αναγνωρίσει κάποια ηλικία ως «πολύ μικρή» για να κοιμηθεί το παιδί σε άλλο σπίτι, αν το ίδιο είναι συναισθηματικά έτοιμο για μια νύχτα μακριά από το σπίτι του. Η απόφαση είναι εξολοκλήρου δικιά σας. Ένα σημαντικό πρώτο βήμα είναι να ρωτήσετε. Αν το παιδί είναι ενθουσιασμένο με την προοπτική μιας ολονύχτιας περιπέτειας, τότε ετοιμάστε τα σλίπινγκ μπαγκ.
- Μιλήστε. Είναι φυσικό την πρώτη φορά που το παιδί θα κοιμηθεί εκτός του σπιτιού σας να ανησυχεί ακόμη κι αν δεν το εκφράζει. Ετοιμάστε ένα σνακ και ξεκινήστε τη συζήτηση με ενθουσιασμό. Αν το παιδί δείχνει ανήσυχο, αντιμετωπίστε τις ανησυχίες του με συγκεκριμένο πλάνο. Τι θα γίνει αν δεν του αρέσει το φαγητό; Βάλτε σνακ στην τσάντα του. Κι αν φοβηθεί τη νύχτα; Θα μπείτε στο αυτοκίνητο και θα πάτε να το πάρετε. Όταν γνωρίζει πως δεν υπάρχουν αιτίες ανησυχίας που δεν μπορείτε εσείς να αντιμετωπίσετε, θα προχωρήσει με ναπολεόντια αποφασιστικότητα.
- Κάντε μια δοκιμή. Όλα είναι πιο εύκολα τη δεύτερη φορά. Αν θέλει να κοιμάται στο σπίτι φίλων ή συγγενών, αλλά το άγνωστο του προκαλεί άγχος, ξεκινήστε με κάτι μικρότερο. Καλέστε ένα φίλο ή μια φίλη του στο σπίτι σας για μια νύχτα, ώστε να αποκτήσει μια γεύση για το πώς είναι η εμπειρία. Έπειτα αφήστε το να δοκιμάσει να περάσει τη νύχτα στο σπίτι ενός συνομήλικου συγγενή του που γνωρίζει καλά. Οι δοκιμές αυτές θα βοηθήσουν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες του σε ένα ασφαλές περιβάλλον και να νιώσει πιο άνετα όταν έρθει η ώρα για την πραγματική διανυκτέρευση.
- Κάντε ερωτήσεις. Τα παιδιά δεν είναι τα μόνα που ανησυχούν για τη διανυκτέρευση. Αν έχετε εσείς κάποιες ανησυχίες, θέστε ερωτήσεις στον οικοδεσπότη. Από την ώρα ύπνου και τα πλάνα φαγητού ως τις προγραμματισμένες δραστηριότητες και το πού θα κοιμηθούν τα παιδιά, καμία ερώτηση δεν είναι ανόητη, αν πρόκειται να ηρεμήσει τα νεύρα σας. Οι άλλοι γονείς κατανοούν τις ανησυχίες σας. Αν όχι, πιθανόν το παιδί σας να πρέπει να κάνει την πρώτη του διανυκτέρευση σε κάποιο άλλο σπίτι.
- Κάντε ένα τηλεφώνημα αβρότητας. Είναι διαφάνεια (και καλοί τρόποι) να ενημερώσετε τους οικοδεσπότες αν το παιδί σας υπνοβατεί, βρέχει το κρεββάτι του περιστασιακά ή έχει άλλα θέματα κατά τον ύπνο του. Η συμβουλή σας για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα αυτά θα βοηθήσουν τη νύχτα να περάσει ήρεμα. Αν οι οικοδεσπότες έχουν ενδοιασμούς για την ικανότητά τους να χειριστούν την ευαίσθητη αυτή κατάσταση, διοργανώστε τη διανυκτέρευση στο σπίτι σας.
- Μείνετε σε εγρήγορση. Ακόμη κι αν συνήθως ξυπνάτε νωρίς, είναι σημαντικό να μείνετε ξύπνιοι ή τουλάχιστον να έχετε το τηλέφωνό σας κοντά σας σε δυνατή ένταση. Δε θα είστε το πρώτος γονέας που θα ακούσει το «έλα πάρε με» μετά από έναν εφιάλτη στις 3 τα μεσάνυχτα. Να είστε εύθυμοι και πείτε στο παιδί σας πως θα πάτε αμέσως από εκεί, ώστε να ξέρει πως μπορεί να βασίζεται σε εσάς. Κρατήστε τις όποιες ερωτήσεις σας για τις δυσκολίες της νύχτας ως το επόμενο πρωί. Αν δε θέλει να μιλήσει, αφήστε το. Αν δεν αντιμετωπίσετε το θέμα που προέκυψε ως κάτι σημαντικό, δε θα το κάνει ούτε κι εκείνο.
- Δοκιμάστε ξανά. Η πρώτη προσπάθεια δεν είναι πάντα επιτυχημένη, αλλά η δεύτερη ή η τρίτη μπορεί να είναι. Αν αυτό που έκανε το παιδί να εγκαταλείψει την προσπάθεια ήταν ένα ήπιο άγχος αποχωρισμού ή ένας εφιάλτης, ενθαρρύνετέ το να προσπαθήσει ξανά. Επινοήστε ένα πλάνο για το πώς αυτή η φορά θα είναι διαφορετική: περισσότερες κλήσεις στο σπίτι, διαχείριση εφιαλτών στο σπίτι ή ό,τι άλλο χρειάζεται. Το να ξεπερνάει τους φόβους του θα διδάξει το παιδί πως, αν δεν τα καταφέρει με την πρώτη, μπορεί να ξαναπροσπαθήσει κι αυτό είναι ένα σημαντικό μάθημα για τη ζωή.
Βρείτε το άρθρο εδώ:
https://www.education.com/