Όταν το 14 μηνών μωρό δεν περπατάει

Το μωρό σας θα περάσει πολλά αναπτυξιακά ορόσημα μέσα στο πρώτο έτος της ζωής του. Αυτά περιλαμβάνουν το να μάθει να κρατάει το μπιμπερό του, να γυρίζει πλευρό, να μπουσουλάει, να ανακάθεται και τελικά να περπατάει χωρίς βοήθεια. Αν έχετε διαβάσει βιβλία για την ανάπτυξη του παιδιού ή έχετε άλλα παιδιά, μπορεί να περιμένετε το μωρό σας να κάνει τα πρώτα του βήματα κάποια στιγμή ανάμεσα στους 10 με 12 μήνες. Αν το μωρό σας έχει φτάσει τους 14 μήνες και δεν περπατάει, μπορεί να ανησυχήσετε. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Health Line, είναι σημαντικό να θυμάστε πως τα μωρά αναπτύσσονται και περνούν τα αναπτυξιακά ορόσημα σε διαφορετικές ηλικίες. Το γεγονός ότι το μωρό σας δεν περπατάει στην ηλικία των 14 μηνών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα.

Πρέπει να ανησυχήσετε, αν το μωρό σας δεν περπατάει;

Αν το μωρό σας δεν περπατάει στην ηλικία των 14 μηνών, η ανησυχία σας είναι κατανοητή. Θέλετε το παιδί σας να περάσει όλα τα ορόσημα και δε  θέλετε το μωρό σας να καθυστερεί σε σχέση με άλλα μωρά της ηλικίας του. Αλλά όταν ένα μωρό δεν μπορεί να περπατήσει στην ηλικία των 14 μηνών, συνήθως δε σηματοδοτεί κάποιο πρόβλημα. Ενώ κάποια μωρά ξεκινούν να περπατούν πριν τους 12 μήνες, άλλα δεν περπατάνε μέχρι την ηλικία των 16 ή 17 μηνών.

Για να αποφασίσετε αν το γεγονός ότι το μωρό σας δεν περπατάει είναι λόγος για ανησυχία, αναλογιστείτε τη μεγαλύτερη εικόνα. Για παράδειγμα, αν και το μωρό σας δεν μπορεί να περπατήσει στους 14 μήνες, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το μωρό σας αναπτύσσει άλλες κινητικές δεξιότητες χωρίς πρόβλημα, όπως το να στέκεται μόνο του, να σηκώνεται στηριζόμενο σε έπιπλα, να χοροπηδάει πάνω κάτω. Αυτά είναι σημάδια ότι οι κινητικές δεξιότητες του μωρού σας αναπτύσσονται. Συνεπώς, μπορεί να το δείτε να περπατάει σύντομα. Συνεχίστε να παρακολουθείτε την πρόοδο του μωρού σας. Αν δεν περπατήσει μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, μιλήστε στο γιατρό σας.

Πρέπει επίσης να μιλήσετε στο γιατρό σας, αν νιώθετε ότι οι κινητικές δεξιότητες του μωρού σας δεν αναπτύσσονται σωστά. Αυτό μπορεί να ισχύει, αν το 14 μηνών μωρό σας δεν μπορεί να σταθεί, να σηκωθεί ή να χοροπηδήσει.

Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε ότι κάποια πρόωρα μωρά ξεκινούν να περπατούν αργότερα από τα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Αν το μωρό σας ήταν πρόωρο, μην πανικοβληθείτε αμέσως επειδή δεν περπατάει. Χρησιμοποιήστε την προσαρμοσμένη ηλικία του παιδιού σας, όταν παρατηρείτε τα αναπτυξιακά του ορόσημα. Η προσαρμοσμένη ηλικία βασίζεται στην αρχική ημερομηνία τοκετού του μωρού σας. Αν έχετε ένα 14 μηνών μωρό, αλλά το γεννήσατε 3 μήνες πρόωρα, η προσαρμοσμένη ηλικία του μωρού είναι 11 μήνες. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί το μωρό σας να χρειαστεί επιπλέον δύο ή τρεις μήνες για να μάθει πώς να ισορροπεί και να περπατάει, το οποίο είναι φυσιολογικό.

Πώς μαθαίνουν τα μωρά να περπατάνε;

Τα μωρά μαθαίνουν να περπατάνε σταδιακά, καθώς μεγαλώνουν και οι μύες των ποδιών τους γίνονται δυνατότεροι. Εξαιτίας των αδύναμων μυών, τα πόδια των νεογνών δεν μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος τους. Συνήθως, τα μωρά ξεκινούν να μπουσουλάνε γύρω στην ηλικία των 7 μηνών. Περίπου στην ηλικία αυτή, επίσης ξεκινούν να χοροπηδούν πάνω κάτω, ενώ τα κρατάνε όρθια. Αυτή η κίνηση βοηθάει τους μύες των ποδιών του μωρού σας να δυναμώσουν, προετοιμάζοντας τα πρώτα βήματά του.

Γύρω στην ηλικία των 8 με 9 μηνών, το μωρό σας μπορεί να σηκώνεται στηριζόμενο σε αντικείμενα, όπως καρέκλες και τραπέζια. Μερικά μωρά σηκώνουν τα πόδια τους πάνω και κάτω ενώ στηρίζονται πάνω σε ένα αντικείμενο, σαν να είναι έτοιμα να περπατήσουν.

Το περπάτημα περιλαμβάνει ισορροπία και αυτοπεποίθηση. Όχι μόνο το μωρό σας μαθαίνει πώς να στέκεται μόνο του, υπάρχει και η πρόκληση της εκμάθησης του συντονισμού βημάτων χωρίς να πέφτει. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο.

Καθώς τα μωρά αναπτύσσουν τη δύναμη στα πόδια τους σε διαφορετικές ηλικίες, είναι φυσιολογικό μερικά μωρά να περπατάνε νωρίτερα από άλλα. Κάποια μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα ακόμη και στους 9 ή 10 μήνες.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να περπατήσει

Κάποια μωρά δεν ξεκινούν να περπατούν πριν τους 14 μήνες, επειδή απλώς χρειάζονται περισσότερη εξάσκηση. Για να βοηθήσουν το μωρό να κάνει τα πρώτα του βήματα, οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να κάτσουν στο πάτωμα και να κρατούν τα χέρια του μωρού ενώ στέκεται. Αργά καθοδηγήστε το μωρό να διασχίσει το πάτωμα. Αυτή η άσκηση διδάσκει τα μωρά πώς να σηκώνουν τα πόδια τους και να κινούνται στο χώρο. Επίσης βοηθάει τα μωρά να αναπτύξουν ισχυρότερους μύες και βελτιώνει την ισορροπία τους.

Ως γονέας, μπορεί να έχετε τη φυσική παρόρμηση να κρατάτε αγκαλιά το μωρό σας, ενώ είστε στο σπίτι. Αλλά όσο περισσότερο χρόνο περνάει το μωρό στο πάτωμα, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει για να κινηθεί και να περπατήσει ανεξάρτητο. Επιτρέψτε στο μωρό σας να μπουσουλήσει και να σηκωθεί όσο πιο συχνά γίνεται.

Οι περπατούρες χρησιμοποιούνται συχνά ως διδακτικό εργαλείο για τα μωρά που μαθαίνουν να περπατάνε. Αλλά αυτές δεν είναι μια ασφαλής επιλογή, καθώς μπορούν να καθυστερήσουν το περπάτημα σε μερικά μωρά. Κάποια μωρά επίσης έχουν τραυματιστεί ως αποτέλεσμα της χρήσης της περπατούρας. Προτιμήστε ένα παιχνίδι που το σπρώχνει, αλλά πρέπει πάντα να επιβλέπετε το μωρό σας με τα παιχνίδια αυτά, για να βεβαιωθείτε ότι δε θα αναποδογυρίσουν.

Κάποιοι γονείς επίσης σκέφτονται να βάλουν παπούτσια στα πόδια του μωρού τους, για να το βοηθήσουν να περπατήσει συντομότερα. Η αλήθεια είναι ότι τα παπούτσια συχνά δυσκολεύουν τα μωρά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Τα παπούτσια συστήνονται για το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά πολλά μωρά μαθαίνουν να περπατάνε πιο γρήγορα όταν είναι ξυπόλητα μέσα στο σπίτι.

Καθώς βοηθάτε το μωρό σας να μάθει να περπατάει, βεβαιωθείτε ότι δημιουργείτε ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στο σπίτι. Αυτό περιλαμβάνει την απομάκρυνση χαλιών όπου μπορεί να σκοντάψει και να τραυματιστεί. Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε προστατευτικά πορτάκια κοντά σε σκάλες και να απομακρύνετε τα τραπέζια ή τα ράφια με αιχμηρές γωνίες.

Πότε να δείτε ένα γιατρό

Αν και δεν πρέπει να πανικοβληθείτε στην περίπτωση που το μωρό σας καθυστερεί να περπατήσει, δε βλάπτει να μιλήσετε με το γιατρό σας, αν το μωρό σας δεν περπατάει στην ηλικία των 18 μηνών, ή και νωρίτερα αν υποψιάζεστε ένα πρόβλημα. Μερικές φορές, η καθυστέρηση στο περπάτημα προκαλείται από προβλήματα στα κάτω άκρα, όπως αναπτυξιακή δυσπλασία και ραχίτιδα, ή παθήσεις που επηρεάζουν το μυικό τόνο, όπως εγκεφαλική παράλυση και μυική δυστροφία. Απευθυνθείτε στο γιατρό σας, αν το μωρό σας φαίνεται να κουτσαίνει ή αν τα πόδια του φαίνονται αδύναμα ή ανομοιόμορφα.

Θυμηθείτε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό, οπότε μη συγκρίνετε τη πρόοδο του μωρού σας με εκείνη των άλλων παιδιών ή μην ανησυχείτε πολύ, αν το παιδί σας δεν περπατάει στους 14 μήνες. Σε ό,τι αφορά το περπάτημα, κάποια παιδιά μαθαίνουν πιο αργά – αλλά δεν μένουν πολύ πίσω από τα υπόλοιπα.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://www.healthline.com/health/parenting/14-month-old-not-walking#see-a-doctor