- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Μαθησιακές Δυσκολίες / Δυσλεξία:
Βοηθήστε το παιδί σας να οργανωθεί: Προμηθεύστε το με έναν πίνακα ανακοινώσεων για να αναρτά το πρόγραμμα της εβδομάδας και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις του.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΦανταστικοί φίλοι
Οι φανταστικοί φίλοι γεννιούνται από την υγιή, δραστήρια φαντασία. Δίνουν στα παιδιά έναν εξαιρετικό τρόπο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και ένα σύντροφο στο παιχνίδι, για να εξασκήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Raising Children, δυο στα τρία παιδιά έχουν φανταστικούς φίλους, οπότε είναι πιθανό και το δικό σας το παιδί να φέρει έναν τέτοιο φίλο στο σπίτι σε κάποια στιγμή.
Τι είναι οι φανταστικοί φίλοι;
Οι φανταστικοί φίλοι είναι επινοημένοι φίλοι που το παιδί σας δημιουργεί με τη φαντασία του. Οι φανταστικοί φίλοι παίρνουν διάφορες μορφές. Μπορεί να βασίζονται σε κάποιον που το παιδί σας ήδη γνωρίζει, ένα χαρακτήρα από κάποιο βιβλίο, ακόμη κι ένα λούτρινο παιχνίδι. Ή μπορεί να προέρχεται εξ ολοκλήρου από τη φαντασία του παιδιού.
Αυτοί οι φίλοι μπορεί να είναι πάντοτε παρόντες ή μπορεί να πηγαινοέρχονται. Μπορεί να υπάρχουν μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, όπως το δωμάτιό τους ή το τραπέζι της κουζίνας. Και μπορεί να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται χωρίς προφανή λόγο.
Πότε εμφανίζονται οι φανταστικοί φίλοι και πόσο διαρκούν;
Τα παιδιά μπορεί να έχουν φανταστικούς φίλους ακόμη κι από την ηλικία των 2½ ετών. Συνήθως σταματούν να παίζουν με τους επινοημένους φίλους είτε έχουν έναν, πολλούς ή ακόμη και ολόκληρη οικογένεια από αυτούς όταν είναι έτοιμα να προχωρήσουν. Οι φανταστικοί φίλοι πιθανόν να υπάρχουν για αρκετούς μήνες, αλλά μπορεί να αποτελούν μέρος της ζωής του παιδιού σας για ως και 3 χρόνια.
Γιατί τα παιδιά έχουν φανταστικούς φίλους;
Ο φανταστικός φίλος του παιδιού σας μπορεί να είναι κάποιος που:
- ακούει και στηρίζει το παιδί σας
- παίζει με το παιδί σας
- μπορεί να κάνει πράγματα που το παιδί σας δεν μπορεί
- είναι ξεχωριστός και ανήκει μόνο στο παιδί σας
- δεν κατακρίνει το παιδί σας
Το παιδί σας έχει τον έλεγχο του τι λέει ο φανταστικός του φίλος, του τι κάνει και του με ποιον μπορεί να παίξει. Αυτό μπορεί να είναι και μέρος της γοητείας του φίλου αυτού.
Οι φανταστικοί φίλοι επιτρέπουν στο παιδί να εξερευνήσει έναν φανταστικό κόσμο που δημιουργεί το ίδιο μόνο του. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά με φανταστικούς φίλους μπορεί να έχουν μεγαλύτερη φαντασία και είναι πιο πιθανό να απολαύσουν μαγικές ιστορίες και θεατρικά έργα.
Ο τρόπος με τον οποίο παίζει ή μιλάει το παιδί σας με το φανταστικό του φίλο μπορεί να σας πει πολλά για το πώς αισθάνεται. Οι φανταστικοί φίλοι σας ανοίγουν ένα παραθυράκι στον εσωτερικό κόσμο του παιδιού σας, το τι του αρέσει και τι όχι.
Τα παιδιά με φανταστικούς φίλους είναι πιο κοινωνικά και λιγότερο συνεσταλμένα από τα άλλα παιδιά και μπορεί να δείχνουν μεγαλύτερη συμπόνοια στο παιχνίδι τους από τα υπόλοιπα παιδιά. Επίσης, είναι πιο πιθανό να μεγαλώσουν και να γίνουν ενήλικες περισσότερο συντονισμένοι με τις ανάγκες των άλλων.
Διαχειριζόμενοι θέματα με τους φανταστικούς φίλους
Κάποιες ιδέες για εκείνες τις φορές που οι φανταστικοί φίλοι του παιδιού γίνονται δύσκολοι στη διαχείριση είναι οι εξής:
- Κάνοντας πράγματα για το φανταστικό φίλο. Μπορεί να σας ζητηθεί να κρατήσετε ανοιχτή την πόρτα, να ετοιμάσετε κάποιο σνακ ή να φτιάξετε το κρεβάτι του φανταστικού φίλου του παιδιού σας. Αντί να το κάνετε μόνοι σας, ενθαρρύνετε το παιδί σας να κρατήσει εκείνο την πόρτα, να βάλει ένα επιπλέον σερβίτσιο στο τραπέζι ή να φτιάξει το κρεβάτι. Έτσι αποδέχεστε το φανταστικό φίλο του παιδιού σας, αλλά παράλληλα χρησιμοποιείται την ευκαιρία για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει τις δεξιότητές του.
- Μιλώντας μέσω των φανταστικών φίλων. Κάποια παιδιά επιμένουν να συμβουλεύονται τους φανταστικούς τους φίλους όλη την ώρα. Μπορεί επίσης να ζητήσουν από εσάς να μιλήσετε στον φίλο τους απευθείας, αντί να μιλήσετε σε εκείνα. Αν αυτό γίνεται εκνευριστικό για εσάς, προσπαθήστε να μιλήσετε στο παιδί σας «Θέλω να ακούσω τι σκέφτεσαι εσύ όχι τι σκέφτεται ο Πανούλης.»
- Κατηγορώντας το φανταστικό φίλο. Μερικές φορές, τα παιδιά κάνουν ή λένε κάτι που δε θα έπρεπε και μετά ρίχνουν το φταίξιμο στο φανταστικό τους φίλο. Μπορείτε να το διαχειριστείτε αυτό λέγοντας ξεκάθαρα στο παιδί σας ότι ο φανταστικός του φίλος δε θα έπρεπε να το είχε κάνει αυτό. Στη συνέχεια, επιβάλλετε τις κατάλληλες συνέπειες, όπως να βάλετε το παιδί σας να καθαρίσει την ακαταστασία.
Όταν μπορεί να υπάρχουν κι άλλα θέματα
Για πολύ λίγα παιδιά, οι φανταστικοί φίλοι μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα άλλων θεμάτων. Αν ανησυχείτε για το φανταστικό φίλο του παιδιού σας για παράδειγμα, το παιδί σας βίωσε κάποιο τραυματικό γεγονός ή ο φανταστικός του φίλος είναι μοχθηρός συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή άλλο επαγγελματία υγείας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://raisingchildren.net.au