Τι να κάνετε, όταν δε σας αρέσουν οι φίλοι του παιδιού σας

Οι γονείς θέλουν το παιδί τους να παίρνει καλούς βαθμούς στο σχολείο, να προσπαθεί πολύ για κάθε εργασία στην τάξη και να παραμένει συγκεντρωμένο στη διδακτέα ύλη. Γι’ αυτό οι γονείς μπορεί να απογοητεύονται – ή και να σοκάρονται – όταν το παιδί τους συναναστρέφεται τις λάθος παρέες στο σχολείο. Δεν είναι ότι οι φίλοι του παιδιού είναι αντικοινωνικοί ή ότι συχνά έχουν μπλεξίματα. Μερικές φορές οι γονείς ανησυχούν όταν η χαλαρή συμπεριφορά των φίλων επηρεάζει τις επιδόσεις του παιδιού τους, ακόμη κι αν οι ίδιοι γνωρίζουν ότι το παιδί είναι ικανό για πολλά περισσότερα. Ο ιστότοπος του Young Parents αναλύει τι πρέπει να κάνουν οι γονείς, όταν δεν τους αρέσουν οι φίλοι του παιδιού τους.

Προχωρήστε προσεκτικά

Ενώ ανησυχείτε ότι οι φιλίες μπορεί να έχουν αρνητική επίπτωση πάνω στο κίνητρο του παιδιού σας να επιτύχει στο σχολείο, σκεφτείτε πριν πράξετε. Μπορεί να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας θα θυμώσει, αν πιστέψει ότι δεν εγκρίνετε τους φίλους του. Σε ό,τι το αφορά, οι συμμαθητές του είναι απλώς τα πιο κουλ παιδιά στο σχολείο – και η όποια πρόταση από τους γονείς για το αντίθετο μπορεί να πυροδοτήσει οργισμένες μάχες.

Η περίπτωση αυτή απαιτεί λεπτούς και διακριτικούς χειρισμούς. Το παιδί θα αναστατωθεί, όταν συνειδητοποιήσει ότι θέλετε να δημιουργήσετε χάσμα ανάμεσα σε εκείνο και τους φίλους του. Συνεπώς, πάρτε το χρόνο σας και μη βιαστείτε να πείτε στο παιδί οτιδήποτε αρνητικό για τους φίλους του ή να κάνετε κάτι για να διαλύσετε τη σχέση τους.

Αποφύγετε να απαγορεύσετε στο παιδί σας να κάνει παρέα με τα παιδιά αυτά. Αυτή η δυναμική προσέγγιση πιθανόν να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Η απόλυτη απαγόρευση μιας φιλίας συνήθως την κάνει πιο ισχυρή. Ο απαγορευμένος καρπός είναι πάντοτε πιο συναρπαστικός.

Όπως και να έχει, δεν μπορείτε πραγματικά να ελέγξετε τις φιλίες στο σχολείο. Μπορείτε να αποθαρρύνετε την επίσκεψη των παιδιών αυτών στο σπίτι, αλλά δεν μπορείτε να εμποδίσετε ένα εννιάχρονο παιδί να παίζει με τα παιδιά αυτά στην αυλή του σχολείου ή να τους μιλάει όταν βρίσκονται στην τάξη.

Θετική προσέγγιση

Μια επιλογή είναι να μην κάνετε τίποτα, ελπίζοντας ότι οι φιλίες αυτές θα ξεθυμάνουν με το χρόνο. ʼλλωστε, οι φιλίες του σχολείου είναι ρευστές και συχνά αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, δε δουλεύει πάντα έτσι. Κάποιες φορές, οι παιδικές φιλίες γίνονται πολύ δυνατές.

Είναι πολύ καλύτερο να πείτε στο παιδί σας με ήρεμο τόνο και με λογικά επιχειρήματα γιατί ανησυχείτε, αλλά μην παραθέσετε απλώς μια λίστα με ό,τι πιστεύετε πως δεν πάει καλά με τους φίλους του. Αν είστε υπερβολικοί, θα νομίζει ότι γίνεστε παράλογοι και θα απορρίψει τις προτάσεις σας.

Επίσης, θυμηθείτε ότι το παιδί σας βλέπει τον κόσμο διαφορετικά από εσάς. Εξηγήστε του ότι ανησυχείτε για τις επιδόσεις του στο σχολείο κι επειδή χάνει το ενδιαφέρον του για τα μαθήματα. Χρησιμοποιήστε αποδείξεις για να υποστηρίξετε τη θέση σας. Για παράδειγμα, επισημάνετε στο παιδί σας ότι οι φίλοι αυτοί συχνά παραδίδουν τις εργασίες που έχουν για το σπίτι καθυστερημένα ή ότι μετά βίας περνάνε τα τεστ, αντί να κάνετε γενικά σχόλια του τύπου «είναι αποτυχημένοι». Το παιδί σας είναι πιο πιθανό να δώσει βάση στην άποψή σας αν νιώθει ότι του φέρεστε με σεβασμό.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να απαντάει στα σχόλιά σας, ώστε να χρειάζεται να σκεφτεί σχετικά με τις παρατηρήσεις σας. Μπορεί να μην είχε σκεφτεί ποτέ ότι οι επιδόσεις του στο σχολείο μπορούν να πληγούν επειδή κάνει παρέα με συγκεκριμένα παιδιά.

Επιπλέον, ωθήστε το παιδί σας να κάνει κι άλλες φιλίες. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο για ένα παιδί της ηλικίας του. Κανονίστε να πάτε κάπου που του αρέσει, όπως στον κινηματογράφο, και προτείνετε να καλέσει παιδιά που θεωρείτε ότι έχουν ισχυρό κίνητρο για μάθηση.

Τέλος, το παιδί σας και πάλι θα αποφασίσει μόνο του με ποιον θέλει να κάνει παρέα. Αλλά οι επίμονες προσπάθειές σας να θρέψετε πιο θετικές φιλίες μπορούν να έχουν τελικά αίσιο αποτέλεσμα.

 

Βρείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

 https://www.youngparents.com.sg/education/what-do-when-you-dont-your-childs-friends/