- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων:
Περιμένετε την αλλαγή να έρθει προοδευτικά και όχι αμέσως.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΓονεϊκές Προσδοκίες
Οι γονεϊκές προσδοκίες θρέφουν την αίσθηση αυτοεκτίμησης στο παιδί σας και ενθαρρύνουν την υγιή τους ανάπτυξη. Όταν οι προσδοκίες ορίζονται μη ρεαλιστικά υψηλά ή, αντιθέτως, απίστευτα χαμηλά, η προσωπικότητα του παιδιού και η αίσθηση αξίας του εαυτού επηρεάζονται αρνητικά. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Live Strong, η κατανόηση του αποτελέσματος και η εύρεση μιας ισορροπίας είναι το κλειδί για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.
Στο βιβλίο της «Μεγαλώνοντας ένα Μοναχοπαίδι», η ψυχολόγος Susan Newman ερευνά τις συλλογιστικές διαδικασίες και τους κινδύνους που προέρχονται από μη ρεαλιστικές προσδοκίες του γονέα για το παιδί. Η Newman τονίζει πως πολλοί γονείς έχουν όνειρα και ελπίδες για το παιδί τους πριν ακόμα αυτό γεννηθεί (το οποίο από μόνο του δεν είναι κάτι κακό), αλλά τα όνειρα αυτά μπορούν να μετατραπούν σε προσδοκίες που είναι υπερβολικά υψηλές και ανέφικτες και οδηγούν στην έμφαση της τελειότητας. Το παιδί μπορεί να νιώθει αδύναμο ή ως μια αποτυχία, αν του είναι αδύνατο να εκπληρώσει τις προσδοκίες αυτές ή ακόμη μπορεί να παραιτείται εύκολα και να μην προσπαθεί καν να διαπρέψει.
Από την άλλη, το παιδί του οποίου οι γονείς έχουν χαμηλές ή και καθόλου προσδοκίες παρουσιάζει έλλειψη αίσθησης σκοπού και προσανατολισμού στη ζωή του. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής προειδοποιεί ότι τα παιδιά χρειάζονται στόχους, για να ενθαρρύνουν το σκοπό και την επιτυχία κι έτσι να αναπτύξουν μια υγιή αίσθηση αυτοεκτίμησης. Ένα παιδί για το οποίο προσδοκούμε λίγα μπορεί να μην έχει κίνητρο να επιτύχει οτιδήποτε και πιθανόν να αποζητά κάποιον συνομήλικο ή ενήλικα (ο οποίος μπορεί να μην έχει και το συμφέρον του παιδιού κατά νου) να του δώσει μια αίσθηση σκοπού.
Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής υποστηρίζει ότι ο ορισμός ρεαλιστικών προσδοκιών για το παιδί το βοηθάει να αναπτύξει ικανότητες και μια υγιή αίσθηση αξίας εαυτού. Οι υγιείς προσδοκίες ενθαρρύνουν και επιτρέπουν στο παιδί να τα καταφέρνει χωρίς να το πιέζουν. Το παιδί αναπτύσσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στη σχέση του με τους γονείς του και αποκτά μια αίσθηση ανεξαρτησίας και υπευθυνότητας. Οι ρεαλιστικές προσδοκίες επίσης περιλαμβάνουν την αποδοχή των σφαλμάτων, βοηθώντας το παιδί να κατανοήσει ότι οι αναποδιές είναι μέρος της φυσιολογικής ζωής.
Ο William Sears, παιδίατρος και εκπαιδευτής γονέων στην Καλιφόρνια, υποστηρίζει πως οι γονείς χρειάζεται να βρουν τα δυνατά σημεία των παιδιών τους και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που να ενθαρρύνει και να θρέφει τα χαρίσματα αυτά. Οι προσδοκίες σε έναν τομέα όπου το παιδί κατέχει τις δεξιότητες δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επιτυχία και επιτρέπει στις προσδοκίες να είναι ρεαλιστικές. Οι γονείς πρέπει επίσης να θυμούνται ότι, ακόμη κι αν το παιδί είναι αριστούχο ή το αστέρι της ομάδας του μπάσκετ, δεν είναι εγγυημένη η επιτυχία του στην υπόλοιπη ζωή του. Τα μαθήματα ζωής, όπως η υπευθυνότητα και η ηθική εργασία, συχνά καθορίζουν την επιτυχία του παιδιού περισσότερο από τους βαθμούς του. Συνεπώς, οι προσδοκίες των γονέων πρέπει να περιλαμβάνουν μια ισορροπία από ταλέντα και δεξιότητες ζωής.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.livestrong.com/article/560539-what-effects-do-parental-expectations-have-on-kids/