Όταν ο έφηβος αρνείται να συμμετέχει στις οικογενειακές εξόδους

Όταν τα παιδιά φτάνουν στην εφηβεία, φαίνεται να αναπτύσσουν μια «αλλεργία» στους γονείς τους και αρνούνται να ακολουθήσουν την οικογένεια στις εξόδους τους. Για πολλές οικογένειες αυτές οι έξοδοι, ακόμη κι αν πρόκειται για μια βόλτα χωρίς ιδιαίτερο προορισμό, μπορεί να είναι ανάμεσα στις πιο πολύτιμες αναμνήσεις. Αυτή μπορεί να είναι μια πραγματική απώλεια. Ο κλινικός ψυχολόγος Anthony E. Wolf γράφει στον ιστότοπο The Globe and Mail πώς να αντιμετωπίσουν οι γονείς την άρνηση αυτή των εφήβων.

Τι να μην κάνετε

Μην υποχωρήσετε και δεχθείτε την άρνησή του αμαχητί: «Εντάξει, αλλά θα διασκέδαζες αν ερχόσουν.» Έχετε το δικαίωμα να προσπαθήσετε να κρατήσετε αυτές τις ξεχωριστές οικογενειακές στιγμές. Μπορεί να μην το καταφέρετε, αλλά πρέπει να προσπαθήσετε. Το κόλπο είναι να μη γίνετε πολύ πιεστικοί – οι απειλές τιμωρίας γενικά δεν πιάνουν.

«Δε χρειάζεται να έρθεις στο ζωολογικό κήπο, ίσως δε χρειάζεται να σε αφήσουμε να πας με τους φίλους σου σινεμά σήμερα.» Το μόνο που καταφέρνει αυτό είναι να βάλει συναισθήματα θυμού στην εξίσωση και να εγγυηθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα δε θα είναι ευχάριστο: «Αν με αναγκάσετε να έρθω, θα περάσω χάλια και θα κάνω ό,τι μπορώ για να περάσετε κι εσείς χάλια!»

Τι να κάνετε

Προσπαθήστε. Το κόλπο είναι να τους πιέσετε, αλλά με έναν ζωηρό τρόπο. Και ναεπιμείνετε.

-        Όχι, Γιώργο. Θέλουμε πραγματικά να έρθεις μαζί μας.

-        Δε με ακούσατε; Δε θα έρθω. Τι δεν καταλαβαίνετε από τη λέξη όχι;

-        Θα δεις, θα περάσουμε ωραία.

-        Δε θα περάσουμε ωραία. ʼλλωστε δε θα έρθω.

-        Θέλουμε πραγματικά να έρθεις.

Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάποιες φορές θα έρθουν. Και ίσως να περάσουν ωραία, ίσως όχι. Και ίσως να είναι ευχάριστοι, ίσως πάλι όχι. Το οποίο εσείς θα το δέχεστε γιατί επιλέξατε να έρθουν μαζί σας.

«Λυπάμαι που δεν πέρασες ωραία.»

Αν είχατε αποδεχθεί την άρνησή τους με την πρώτη, δε θα είχαν έρθει.

Αν αρνούνται σθεναρά, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να το δεχθείτε χωρίς να αντιδράτε με θυμό. Προσπαθήστε ξανά την επόμενη φορά.

Για να κρατήσετε τις οικογενειακές σας εξόδους με έναν απρόθυμο έφηβο, χρειάζεται δουλειά. Και ίσως να κερδίσετε, ίσως όχι. Αλλά οι οικογενειακές έξοδοι δε θα συμβούν καθόλου, αν αποδέχεστε το «όχι» αμαχητί.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://www.theglobeandmail.com/life/parenting/my-teen-refuses-to-go-on-family-outings-should-i-force-the-issue/article12381478/