Όταν το παιδί είναι πολύ επιλεκτικό στο φαγητό του

Η διατροφή των παιδιών δε χρειάζεται να προκαλεί εκνευρισμό. Η Κλινική Mayo προτείνει στρατηγικές για να αποφύγουν οι γονείς τους τα παιχνίδια εξουσίας με το παιδί που είναι πολύ επιλεκτικό στο φαγητό του, αλλά και για να βοηθήσει το παιδί αυτό να έχει μια ισορροπημένη διατροφή.

Μήπως το παιδί σας δεν τρώει τίποτε άλλο παρά μόνο κοτομπουκιές; Ή θα προτιμούσε το νήπιό σας να παίζει από το να φάει οτιδήποτε; Αν η διατροφή των παιδιών είναι ένα πονεμένο θέμα στο σπίτι σας, δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί γονείς ανησυχούν σχετικά με το τι τρώνε τα παιδιά τους – και τι δεν τρώνε. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά έχουν αρκετή ποικιλία και διατροφική αξία στη διατροφή τους στη διάρκεια μιας εβδομάδας. Μέχρι να ωριμάσουν οι διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού σας, σκεφτείτε τις ακόλουθες συμβουλές για να αποφύγετε τις μάχες την ώρα του γεύματος.

Σεβαστείτε την όρεξη του παιδιού σας

Αν το παιδί σας δεν πεινάει, μην το πιέζετε να φάει. Παρομοίως, μη δωροδοκείτε ή πιέζετε το παιδί σας για να φάει συγκεκριμένα φαγητά ή να καθαρίσει το πιάτο του. Αυτό μπορεί μόνο να πυροδοτήσει ή να ενισχύσει παιχνίδια εξουσίας σε σχέση με το φαγητό. Επιπρόσθετα, το παιδί σας μπορεί να συνδυάσει την ώρα του φαγητού με άγχος και θυμό ή να γίνει λιγότερο ευαίσθητο στο δικό του αίσθημα της πείνας ή του κορεσμού. Σερβίρετε μικρές μερίδες για να μην «τρομάζει» το παιδί και για να του δώσετε την ευκαιρία να ζητήσει μόνο του περισσότερο.

Επιμείνετε στη ρουτίνα

Σερβίρετε γεύματα και σνακ περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αν το παιδί σας επιλέγει να μη φάει ένα γεύμα, η τακτική ώρα για σνακ μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για ένα θρεπτικό φαγητό. Μπορείτε να του δώσετε γάλα ή φυσικό χυμό με το φαγητό, αλλά μόνο νερό μεταξύ των γευμάτων και των σνακ. Επιτρέποντας στο παιδί σας να γεμίσει το στομάχι του με χυμό, γάλα ή σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μειώσει την όρεξή του την ώρα του γεύματος.

Δείξτε υπομονή με τις νέες τροφές

Τα μικρά παιδιά συχνά αγγίζουν ή μυρίζουν τις νέες τροφές και μπορεί να βάλουν μικρά κομμάτια στο στόμα τους και μετά να τα φτύσουν. Το παιδί σας μπορεί να χρειάζεται επαναλαμβανόμενη έκθεση στις νέες τροφές πριν φάει την πρώτη μπουκιά. Ενθαρρύνετε το παιδί σας μιλώντας του για το χρώμα της τροφής, το σχήμα της, τη μυρωδιά και την υφή – όχι για το αν έχει ωραία γεύση. Σερβίρετε νέες τροφές μαζί με τις αγαπημένες τροφές του παιδιού σας. Συνεχίστε να σερβίρετε στο παιδί σας υγιείς επιλογές μέχρι να εξοικειωθεί με αυτές και τις προτιμά.

Μην είστε μάγειρας της τελευταίας στιγμής

Η προετοιμασία ενός ξεχωριστού γεύματος για το παιδί σας, αφού εκείνο απορρίψει το αρχικό γεύμα, μπορεί να ενισχύσει την επιλεκτικότητά του. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μείνει στο τραπέζι για τη διάρκεια του γεύματος, ακόμα κι αν εκείνο δεν τρώει.

Κάντε το διασκεδαστικό

Σερβίρετε μπρόκολο και άλλα λαχανικά με μια αγαπημένη σάλτσα. Κόψτε τις τροφές σε διαφορετικά σχήματα με κουπ πατ για μπισκότα. Προσφέρετε φαγητά πρωινού για βραδινό. Σερβίρετε μια ποικιλία τροφών με ζωηρά χρώματα.

Ζητήστε τη βοήθεια του παιδιού σας

Στο σούπερ μάρκετ, ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει να επιλέξετε φρούτα, λαχανικά και άλλες υγιεινές τροφές. Μην αγοράσετε οτιδήποτε που δε θέλετε να φάει το παιδί σας. Στο σπίτι, ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας βοηθήσει να πλύνετε τα λαχανικά, να ανακατέψει το φαγητό ή να στρώσει το τραπέζι.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Αν εσείς τρώτε μια ποικιλία υγιεινών τροφών, είναι πιο πιθανό το παιδί σας να σας μιμηθεί.

Γίνετε δημιουργικοί

Προσθέστε ψιλοκομμένο μπρόκολο ή πράσινες πιπεριές στη σάλτσα για τα μακαρόνια, βάλτε φέτες φρούτων στα δημητριακά ή ανακατέψτε τριμμένο κολοκυθάκι και καρότο σε μαγειρευτά και σούπες.

Ελαχιστοποιήστε τους περισπασμούς

Κλείστε την τηλεόραση και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να φάει. Έχετε κατά νου ότι οι διαφημίσεις στην τηλεόραση μπορεί επίσης να ενθαρρύνουν το παιδί σας να επιθυμεί γλυκές και λιγότερο θρεπτικές τροφές.

Μην προσφέρετε επιδόρπιο ως επιβράβευση

Η στέρηση του επιδορπίου στέλνει το μήνυμα ότι το επιδόρπιο είναι η καλύτερη τροφή, το οποίο μπορεί μόνο να αυξήσει την επιθυμία του παιδιού σας για γλυκά. Μπορείτε να επιλέξετε μια ή δυο νύχτες την εβδομάδα ως νύχτες επιδορπίου και να παραλείψετε το επιδόρπιο τις άλλες μέρες – ή επαναπροσδιορίστε το επιδόρπιο ως ένα φρούτο, ένα γιαούρτι ή άλλες υγιεινές επιλογές.

Αν ανησυχείτε ότι η επιλεκτικότητα του παιδιού σας στο φαγητό θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξή του, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Επιπλέον, μπορείτε να καταγράφετε τους τύπους και τις ποσότητες τροφής που το παιδί σας τρώει εντός 3 ημερών. Η σφαιρική θεώρηση μπορεί να σας βοηθήσει να αμβλύνετε τις ανησυχίες σας. Ένα ημερολόγιο τροφής μπορεί επίσης να βοηθήσει τον παιδίατρο να εντοπίσει κάποιο πρόβλημα.

Παράλληλα, θυμηθείτε ότι οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας δεν πρόκειται να αλλάξουν σε μια μέρα. Ωστόσο, τα μικρά βήματα που κάνετε κάθε μέρα μπορούν να προάγουν μια ζωή υγιεινής διατροφής.

 

 

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/childrens-health/art-20044948