Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

Η συζήτηση για το σεξ, τη σεξουαλικότητα, τα σώματα και τις σχέσεις με έναν ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο παίζει μεγάλο ρόλο στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ανάπτυξη του παιδιού σας. Είναι επίσης σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε τις ερωτήσεις του παιδιού σας για το σεξ. Ο ιστότοπος RaisingChildren καθοδηγεί τους γονείς στο πώς να μιλήσουν στα παιδιά ως 8 ετών για το σεξ.

Μιλώντας για το σεξ και τη σεξουαλικότητα με νεαρά παιδιά

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να μιλήσετε για το σεξ με το παιδί σας. Η συζήτηση για το σεξ, τη σεξουαλικότητα και τα σώματα από μικρή ηλικία μπορεί να το βοηθήσει το παιδί σας να καταλάβει ότι το σεξ και η σεξουαλικότητα είναι φυσιολογικά, υγιή μέρη της ζωής. Μπορεί επίσης να κάνει τις μετέπειτα συζητήσεις ευκολότερες.

Το βασικό μήνυμα που πρέπει να περάσετε στο παιδί σας από νωρίς είναι ότι μπορεί να έρθει σε εσάς για ανοιχτές, ειλικρινείς και αξιόπιστες πληροφορίες και ότι δεν πρέπει να νιώθει φόβο ή ντροπή να ρωτήσει κάτι σχετικό με το σεξ ή τη σεξουαλικότητα.

Τα καλά νέα είναι ότι η συζήτηση για τα θέματα αυτά είναι μια συζήτηση που συνεχίζει και εξελίσσεται καθώς το παιδί σας μεγαλώνει. Επομένως δε χρειάζεται να αγχώνεστε μήπως δεν ανταποκριθείτε σε όλες τις απορίες του παιδιού σας.

Θυμηθείτε πως η σεξουαλικότητα δεν αφορά μόνο το σεξ. Είναι επίσης ο τρόπος που αισθάνεται το παιδί σας σας για το αναπτυσσόμενο σώμα του, πώς το παιδί σας κατανοεί και εκφράζει αισθήματα οικειότητας, έλξης και τρυφερότητας προς άλλους καθώς και πώς αναπτύσσει και διατηρεί σχέσεις με σεβασμό.

Επίσης, είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ αγγίγματος που είναι ΟΚ και αγγίγματος που δεν είναι ΟΚ. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ξέρει ότι μπορεί να πει «Όχι» σε κάθε άγγιγμα που δε θέλει και ότι μπορεί να μιλήσει σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεται για κάποιο άγγιγμα που του προκάλεσε σύγχυση.

Τα τρία βήματα για να μιλήσετε για το σεξ

Τρία βασικά βήματα μπορούν να σας  βοηθήσουν να μιλήσετε στο παιδί σας για το σεξ.

Πρώτα, μάθετε τι γνωρίζει ήδη το παιδί σας – για παράδειγμα, «Από πού έρχονται τα μωρά;»

Ύστερα, διορθώστε τυχόν λάθος πληροφόρηση και παρουσιάστε δεδομένα. Για παράδειγμα «Όχι, τα μωρά δε μεγαλώνουν στην κοιλιά της μαμάς. Μεγαλώνουν σε ένα ξεχωριστό μέρος μέσα στη μαμά που λέγεται μήτρα.»

Τέλος, χρησιμοποιήστε τη συζήτηση ως μια ευκαιρία να μεταφέρετε τις οικογενειακές σας αξίες. Για παράδειγμα «είναι υπέροχο να είσαι έγκυος, όταν είσαι έτοιμη να φροντίσεις ένα μωρό».

Συμβουλές για να μιλήσετε για το σεξ

  • Χρησιμοποιήστε απλή και ειλικρινή γλώσσα. Εξηγήστε στο παιδί σας τα πράγματα σε ένα επίπεδο που μπορεί να κατανοήσει. Ένα εξάχρονο δεν επιθυμεί μια μακροσκελή εξήγηση για την ωορρηξία, αν και μπορεί να το συνεπάρει η γνώση ότι οι γυναίκες έχουν πολύ μικρά αυγά (ή ωάρια) που μπορούν να κάνουν ένα μωρό.
  • Είναι ΟΚ να πείτε «δεν ξέρω». Το παιδί σας δε σας χρειάζεται να είστε ένας ειδήμων – απλώς θέλει να ξέρει ότι μπορεί να σας ρωτήσει για οποιεσδήποτε απορίες έχει. Αν δεν ξέρετε πώς να απαντήσετε, πείτε στο παιδί σας ότι χαίρεστε που ρώτησε, ότι δε γνωρίζετε την απάντηση και ότι θα ψάξετε για πληροφορίες και θα επανέλθετε. Και στη συνέχεια βεβαιωθείτε ότι θα επανέλθετε. Ή μπορείτε να προτείνετε να ψάξετε μαζί για πληροφορίες.
  • Εμπλέξτε όλους τους γονείς. Στις οικογένειες με δυο ή περισσότερους γονείς, είναι καλό όλοι οι γονείς να εμπλακούν στη συζήτηση για το σεξ. Αυτό δείχνει στα παιδιά ότι είναι ΟΚ να μιλάς για το σεξ και τη σεξουαλικότητα και μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να νιώσουν πιο άνετα ενώ μιλάνε για το σώμα τους, να αναλάβουν την ευθύνη για τα ερωτικά αισθήματά τους και να επικοινωνούν σε σχέσεις οικειότητας, όταν είναι μεγαλύτερα.
  • Ξεκινήστε τη συζήτηση. Μερικά παιδιά δε ρωτάνε ποτέ ερωτήσεις. Μπορεί να χρειαστεί εσείς να ξεκινήσετε τη συζήτηση. Είναι μια καλή ιδέα να σκεφτείτε από πριν τι θα πείτε, και μετά να επιλέξετε μια καλή στιγμή να αναφέρετε το θέμα. Για παράδειγμα, αν κάποιος μιλάει στην τηλεόραση για μια εγκυμοσύνη, μπορείτε να πείτε «Μιλούσαν για μια εγκυμοσύνη νωρίτερα στην τηλεόραση. Με έκανε να αναρωτηθώ αν ξέρεις τι σημαίνει αυτό.»
  • Προετοιμαστείτε. Μπορεί να νιώσετε ντροπή μιλώντας για τη σεξουαλικότητα ή να νιώσετε άβολα χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «πέος» ή «κόλπος» για να μιλήσετε για τα σώματα. Αυτό είναι φυσιολογικό. Είναι συνεπώς καλή ιδέα να προετοιμαστείτε σκεπτόμενοι με τι νιώθετε άνετα και χτίστε πάνω σε αυτό. Για παράδειγμα, αν είστε ΟΚ με το να μιλάτε για πισινούς, αλλά όχι για στήθη, προσπαθήστε να ξεκινήσετε τη συζήτηση χρησιμοποιώντας τη λέξη «πισινός».

Μιλώντας για το σεξ, τη σεξουαλικότητα και τα σώματα: συμβουλές για τις διάφορες ηλικίες

Θα χρειαστεί να προσαρμόσετε όσα λέτε στο παιδί σας, ώστε να είναι κατάλληλα για την ηλικία του και το επίπεδο κατανόησής του.

0 – 2 ετών

Η χρήση των σωστών λέξεων για τα μέρη του σώματος βοηθάει το παιδί να μάθει για το δικό του σώμα, ώστε να χρησιμοποιεί τις λέξεις αυτές εξ αρχής. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθημερινές στιγμές για να το κάνετε αυτό – για παράδειγμα την ώρα του μπάνιου ή όταν βοηθάτε το παιδί να ντυθεί.

2 – 3 ετών

Τα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι πολύ περίεργα σχετικά με το δικό τους σώμα αλλά και των άλλων παιδιών. Επίσης θα προσέξουν ότι τα σώματα των αγοριών και των κοριτσιών διαφέρουν. Το παιδί σας μπορεί να ρωτήσει γιατί διαφέρουν ή να πει «τι είναι αυτό;» Μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας ότι κάθε μέρος τους σώματος έχει ένα όνομα και μια «δουλειά» να κάνει. Για παράδειγμα, τα αγόρια έχουν πέος και τα κορίτσια έχουν αιδοίο. Μπορεί η ανάγνωση ενός βιβλίου με το παιδί σας να είναι βοηθητική. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εικόνες για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει τα ονόματα των μερών του σώματος και να κατανοήσει τη διαφορά αγοριών και κοριτσιών.

4 – 5 ετών

Τα παιδιά της ηλικίας αυτής συνήθως ρωτάνε από πού έρχονται τα μωρά. Μπορούν να κατανοήσουν ότι το μωρό μεγαλώνει μέσα στη μήτρα της μητέρας και ότι, για να κάνεις ένα μωρό, χρειάζεσαι σπέρμα (σαν μικροσκοπικό σποράκι) από τον άντρα και ένα ωάριο (σαν μικροσκοπικό αυγό) από τη γυναίκα. Αν το παιδί σας ρωτήσει «Από πού ήρθα;», μπορείτε να ρωτήσετε «Τι πιστεύεις;» Αυτό σας βοηθάει να καταλάβετε τι πραγματικά σας ρωτάει και πόσα καταλαβαίνει. Μπορείτε να δώσετε μια απλή εξήγηση, όπως «Τα μωρά μεγαλώνουν σε ένα μέρος μέσα στη μητέρα που λέγεται μήτρα.» Αν είστε έγκυος, το παιδί σας μπορεί να ρωτήσει «Από πού βγαίνει το μωρό;» Δώστε μια απλή αλλά ακριβή απάντηση, όπως «Το αδερφάκι σου μεγαλώνει μέσα στη μήτρα μου. Όταν μεγαλώσει αρκετά, θα περάσει σπρώχνοντας από το κανάλι τοκετού, που λέγεται κόλπος.»

6 – 8 ετών

Από την ηλικία των 6, πολλά παιδιά ενδιαφέρονται να μάθουν πώς φτιάχνονται τα μωρά και μπορεί να ρωτήσουν. Αν το παιδί σας ρωτήσει «Πώς μπήκε το μωρό μέσα στη μήτρα σου;», ρωτήστε το τι νομίζει. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε τι γνωρίζει ήδη. Μπορείτε να εξηγήσετε απλά, δίνοντας όσο περισσότερες πληροφορίες εσείς νιώθετε άνετα να δώσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «Για να κάνει κανείς ένα μωρό, ένα σπερματοζωάριο από τον άντρα και ένα ωάριο από τη γυναίκα ενώνονται.» Μπορείτε επίσης να εξηγήσετε τι συμβαίνει όταν ένας άντρας και μια γυναίκα έχουν σεξουαλική επαφή.

Μιλώντας για την εφηβεία

Είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να μιλάτε στο παιδί σας για την εφηβεία και πώς τα σώματα αλλάζουν κατά τη διάρκειά της πριν τα παιδιά σας γίνουν έφηβοι. Μπορείτε να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι η εφηβεία είναι όταν το σώμα κάποιου ξεκινά να αλλάζει από το παιδικό σώμα σε ενήλικο σώμα. Για παράδειγμα, «Θα αρχίσεις να βγάζεις τρίχες γύρω από τα γεννητικά σου όργανα και στις μασχάλες, το πέος σου θα μεγαλώσει και η φωνή σου θα βαθύνει».

Μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί σας αν έχει παρατηρήσει μεγαλύτερα παιδιά – για παράδειγμα, μεγαλύτερα αδέρφια – να αναπτύσσουν στήθος, να αποκτούν βαθύτερη φωνή και να έχουν διαστήματα που μεγαλώνουν πάρα πολύ.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε μαζί ένα βιβλίο για να κατανοήσει τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

 

Βρείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

http://raisingchildren.net.au/articles/sex_education_young_children.html