Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς, όταν οι έφηβοι κάνουν sexting

Τι είναι το sexting;

Οι περισσότεροι έφηβοι νιώθουν άνετα με την καταγραφή της ζωής τους στο διαδίκτυο. Ανεβάζουν φωτογραφίες, ενημερώνουν την κατάστασή τους, μοιράζονται μηνύματα και απέχουν μόνο ένα κλικ από τους φίλους τους και αυτό είναι φυσιολογικό για τους εφήβους σήμερα. Αλλά αυτή η κουλτούρα του «πάντα online» δημιουργεί επίσης ένα περιβάλλον όπου οι έφηβοι μπορούν να πάρουν παρορμητικές αποφάσεις οι οποίες μπορούν να επιστρέψουν για να τους στοιχειώσουν. Ένα παράδειγμα τέτοιας απόφασης που βρίσκεται συχνά στις ειδήσεις είναι το sexting και το νοσοκομείο Bradley στον ιστότοπό του κατευθύνει τους γονείς ως προς τον χειρισμό ενός εφήβου που κάνει sexting.

Όταν κάποιος παίρνει και στέλνει σεξουαλικά αποκαλυπτικές φωτογραφίες του εαυτού του ή στέλνει σεξουαλικά περιγραφικά μηνύματα, αυτό ονομάζεται sexting. Ενώ οι ειδικοί διαφοροποιούνται ως προς τα στατιστικά, φαίνεται πως το sextingείναι μια πραγματικότητα στους εφήβους που ήρθε για να μείνει. Τα παιδιά κάνουν sexting για να κάνουν φιγούρα, να τραβήξουν την προσοχή κάποιου, να δείξουν το ενδιαφέρον τους σε κάποιον ή να αποδείξουν τη δέσμευσή τους.

Η αποστολή τέτοιων φωτογραφιών ή μηνυμάτων είναι προβληματική από μόνη της, αλλά η πραγματική πρόκληση έρχεται όταν το περιεχόμενό τους αποστέλλεται σε ευρύτερο κοινό. Όπως έχουν μάθει πάρα πολλοί έφηβοι, ο παραλήπτης τέτοιων μηνυμάτων έχει πλέον στην κατοχή του μια ταπεινωτική εικόνα ή κείμενο που μπορεί εύκολα να αναρτηθεί σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ή να σταλεί σε άλλους με mail ή μήνυμα.

Γιατί δίνουμε τόση σημασία στο sexting;

Στον κόσμο της τεχνολογίας όπου οτιδήποτε μπορεί να αντιγραφεί, να σταλεί, να αναρτηθεί και να ειδωθεί από τεράστιο κοινό, δεν υπάρχει έλεγχος της πληροφορίας. Η πρόθεση δεν έχει σημασία – ακόμη κι αν μια φωτογραφία σταλεί ως ένδειξη αγάπης, για παράδειγμα, η τεχνολογία κάνει δυνατό να ειδωθεί η πολύ προσωπική εικόνα του παιδιού σας από όλους. Στα χέρια των εφήβων, όταν αποκαλυπτικές φωτογραφίες δημοσιοποιούνται, το υποκείμενο της φωτογραφίας σχεδόν πάντοτε καταλήγει να αισθάνεται εξευτελισμένο. Επιπλέον, η αποστολή σεξουαλικών εικόνων σε ανήλικους είναι παράνομο και κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να διώκουν ποινικά εφήβους για παιδική πορνογραφία ή κακουργηματική αισχρότητα.

Έχουν υπάρξει κάποιες υποθέσεις sexting υψηλής δημοτικότητας. Τον Ιούλιο του 2008, μια έφηβη από το Cincinnati των ΗΠΑ, η JesseLogan, αυτοκτόνησε αφού μια γυμνή φωτογραφία που είχε στείλει σε ένα αγόρι κυκλοφόρησε ευρέως στο λύκειό της, με αποτέλεσμα να παρενοχλείται από τους συμμαθητές της.

Ευτυχώς, δίκτυα με μεγάλο εφηβικό κοινό, όπως το MTV, χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους για να προειδοποιήσουν τους εφήβους για τους κινδύνους από το sexting. Επίσης, ο ιστότοποςThatsNotCool.com χρησιμοποιεί τη γλώσσα των εφήβων για να τους βοηθήσει να αντισταθούν στην πίεση από τους συνομήλικους μέσω διαδικτύου.

Συμβουλές για τους γονείς

·       Μην περιμένετε μέχρι να συμβεί ένα περιστατικό στο παιδί σας ή σε φίλο του, πριν μιλήσετε για τις συνέπειες του sexting. Είναι κατανοητό ότι η συζήτηση για το σεξ ή τα ραντεβού μπορεί να είναι άβολη, αλλά είναι καλύτερο να την κάνετε πριν συμβεί κάτι.

·       Υπενθυμίστε στα παιδιά σας ότι άπαξ και σταλεί η φωτογραφία, δεν μπορεί να ανακτηθεί και θα χάσουν τον έλεγχο που έχουν πάνω σε αυτήν. Ρωτήστε τους εφήβους πώς θα ένιωθαν αν οι καθηγητές τους, οι γονείς ή ολόκληρο το σχολείο έβλεπε τη φωτογραφία, μιας και αυτό συμβαίνει συνεχώς.

·       Μιλήστε για την πίεση να στείλουν αποκαλυπτικές φωτογραφίες. Πείτε τους ότι καταλαβαίνετε ότι μπορεί να ωθηθούν ή να πιεστούν να στείλουν κάτι. Ενημερώστε τους ότι όσο μεγάλη κι αν είναι η κοινωνική πίεση, ο πιθανός κοινωνικός εξευτελισμός μπορεί να είναι εκατό φορές χειρότερος.

·       Διδάξτε τα παιδιά σας ότι η ευθύνη σταματά σε εκείνα. Αν κάποιος τους στείλει μια φωτογραφία, πρέπει να τη διαγράψουν αμέσως. Είναι καλύτερα να είναι μέρος της λύσης, παρά του προβλήματος. Εξάλλου, αν την προωθήσουν, διακινούν πορνογραφία και αυτό είναι παράνομο.

 

Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται εδώ

https://www.bradleyhospital.org/teens-and-sexting-what-it-and-what-can-parents-do