Οδική Ασφάλεια

Ως γονέας, είναι κατανοητό ότι έχετε ανησυχίες σχετικά με την οδική ασφάλεια του παιδιού σας, οι οποίες θα αλλάζουν καθώς αυτό θα μεγαλώνει. Αν και τα τροχαία είναι η κύρια αιτία θανάτου για ηλικίες 5 ως 25 ετών, ωστόσο υπάρχουν καίρια βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην προστασία του παιδιού σας. Ο φιλανθρωπικός οργανισμός οδικής ασφάλειας Brakeπαρέχει απλές συμβουλές για την προστασία των παιδιών όλων των ηλικιών στους δρόμους.

Τα παιδιά στο αυτοκίνητο

Παιδικά καθίσματα

 • Ποτέ μην κρατάτε ένα παιδί στην αγκαλιά σας, ενώ βρίσκεστε σε αυτοκίνητο. Χρησιμοποιήστε ένα σύγχρονο παιδικό καθισματάκι κατάλληλο για το μέγεθος και το βάρος του παιδιού. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο καθισματάκι ή ανυψωτικό κάθισμα μέχρι το παιδί σας να φτάσει τα 150 εκατοστά σε ύψος. Αγοράστε καθίσματα που έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και δεν είναι από δεύτερο χέρι.
 • Ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες εγκατάστασης. Αν είναι δυνατόν, δέστε το καθισματάκι στο μεσαίο πίσω κάθισμα. Αν χρειάζεται να μετακινηθείτε με ταξί, καλέστε ένα ταξί στο οποίο θα μπορείτε να εγκαταστήσετε το καθισματάκι του παιδιού.

Ασφαλή οχήματα και ασφαλής οδήγηση

 • Η ασφάλεια των παιδιών σας στα αυτοκίνητα εξαρτάται επίσης από την ασφάλεια που παρέχεται από το ίδιο το όχημα. Αν αγοράζετε αυτοκίνητο, ελέγξτε τη βαθμολογία του στα κρας τεστ και αγοράστε το πιο ασφαλές που μπορείτε.
 • Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η οδήγησή σας. Συνεπώς μείνετε εντός των ορίων ταχύτητας, ποτέ μην οδηγείτε αφού πιείτε αλκοόλ ή όταν είστε αγχωμένος, κουρασμένος ή αφηρημένος και, βέβαια, κλείστε το κινητό τηλέφωνό σας.

Μεταφορές από φίλους και συγγενείς

 • Είναι εξίσου σημαντικό τα παιδιά σας να είναι κατάλληλα «δεμένα» και σε αυτοκίνητα άλλων. Επίσης, σιγουρευτείτε ότι αυτοί που μεταφέρουν τα παιδιά σας οδηγούν αργά και με ασφάλεια. Αν δεν είστε πολύ σίγουροι, μην τα αφήσετε να πάνε με άλλο αυτοκίνητο. Σε κάποιες περιστάσεις μπορεί να είναι κοινωνικά άβολο, αλλά η ασφάλεια των παιδιών σας πρέπει πάντοτε να είναι προτεραιότητα.

Πεζές οικογένειες

Καροτσάκια

 • Αν χρησιμοποιείτε καροτσάκι, δέστε τα παιδιά σας με ασφάλεια και κρατήστε το καρότσι αρκετά πίσω από την άκρη του δρόμου, όταν είστε έτοιμοι να τον διασχίσετε. Αν μπορείτε να σηκώσετε το βάρος, οι μάρσιπποι είναι ένας ασφαλέστερος τρόπος να μεταφέρετε μωρά κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους, ενώ παράλληλα κρατάνε τα χέρια σας ελεύθερα.
 • Αν χρησιμοποιείτε καροτσάκι σε ανηφόρες ή κατηφόρες, χρησιμοποιήστε τη ζώνη που κάποια καροτσάκια έχουν και δέστε την γύρω από τη μέση σας και το χερούλι του καροτσιού. Έτσι, αν για κάποιο λόγο σας ξεφύγει το καροτσάκι, δε θα τσουλήσει μακριά σας.

Κρατώντας το χέρι του παιδιού

 • Όταν τα παιδιά σας πρωταρχίζουν να περπατάνε μαζί σας, μιλήστε τους για το πόσο σημαντικό είναι να κρατάνε το χέρι σας συνεχώς. Σιγουρευτείτε ότι αυτός είναι ο πρώτος κανόνας που τα παιδιά σας ακολουθούν, ειδικά όταν διασχίζετε δρόμο. Αν το παιδί σας έχει την τάση να πετάγεται μακριά σας, υπάρχουν ειδικά λουράκια που δένουν το παιδί στο χέρι σας.

Διδάξτε οδική ασφάλεια

 • Διδάξτε οδική ασφάλεια στα παιδιά σας από την ηλικία των δυο ετών χρησιμοποιώντας διασκεδαστικά παιχνίδια και τραγουδάκια. Σιγουρευτείτε ότι καταλαβαίνουν τι σημαίνει «σταμάτα, ξεκίνα, κίνηση, κίνδυνος, κοίτα, άκου, περπάτα μην τρέχεις» και άλλες καίριες λέξεις οδικής ασφάλειας.

Πότε να επιτρέψετε στα παιδιά σας να περπατήσουν μόνα τους στους δρόμους της γειτονίας

 • Τα παιδιά κάτω από την ηλικία των οκτώ πρέπει πάντοτε να συνοδεύονται από έναν ενήλικα και να κρατάνε το χέρι του, ειδικά όταν διασχίζουν το δρόμο.
 • Όταν τα παιδιά σας γίνουν οκτώ ετών, πρέπει να σκεφτείτε αν θα τους επιτρέψετε να περπατήσουν ανεξάρτητα. Μπορεί να είναι μια δύσκολη απόφαση αυτή, καθώς θα χρειαστεί να  λάβετε υπόψη την ανάπτυξή τους και να ζυγίσετε τα οφέλη του να είναι το παιδί δραστήριο και υγιές με τον κυκλοφοριακό κίνδυνο στην περιοχή σας.
 • Όταν αποφασίσετε να αφήσετε τα παιδιά σας να περπατάνε ανεξάρτητα, θυμίστε τους τη σπουδαιότητα της ασφαλούς διάβασης και της προσοχής στο δρόμο, ενώ παράλληλα βοηθήστε τα να σχεδιάσουν μια ασφαλή πορεία (από ήσυχους, αργούς δρόμους με πεζοδρόμια ή πεζόδρομους) προς το σχολείο, το πάρκο ή το σπίτι ενός φίλου.

Ποδήλατο

Θα επιτρέψετε στα παιδιά σας να κάνουν ποδήλατο στους δρόμους της γειτονιάς σας;

 • Η οργάνωση Brake προτείνει τα παιδιά κάτω των 10 ετών να μην κάνουν ποδήλατο στους δρόμους. Πολλοί δρόμοι δεν είναι ασφαλείς για τα παιδιά, ειδικά οι γρήγοροι δρόμοι με στροφές στην επαρχία και οι πολυσύχναστοι δρόμοι της πόλης που δεν έχουν ξεχωριστή λωρίδα για ποδήλατα.
 • Ευτυχώς, κάποιοι δήμοι μεριμνούν για τους ποδηλάτες, (πχ με ποδηλατόδρομους), που είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να απολαύσουν τα παιδιά τα οφέλη του ποδηλάτου παραμένοντας ασφαλή από την κίνηση.
 • Σιγουρευτείτε ότι το ποδήλατο είναι καλά συντηρημένο με λειτουργικά φρένα και φώτα, που πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει χαμηλή ορατότητα, αν και είναι επιθυμητό να αποφεύγεται η ποδηλασία στο σκοτάδι.
 • Αν τα παιδιά σας κάνουν ποδήλατο σε δρόμους, βοηθήστε τα να σχεδιάσουν μια ασφαλή πορεία μέσω πεζόδρομων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Πείτε τους να κατεβαίνουν και να περπατάνε με το ποδήλατό τους στο πεζοδρόμιο, αν πρέπει να περάσουν από πολυσύχναστες διασταυρώσεις.

Έφηβοι και νεαρά άτομα

Πηγαίνοντας στο γυμνάσιο και το λύκειο

 • Ο κίνδυνος να τραυματιστούν τα παιδιά σας πεζά ή σε ποδήλατο αυξάνεται καθώς αυξάνεται η ανεξαρτησία τους – πολύ περισσότεροι έφηβοι χτυπούν με αυτοκίνητο απ’ ό,τι μικρότερα παιδιά. Η πίεση από τους φίλους μπορεί επίσης να κάνει τα παιδιά να συμπεριφέρονται με μη ασφαλή τρόπο. Συνεχίστε να μιλάτε για την οδική ασφάλεια με τα παιδιά σας, σιγουρευθείτε ότι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουν να προσέχουν όταν διασχίζουν το δρόμο, να απομακρύνουν το τηλέφωνό τους και να βγάζουν τα ακουστικά. Βοηθήστε τα να σχεδιάσουν τις πιο ασφαλείς πορείες για τις μετακινήσεις τους.

Όταν δέχονται από τους φίλους τους να τους πάνε κάπου

 • Μιλήστε στα παιδιά σας για τους κίνδυνους που υπάρχουν, όταν δεχόμαστε να μας πάει κάποιος κάπου με το αυτοκίνητό του ή τη μηχανή του. Οι νεαροί οδηγοί, ειδικότερα οι νεαροί άντρες, είναι η ομάδα οδηγών υψηλότερου κινδύνου εξαιτίας της ηλικίας τους και της έλλειψης εμπειρίας τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα πιθανό να αναλάβουν ρίσκα και λιγότερο ικανοί να αντιμετωπίσουν ένα εμπόδιο.
 • Είναι πιο ασφαλές να αποφεύγουν βόλτες με νεαρούς οδηγούς ή τουλάχιστον να μη δέχονται να τα πάνε βόλτα κάποιος που δεν εμπιστεύονται απόλυτα ότι θα να οδηγεί κάτω από το όριο ταχύτητας και ότι θα είναι εντελώς νηφάλιος και εστιασμένος στο δρόμο.
 • Συμφωνήστε με τα παιδιά σας ότι πάντοτε θα πηγαίνετε και θα τα παίρνετε, αν κολλήσουν κάπου και χρειάζονται μέσο μετακίνησης, ακόμη κι αν είναι αργά τη νύχτα. Σιγουρευτείτε ότι πάντοτε μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας και πείτε τους ότι μπορούν να σας καλέσουν οποιαδήποτε ώρα, μέρα ή νύχτα. Αν δεν οδηγείτε, δώστε στα παιδιά σας τηλέφωνα ανάγκης και δείξτε τους πού έχετε μετρητά στο σπίτι ειδικά για να πληρώσουν σε περίπτωση που χρειαστεί να πάρουν ταξί.

Μαθαίνοντας οδήγηση

 • Πολλά νέα παιδιά αντιμετωπίζουν την οδήγηση ως το μέσο για την ανεξαρτησία τους. Αλλά όσο πιο νέος μαθαίνει κάποιος να οδηγεί, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να τρακάρει και να τραυματιστεί σοβαρά ή να σκοτωθεί.
 • Συχνά δεν υπάρχει ανάγκη τα νεαρά παιδιά να οδηγούν ή να έχουν τα ίδια αυτοκίνητο: είναι επικίνδυνο, ακριβό και βλαβερό για το περιβάλλον. Βοηθήστε τα παιδιά σας να αναζητήσουν εναλλακτικές στην οδήγηση και να κατανοήσουν τα οφέλη, ειδικά τα χρήματα που θα εξοικονομήσουν. Ενθαρρύνετέ τα να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε κάτι ποιο εποικοδομητικό από ένα αυτοκίνητο, όπως σε ένα ταξίδι.
 • Αν είναι αποφασισμένα να μάθουν να οδηγούν, μπορείτε να τους προσφέρετε ένα κίνητρο, ώστε να καθυστερήσουν, όπως για παράδειγμα να πληρώσετε εσείς για τα μαθήματα αν περιμένει μέχρι να γίνουν 21 ή να πληρώσετε εσείς την κάρτα μετακίνησής τους στα ΜΜΜ μέχρι να μάθουν να οδηγούν.

 

 

Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται εδώ:

http://www.brake.org.uk/component/content/article/21-facts-a-resources/resources/321-parents