Ποια είναι τα Συμπτώματα του Νευρικού Νηπίου;

Πολλοί γονείς, ακόμη και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, δεν εντοπίζουν τα πρώιμα σημάδια νευρικότητας στα νήπια, καθώς συχνά παρουσιάζονται διαφορετικά απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Υπάρχουν τα προφανή συμπτώματα νευρικότητας, όπως υπερβολικοί φόβοι και φοβίες, αλλά υπάρχουν και πιο ανεπαίσθητα σημάδια που υποδεικνύουν ένα νευρικό και ευαίσθητο ταπεραμέντο.

Κάποιοι πρόδρομοι της νευρικότητας δεν έχουν να κάνουν με το φόβο, αλλά περισσότερο με συμπεριφορά και αισθητηριακή επεξεργασία. Τα παιδιά με θέματα αισθητηριακής επεξεργασίας είναι πιο πιθανό να έχουν επίσης θέματα με το άγχος.

Η πρώιμη παρέμβαση είναι το κλειδί και στις δυο περιπτώσεις. Συνεπώς είναι σημαντικό να αξιολογηθεί το παιδί από ένα επαγγελματία ψυχικής υγείας που ειδικεύεται σε νήπια, καθώς και από έναν εργοθεραπευτή, αν έχετε κάποια ανησυχία.

Τα ακόλουθα είναι 10 κοινά σημάδια νευρικού νηπίου:

1.       Φόβοι και φοβίες

Τα νήπια με νευρική προσωπικότητα τείνουν να φοβούνται περισσότερο από το μέσο νήπιο. Τα τυπικά νήπια μπορούν επίσης να επιδεικνύουν κάποιους από αυτούς τους φόβους, αλλά είναι το επίπεδο του φόβου που κάποιες φορές διαφοροποιεί το νευρικό νήπιο από το μη νευρικό. Οι πιο κοινοί φόβοι των νηπίων επικεντρώνονται γύρω από λίγα βασικά μοτίβα: έντομα, πουλιά και ζώα, οι σκιές και το σκοτάδι, τέρατα και δεινόσαυροι, φόβοι του μπάνιου (φόβος να ρουφηχτεί από την τουαλέτα ή εντόμων) και φόβοι της μπανιέρας (φόβος να ρουφηχτεί από την αποχέτευση, έντομα στο νερό). Αυτή η λίστα δεν περιέχει όλους τους φόβους, αλλά είναι ενδεικτική των φόβων που μπορεί να εμφανίσει ένα νήπιο.

2.       Ακαμψία στη ρουτίνα

Όλα τα νήπια αγαπούν τη ρουτίνα και τη δομή, αλλά τα νευρικά νήπια δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αυτήν. Τα νευρικά νήπια έχουν ανάγκη να σχεδιάζεται η μέρα τους με έναν πολύ προβλέψιμο τρόπο. Αν τα σχέδια αλλάξουν ξαφνικά, αυτά τα παιδιά χάνονται ολότελα. Τα νευρικά παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν την αλλαγή ή τις μεταβάσεις και συχνά καταρρέουν όταν απλές αλλαγές συμβαίνουν στην καθημερινή τους ρουτίνα.

3.       Ευαισθησία στους θορύβους

Τα νευρικά νήπια είναι πιο πιθανό να έχουν οξυμένες ευαισθησίες. Ξαφνιάζονται πιο συχνά από θορύβους στο περιβάλλον τους. Μπορεί να φοβούνται δυνατούς θορύβους όπως της ηλεκτρικής σκούπας, του σκουπιδιάρικου, του αυτόματου καζανακίου και της δυνατής μουσικής.

4.       Ευαισθησία στα ρούχα

Εκτός από τους θορύβους, το νευρικό παιδί μπορεί να αρχίσει να έχει θέμα με τα ρούχα του. Συχνά τα νευρικά νήπια έχουν δυσκολία με τις ραφές στις κάλτσες τους και τις ταμπέλες στα ρούχα τους. Κάποια παιδιά προτιμούν να φοράνε crocs ή σαγιονάρες. Κάποια νευρικά νήπια αρνούνται να φορέσουν τζιν ή ρούχα που νιώθουν ότι περιορίζουν το σώμα τους.

5.       Δεν του αρέσει να λερώνει τα χέρια του

Κάποια νευρικά νήπια ανησυχούν πολύ μήπως και λερωθούν – ειδικά τα χέρια τους. Τα νευρικά νήπια συχνά αποφεύγουν το ακατάστατο παιχνίδι και μπορεί να αγχωθούν αν λερωθούν υπερβολικά. Συχνά επιμένουν να πλένουν τα χέρια τους, αν υπάρχει οτιδήποτε πάνω σε αυτά.

6.       Έχει πολλά τελετουργικά

Τα νευρικά νήπια έχουν πολλές ρουτίνες που οριακά πλησιάζουν την τελετουργική συμπεριφορά. Μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιούν μόνο συγκεκριμένα πιάτα ή να επιμένουν να τους σερβίρετε φαγητό με συγκεκριμένο τρόπο (π.χ. κομμένο σε τρίγωνα). Επίσης, πιθανόν να έχουν ρουτίνες ύπνου κατά τις οποίες χρειάζεται να τοποθετήσουν τα λούτρινα κουκλάκια τους με συγκεκριμένο τρόπο ή να απαιτούν να τους πείτε καληνύχτα με συγκεκριμένο τρόπο. Μπορεί να χρειάζεται να ξανακάνουν τη ρουτίνα, επειδή αυτή δεν έγινε με το σωστό τρόπο ή τη σωστή σειρά.

7.       Επιλεκτικό φαγητό

Τα περισσότερα νήπια είναι επιλεκτικά στο φαγητό τους. Το φαΐ είναι μια κοινή μάχη με τα νήπια. Αλλά το νευρικό νήπιο πηγαίνει το επιλεκτικό φαγητό σε άλλο επίπεδο. Το νευρικό παιδί είναι λιγότερο πιθανό να δοκιμάσει νέες τροφές. Μπορεί να μη θέλουν τα φαγητά τους να ακουμπούν το ένα το άλλο στο πιάτο τους. Κάποια νευρικά νήπια αναγουλιάζουν, όταν το φαγητό τους δεν έχει την υφή που περίμεναν. Το νευρικό νήπιο μπορεί να τρώει μόνο κάποια συγκεκριμένα φαγητά που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

8.       Το νήπιο σας ακολουθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο

Το νευρικό νήπιο είναι η σκιά του γονιού του. Πολλά νήπια ακολουθούν τους γονείς τους μέσα στο σπίτι, αλλά το νευρικό νήπιο θα καταρρεύσει αν δεν μπορεί να δει τον γονέα του. Αυτά τα παιδιά είναι ανάμεσα στα πόδια των γονιών τους, κλαίνε και περιμένουν πίσω από την πόρτα όταν ο γονιός τους είναι στο μπάνιο.

9.       Ανοίγονται δύσκολα

Τα νευρικά νήπια είναι λιγότερο πιθανό να είναι φιλικά σε ξένους. Είναι πιο πιθανό να πιάνονται από το πόδι του γονιού και μπορεί να χρειαστούν κάποιο χρόνο για να ανοιχτούν σε νέους ανθρώπους στη ζωή τους. Κάποια νευρικά νήπια μπορεί να νιώσουν καταβεβλημένα μέσα σε πλήθος ή σε πάρτι γεμάτα κόσμο, όπου υπάρχουν πολλά παιδιά τριγύρω.

10.    Θέματα με τον ύπνο

Τα νευρικά νήπια σχεδόν πάντα έχουν θέματα με τον ύπνο. Δυσκολεύονται πολύ να κοιμηθούν μόνα τους και θέλουν τους γονείς τους να ξαπλώνουν δίπλα τους ή να κοιμούνται μαζί τους όλη τη νύχτα. Μπορεί να σηκωθούν πολλές φορές μέσα στη νύχτα, επειδή φοβήθηκαν ή είδαν εφιάλτη.

Κάποια από τα νευρικά νήπια μπορεί να έχουν και τα 10 από τα παραπάνω, άλλα μπορεί να έχουν μόνο λίγα από αυτά. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και το άγχος μπορεί να εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικά παιδιά.

 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ

https://www.anxioustoddlers.com/10-signs-of-an-anxious-toddler/