Μόνος στο Σπίτι

Όλοι οι γονείς κάποια στιγμή έρχονται αντιμέτωποι με την απόφαση να αφήσουν τα παιδιά τους μόνα στο σπίτι για πρώτη φορά. Είτε είναι για να πεταχτούν σ’ ένα μαγαζί για λίγα λεπτά, είτε για να εργαστούν τις ώρες μετά το σχόλασμα των μαθημάτων, οι γονείς πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους έχουν τις δεξιότητες και την ωριμότητα να χειριστούν την κατάσταση με ασφάλεια. Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι γονείς στο παιδί αφήνοντάς το μόνο στο σπίτι μπορεί να είναι μια θετική εμπειρία για το παιδί που είναι ώριμο και καλά προετοιμασμένο. Μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθησή του και να προάγει την αυτονομία του και την υπευθυνότητά του. Ο ιστότοπος Childwelfare.gov δίνει συμβουλές στους γονείς και τους καθοδηγεί στο τι πρέπει να αναλογιστούν πριν αφήσουν τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι.

Ηλικία και Ωριμότητα

Δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή ηλικία οπόταν όλα τα παιδιά είναι ικανά να μείνουν στο σπίτι μόνα τους με ασφάλεια. Επειδή τα παιδιά ωριμάζουν σε διαφορετικές ηλικίες, δεν πρέπει να βασίζετε την απόφασή σας μόνο στην ηλικία. Πρέπει να αξιολογήσετε την ωριμότητα του παιδιού σας και κατά πόσο έχει επιδείξει υπεύθυνη συμπεριφορά στο παρελθόν. Οι παρακάτω ερωτήσεις μπορεί να βοηθήσουν:

  • Είναι το παιδί σας σωματικά και πνευματικά ικανό να φροντίσει τον εαυτό του;
  • Το παιδί σας υπακούει κανόνες και λαμβάνει σωστές αποφάσεις;
  • Πώς αντιδρά το παιδί σας σε άγνωστες ή στρεσογόνες καταστάσεις;
  • Το παιδί σας αισθάνεται άνετα να μείνει μόνο του στο σπίτι ή φοβάται;

Για παιδιά με αναπτυξιακές ή νοητικές δυσκολίες που δεν είναι ικανά να μείνουν σπίτι μόνα τους, οι γονείς μπορούν να κανονίσουν επιβλεπόμενες εναλλακτικές που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία διατηρώντας το παιδί ασφαλές.

Περιστάσεις

Το πότε και το πώς ένα παιδί μένει μόνο στο σπίτι μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ασφάλειά του. Αναλογιστείτε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Πόση ώρα θα μείνει το παιδί μόνο του; Θα είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας, το βράδυ ή τη νύχτα; Θα χρειαστεί το παιδί να προετοιμάσει ένα γεύμα; Αν ναι, είναι φαγητό που μπορεί να ετοιμαστεί χωρίς τη χρήση φούρνου για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος φωτιάς ή εγκαυμάτων;
  • Πόσο συχνά θα φροντίζει τον εαυτό του το παιδί;
  • Πόσα παιδιά μένουν μαζί μόνα τους στο σπίτι; Τα παιδιά που είναι έτοιμα να μείνουν μόνα τους στο σπίτι δε σημαίνει απαραίτητα πως είναι έτοιμα να φροντίσουν τα μικρότερα αδέρφια τους.
  • Είναι το σπίτι σας ασφαλές;
  • Πόσο ασφαλής είναι η γειτονιά σας;
  • Γνωρίζει το παιδί σας να κλειδώνει και να ασφαλίζει πόρτες; Το παιδί σας έχει κλειδί για το σπίτι ή ένα σχέδιο σε περίπτωση που κλειδωθεί έξω;
  • Ξέρει το παιδί σας τι να κάνει, αν εμφανιστεί ένας επισκέπτης στην πόρτα σας;
  • Υπάρχουν άλλοι ενήλικες κοντά που να τους εμπιστεύεστε και βρίσκονται στο σπίτι τους, ώστε να μπορούν να προσφέρουν άμεση βοήθεια, σε περίπτωση ανάγκης ή αν το παιδί σας φοβηθεί;

Δεξιότητες ασφάλειας

Εκτός από την ηλικία και την ωριμότητα, το παιδί σας χρειάζεται να κατακτήσει συγκεκριμένες δεξιότητες για να είναι ικανό να μείνει με ασφάλεια μόνο του στο σπίτι. Συγκεκριμένα, το παιδί πρέπει να γνωρίζει τι να κάνει και με ποιον να επικοινωνήσει σε περίπτωση ανάγκης. Αυτή η πληροφορία πρέπει να είναι γραμμένη και αποθηκευμένη σε ένα εύκολα προσβάσιμο μέρος. Η γνώση βασικών πρώτων βοηθειών είναι επίσης χρήσιμη. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να παρακολουθήσετε μαζί με το παιδί σας ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών, όπως αυτά που προσφέρονται από τον Ερυθρό Σταυρό. Σιγουρευτείτε ότι υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε φαρμακείο πρώτων βοηθειών στο σπίτι σε περίπτωση που χρειαστεί. Οι παρακάτω ερωτήσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν:

  • Έχει η οικογένειά σας σχέδιο έκτακτης ανάγκης; Μπορεί το παιδί σας να ακολουθήσει το πλάνο αυτό;
  • Το παιδί σας γνωρίζει ολόκληρο το όνομά του, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό σας;
  • Το παιδί σας γνωρίζει το όνομα και τις πληροφορίες επαφής άλλων έμπιστων ενηλίκων σε περίπτωση ανάγκης;

Ακόμη κι αν το παιδί σας γνωρίζει όλες αυτές τις πληροφορίες, είναι φρόνιμο να βρίσκονται γραμμένες σε ένα εύκολα προσβάσιμο μέρος.

Συμβουλές για τους γονείς

Εάν αποφασίσατε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να μείνει μόνο του στο σπίτι, οι παρακάτω προτάσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να το προετοιμάσετε, ώστε να αισθανθεί πιο άνετα που το αφήνετε μόνο στο σπίτι:

  • Εφαρμόστε μια δοκιμαστική περίοδο. Αφήστε το παιδί σας μόνο του για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ εσείς παραμένετε κοντά στο σπίτι. Αυτό είναι χρήσιμο, για να δείτε πώς θα χειριστεί την κατάσταση.
  • Παίξτε με ρόλους. Δραματοποιήστε πιθανές καταστάσεις για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει τι να κάνει, για παράδειγμα, όταν εμφανίζεται ένας επισκέπτης στην πόρτα σας ή πώς να απαντάει στο τηλέφωνο, ώστε να μην αποκαλύπτει πως είναι μόνο του στο σπίτι.
  • Θέστε κανόνες. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται όταν εσείς δεν είστε σπίτι. Θέστε ξεκάθαρα όρια στη χρήση της τηλεόρασης, του υπολογιστή και άλλων ηλεκτρικών συσκευών καθώς και του διαδικτύου. Κάποιοι ειδικοί προτείνουν την κατάρτιση μιας λίστας με δουλειές που πρέπει να γίνουν, ώστε να είναι απασχολημένο το παιδί κατά την απουσία σας.
  • Συζητήστε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Τι θεωρεί το παιδί σας έκτακτη ανάγκη; Τι θεωρείτε εσείς έκτακτη ανάγκη; Καλό είναι να έχετε μια συνθηματική λέξη που μπορείτε τόσο εσείς όσο και το παιδί σας να χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Ελέγξτε. Καλέστε το παιδί σας, ενώ απουσιάζετε για να δείτε πώς τα πάει ή ζητήστε από έναν έμπιστο γείτονα ή φίλο να περάσει από εκεί και να ελέγξει πώς είναι το παιδί.
  • Μιλήστε γι’ αυτό. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μοιραστεί τα συναισθήματά του σχετικά με την παραμονή του στο σπίτι χωρίς εσάς. Κάντε τη συζήτηση αυτή πριν αφήσετε το παιδί σας μόνο του και στη συνέχεια, αφού επιστρέψετε, μιλήστε στο παιδί σας σχετικά με την εμπειρία του και τα συναισθήματά του κατά την απουσία σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν το παιδί σας πρωτομένει μόνο του, βέβαια μια σύντομη κουβεντούλα είναι πάντοτε χρήσιμη μετά από κάθε απουσία σας.
  • Μην το παρακάνετε. Ακόμη κι ένα ώριμο, υπεύθυνο παιδί δεν πρέπει να μένει στο σπίτι μόνο του για πάρα πολύ. Αναλογιστείτε άλλες εναλλακτικές, όπως προγράμματα που προσφέρουν τα σχολεία, οι δήμοι ή ομάδες ενδιαφερόντων για να κρατήσετε το παιδί σας συνδεδεμένο με την κοινότητα και δημιουργικά απασχολημένο.

 

 

Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται εδώ:

https://www.childwelfare.gov/pubPDFs/homealone.pdf