Το Αγχώδες Παιδί και οι Γιορτές

Οι γιορτές είναι μια εποχή χαράς και διασκέδασης, αλλά επίσης είναι μια πολυάσχολη εποχή και κάποια παιδιά αναπτύσσουν στρες και άγχος την περίοδο αυτή. Κατά τη διάρκεια των εορτών, λαμβάνουν χώρα πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες και συγκεντρώσεις, τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο. Και ενώ αυτό μπορεί να είναι κάτι καλό, η αλήθεια είναι ότι όλη αυτή η κινητικότητα σημαίνει ότι συνήθως το πρόγραμμα αναστατώνεται, η ώρα του ύπνου μεταφέρεται και οι ρουτίνες σπάνε. Συνεπώς, είναι αναπόφευκτο τα παιδιά να αισθάνονται, άλλα λιγότερο κι άλλα περισσότερο, άγχος. Ο ιστότοπος The Mighty προτείνει στους γονείς τρόπους για να αποτρέψουν το άγχος των εορτών να καταλάβει τα παιδιά τους.

Θέστε το ήρεμο παράδειγμα

Ο πιο σημαντικός τρόπος που μπορούν οι γονείς να μειώσουν το άγχος στα παιδιά κατά τη διάρκεια των εορτών είναι να προσπαθήσουν να κρατήσουν τα πράγματα όσο πιο χαλαρά γίνεται. Όπως συμβαίνει και σε πολλές καταστάσεις, ο τρόπος που χειρίζονται ένα θέμα οι γονείς θέτει τον τόνο για το πώς θα συμπεριφερθούν τα παιδιά. Αν αφήσετε το στρες των εορτών να σας καταλάβει, τα παιδιά σας σίγουρα θα το αντιληφθούν και το παιδικό άγχος θα είναι πιο πιθανό να προκύψει ως πρόβλημα στο σπίτι σας. Για να ελαχιστοποιήσετε το άγχος στα παιδιά τις γιορτές, λάβετε μέτρα για να διαχειριστείτε το δικό σας στρες και άγχος.

Δημιουργήστε τις συνθήκες για καλή συμπεριφορά

Αποφύγετε να παίρνετε τα παιδιά σας σε μέρη όπως τα εμπορικά κέντρα και εορταστικές συγκεντρώσεις, όταν είναι πεινασμένα ή κουρασμένα. Είναι δύσκολο ακόμη και για τους ενήλικες να διαχειριστούν το θόρυβο και την πληθώρα ερεθισμάτων όταν δε νιώθουν στα καλύτερά τους. Τα παιδιά πεινάνε πιο συχνά και κουράζονται πιο εύκολα, οπότε είναι κατανοητό ότι δυσκολεύονται περισσότερο να συμπεριφέρονται «σωστά» και είναι πιο πιθανό να νιώσουν εορταστικό στρες όταν είναι εξαντλημένα ή πεινασμένα.

Θυμηθείτε τη σπουδαιότητα της ρουτίνας

Οι γιορτές μπορεί να διαλύσουν τις οικιακές σας ρουτίνες και αυτό διαδραματίζει ένα ρόλο στο άγχος των παιδιών. Για να ελαχιστοποιήστε το εορταστικό άγχος στα παιδιά σας, προσπαθήστε να επιστρέψτε στη ρουτίνα σας όταν τελειώσει μια γιορτή ή ένα πάρτι. Για παράδειγμα, αν μια σχολική γιορτή ή μια λειτουργία στην εκκλησία επεκτείνεται μετά την ώρα ύπνου του παιδιού σας, προσπαθήστε να κάνετε ήρεμες δραστηριότητες την επόμενη μέρα και να βάλετε το παιδί σας για ύπνο στην ώρα του την επόμενη νύχτα.

Προσέξτε τη διατροφή τους

Ένα άλλο πράγμα που παραβλέπεται την περίοδο των γιορτών είναι η υγιεινή διατροφή. Ανάμεσα σε όλα τα γιορτινά γλυκά και την έλλειψη χρόνου για κανονικά γεύματα, είναι εύκολο για τα παιδιά να τρώνε λιγότερα υγιεινά φαγητά, γεγονός που μπορεί να συνεισφέρει στο εορταστικό τους στρες και άγχος. Προσπαθήστε να πακετάρετε μαζί σας υγιεινά σνακ, όταν έχετε να πάτε για ψώνια ή να κάνετε άλλες δουλειές για τις γιορτές και προσπαθήστε να μειώσετε το πλήθος των γλυκών που έχετε στο σπίτι.

Κρατήστε τα παιδιά σας σε κίνηση

Ο καθαρός αέρα και η άσκηση είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της διάθεσης, η οποία μπορεί να απαλείψει το εορταστικό στρες και άγχος. Βεβαιωθείτε ότι προγραμματίζετε χρόνο για να βγείτε με το παιδί σας έξω για να τρέξει και να παίξει.

Αποφύγετε το συνωστισμένο πρόγραμμα

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να αποδεχτείτε κάθε πρόσκληση από συγγενείς και φίλους, προσπαθήστε να περιορίσετε τα εορταστικά πάρτι και δραστηριότητες έτσι ώστε εσείς και το παιδί σας να μην κατακλυστείτε. Δυο – τρεις δραστηριότητες την εβδομάδες μπορεί να είναι εντάξει, αλλά το να έχετε κάθε μέρα και μια υποχρέωση μπορεί να οδηγήσει σε άγχος των εορτών για τα παιδιά.

Ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει

Τα μεγαλύτερα παιδιά λατρεύουν να βοηθάνε τη μαμά και τον μπαμπά, ειδικά αν λαμβάνουν πολύ έπαινο επειδή είναι υπεύθυνα και εξυπηρετικά. Αν πρέπει να πάτε για ψώνια, ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει να ψάξετε για ένα αντικείμενο στο μαγαζί. Δίνοντας στο παιδί σας ένα «καθήκον» όχι μόνο τονώνετε την αυτοπεποίθησή του, αλλά του αποσπάτε την προσοχή και αποτρέπετε το άγχος και το στρες των γιορτών.

Προγραμματίστε χρόνο χαλάρωσης

Η χαλάρωση και η ηρεμία για σας με το παιδί σας είναι πιο σημαντικές κατά τη διάρκεια των γιορτών παρά οποτεδήποτε άλλοτε. Βρείτε μια ήσυχη γωνία και διαβάστε ένα βιβλίο με το παιδί σας και δημιουργήστε γιορτινές ζωγραφιές για τη γιαγιά και τον παππού. Κάντε μια βόλτα έξω στη φύση, μακριά από το θόρυβο, τα πλήθη και τις υποχρεώσεις.

Υπενθυμίστε στο παιδί σας και τον εαυτό σας τι σημαίνουν στα αλήθεια οι γιορτές

Ένα θαυμάσιο αντίδοτο για το στρες των εορτών και την υπερκατανάλωση της εποχής είναι να βοηθάτε τους άλλους, είτε φτυαρίζοντας το χιόνι από το πεζοδρόμιο του ηλικιωμένου γείτονά σας ή τυλίγοντας δώρα για τα παιδιά της κοινότητάς σας που το έχουν ανάγκη. Βοηθώντας το παιδί σας να γίνει ένα δοτικό παιδί βοηθάει να απαλύνει το άγχος που μπορεί να αισθάνεται στις γιορτές.

 

Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται εδώ:

https://themighty.com/2017/11/anxiety-kids-holidays/