Το παιδί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) είναι μια νευρολογική διαταραχή με την οποία κάποια παιδιά γεννιούνται. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Ψυχολόγων (APA), επηρεάζει το 5% των παιδιών ηλικίας 4 ως 17 ετών. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά παρουσιάζουν κι άλλες διαταραχές, όπως κατάθλιψη, άγχος και Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και φτωχές κοινωνικές δεξιότητες. Συχνά πέφτουν θύματα εκφοβισμού από τους συνομήλικούς τους και αποκλείονται από κοινωνικές δραστηριότητες.

Από την άλλη, τα παιδιά αυτά είναι έξυπνα, δημιουργικά και συμπονετικά, αλλά συχνά χαρακτηρίζονται από τους συνομήλικους ως «περίεργα» και «απροσάρμοστα». Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι όλες οι διαταραχές ορατές και ωφέλιμο είναι να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας σχετικά με τη ΔΕΠΥ και να τα διδάξουμε την καλοσύνη και τη συμπόνια. Οι πιθανότητες είναι ότι τουλάχιστον ένα παιδί στην τάξη του παιδιού σας έχει ΔΕΠΥ. Και μόνο η πρόσκληση του παιδιού αυτού να παίξει μαζί με τα άλλα παιδιά στο διάλειμμα έχει τεράστια σημασία για αυτό.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρακολουθούμε τη συνέντευξη δυο 6χρονων παιδιών που πηγαίνουν στην Α’ Δημοτικού. Οι ερωτήσεις είναι απλές, όπως «σε ποια τάξη πας;», «σου αρέσει το σχολείο;», «έχεις πολλούς φίλους;» και «τι σου αρέσει στον εαυτό σου;» Μπορείτε να ξεχωρίσετε ποιο παιδί έχει ΔΕΠΥ;

Παρακολουθήστε το βίντεο εδώ

https://youtu.be/-IO6zqIm88s