Γίνετε Εθελοντής μαζί με τα Παιδιά σας

Γονείς με μικρά παιδιά όλο και περισσότερο κάνουν τον εθελοντισμό ένα τακτικό μέρος της ρουτίνας τους, είτε αυτό είναι να συμμετέχουν σε δενδροφύτευση στο γειτονικό βουνό, είτε να περνάνε χρόνο με άτομα με αναπηρίες. Για τους πολυάσχολους γονείς που θέλουν να περνάνε χρόνο με τα παιδιά τους αλλά και να προσφέρουν στην κοινότητά τους, ο οικογενειακός εθελοντισμός είναι η ιδανική δραστηριότητα. Ο ιστότοπος Parents.comπροτείνει μια πληθώρα δραστηριοτήτων στις οποίες μπορούν οι γονείς να συμμετέχουν με τα παιδιά τους.

Τα οφέλη του οικογενειακού εθελοντισμού είναι τεράστια. Ο εθελοντισμός διδάσκει ακόμη και στα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας τη συμπόνια, την ενσυναίσθηση, την ανοχή, την ευγνωμοσύνη και την κοινοτική υπευθυνότητα. Και τα παιδιά που γίνονται εθελοντές είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να είναι και ως ενήλικες.

Ξεκινώντας

Πολλές εθελοντικές εργασίες είναι ιδανικές για οικογένειες με μικρά παιδιά. Πρώτα, αποφασίστε αν σας ενδιαφέρει μια εφάπαξ δραστηριότητα (η συλλογή παιδικών βιβλίων και η δωρεά τους σε ένα νοσοκομείο, για παράδειγμα) ή μια μακροχρόνια δέσμευση, όπως το σερβίρισμα φαγητού σε ένα συσσίτιο μια φορά το μήνα. Στη συνέχεια, τηλεφωνήστε στην κατάλληλη οργάνωση και ρωτήστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Κάνοντάς το Πραγματικότητα

Αφού αποφασίσετε τη δραστηριότητα, εξηγήστε στα παιδιά σας ακριβώς τι να περιμένουν. Φανείτε ενθουσιώδης σχετικά με ό,τι θα κάνετε και εξηγήστε γιατί η εργασία αυτή είναι σημαντική. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε: «Όταν καθαρίζουμε σκουπίδια από το πάρκο, το κάνουμε πιο διασκεδαστικό για όλους να έρχονται και να παίζουν εκεί.» Απαντήστε στις ερωτήσεις των παιδιών σας για την εργασία και τα άτομα με τα οποία θα έρθουν σε επαφή.

Πάνω απ’ όλα, διασκεδάστε το. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με μια άλλη οικογένεια, προσκαλώντας ένα φίλο του παιδιού σας, ή να σταματήστε στο πάρκο για ένα πικ νικ ή για παγωτό επιστρέφοντας στο σπίτι. Αυτό που αρχικά φαίνεται σαν άλλη μια εργασία στη λίστα με τις δουλειές που έχετε μπορεί να μετατραπεί σε μια εμπειρία που θα φέρει τα μέλη της οικογενείας σας πιο κοντά.

Τρόποι που τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν

1.       Δωρίστε τρόφιμα σε ένα κοινωνικό παντοπωλείο. Ζητήστε από τα παιδιά σας να επιλέξουν ένα αντικείμενο κάθε φορά που πάτε στο σούπερ μάρκετ. Όταν συγκεντρώσετε μια σακούλα, δωρίστε το στο τοπικό σας κοινωνικό παντοπωλείο.

2.       Περπατήστε για να πολεμήσετε μια ασθένεια. Πολλές οργανώσεις χρησιμοποιούν τους αγώνες δρόμου για να ενημερώσουν τον κόσμο και να συγκεντρώσουν χρήματα. Τα παιδιά άνω των 5 ετών μπορούν να περπατήσουν λίγα χιλιόμετρα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καροτσάκι για τα μικρότερα.

3.       Φτιάξτε κουτιά με παιχνίδια. Αν το παιδί σας είναι προσχολικής ηλικίας, διακοσμήστε κουτιά από παπούτσια και γεμίστε τα με τράπουλες, μικρά παιχνίδια, βιβλία με γρίφους για τα παιδιά στο τοπικό νοσοκομείο.

4.       Επισκεφθείτε έναν οίκο ευγηρίας. Η οικογένειά σας μπορεί να συνδεθεί με ένα άτομο το οποίο θα επισκέπτεσθε τακτικά.

5.       Καθαρίστε. Μαζέψτε τα σκουπίδια από το τοπικό σας πάρκο ή ενώ κάνετε μια βόλτα στη γειτονιά. (Φορέστε γάντια και επιβλέψτε στενά τα παιδιά σας.)

6.   Παραδώστε φαγητό. Εσείς και τα παιδιά σας μπορείτε να προσφέρετε ένα ζεστό φαγητό και συντροφιά σε άτομα καθηλωμένα στο σπίτι, μέσω της τοπικής κοινωνικής υπηρεσίας.

7.       Μεταφέρετε κάποιον. Πάρτε μαζί σας τα παιδιά σας, ενώ πηγαίνετε κάποιον ηλικιωμένο ή ασθενή στο ιατρικό του ραντεβού ή μεταφέρετε ηλικιωμένους που μένουν μόνοι στο σούπερ μάρκετ ή σε φιλικό τους σπίτι για επίσκεψη.

8.       Μοιραστείτε μια ιστορία. Διαβάστε την αγαπημένη ιστορία του παιδιού σας σε παιδιά που είναι στο νοσοκομείο. Το παιδί σας μπορεί να κάθετε κοντά σας και να αλλάζει τις σελίδες.

9.       Φερθείτε ευγενικά στα ζώα. Γίνετε εθελοντής φροντίζοντας εγκαταλελειμμένα σκυλιά ή γάτες. 

 

 

Ολόκληρο το άρθρο από το Parents.com βρίσκεται εδώhttp://www.parents.com/parenting/better-parenting/style/volunteer-with-your-kids/