Παίζοντας και Μιλώντας

Το παιχνίδι βοηθάει τα παιδιά να μάθουν για τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους και είναι ένας σημαντικός τρόπος να αναπτύξουν πρώιμες επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες. Το παιχνίδι είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος να αναπτυχθεί το μωρό σας αλλά και να διασκεδάσετε μαζί. Ο ιστότοπος Words for Life προτείνει τρόπους που μπορείτε να ενισχύσετε την ανάπτυξη του μωρού σας μέσα από το παιχνίδι.

Τα μωρά γεννιούνται για να είναι κοινωνικά και λατρεύουν την αλληλεπίδραση. Το παιχνίδι είναι ένας φυσικός τρόπος ανάπτυξης των επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους. Είναι απολαυστικό για τα μωρά και τους ενήλικες και τους βοηθάει να δεθούν. Ως γονέας, είστε ο αγαπημένος παρτενέρ του μωρού σας στο παιχνίδι. Βρείτε χρόνο κάθε μέρα για παιχνίδι – στο μπάνιο, στο πάρκο ή στα μαγαζιά.

Ένα νεογνό θα δείξει τον ενθουσιασμό του για το παιχνίδι βγάζοντας ήχους, χαμογελώντας ή κλωτσώντας. Η έκφραση του προσώπου του θα σας πει πόσο πολύ διασκεδάζει. Φυσήξτε στο πρόσωπό του, γαργαλήστε την κοιλιά του, τραγουδήστε του ένα τραγούδι, πείτε του μια ιστορία και προσθέστε και μερικές κινήσεις.

Τα νήπια ξεκινούν μόνα τους το παιχνίδι, συχνά επιστρέφοντας στο αγαπημένο τους παιχνίδι ξανά και ξανά. Τα απλούστερα παιχνίδια μπορούν να δώσουν τη μεγαλύτερη απόλαυση και βοηθούν την ανάπτυξη της φαντασίας, της δημιουργικότητας και της αυτοπεποίθησης. Αφιερώστε χρόνο για μη δομημένο παιχνίδι. Φυλάξτε ασφαλή οικιακά αντικείμενα, όπως χαρτόκουτα, ζυμαρικά ή άμμο, ως παιχνίδια. Επιτρέψτε στο παιδί σας να παίξει με αυτά ελεύθερα και μπείτε κι εσείς στο παιχνίδι του.

Το παιχνίδι είναι υπέροχο για τη γλωσσική ανάπτυξη, καθώς βοηθά τα παιδιά να μάθουν τα ονόματα των ανθρώπων και των αντικειμένων. Επίσης τα βοηθά να μάθουν να ακούν. Μιλήστε για τους ανθρώπους και τα αντικείμενα. Μιλήστε σιγά και επαναλάβετε τα ονόματα. Κάντε ήχους για να συνοδεύσετε όσα συμβαίνουν, όπως «βρουμ βρουμ» για ένα αυτοκίνητο. Δώστε στο παιδί χρόνο να αποκριθεί.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν επιλογές και να εκφράζουν τις προτιμήσεις και τις ανάγκες τους. Αυτό χτίζει την επίγνωση του εαυτού τους, των άλλων και του κόσμου γύρω τους. Δώστε του απλές επιλογές. Κρατήστε δυο λούτρινα παιχνίδια ή αφήστε διάφορα υλικά για να διαλέξει.

Παίζοντας με το μωρό σας, του δείχνετε πόσο πολύ σας ενδιαφέρει. Αυτό το βοηθάει να χτίσει την αυτοπεποίθησή του. Ακούστε όσα σας λέει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και απαντήστε. Επαινέστε το και ενθαρρύνετέ το.

Τα νήπια λατρεύουν το παιχνίδι με τους ενήλικες και άλλα παιδιά. Τα παιχνίδια είναι μια εξαιρετική αφετηρία για συνομιλία και μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να ξεπεράσει τη συστολή του. Παίζοντας με άλλους, τα παιδιά μαθαίνουν να περιμένουν τη σειρά τους, να μοιράζονται και να αλληλοεπιδρούν κοινωνικά.Ενθαρρύνετε τα άλλα μέλη της οικογένειας και τους φίλους να παίξουν κι εκείνοι. Παππούδες, αδέρφια, ξαδέρφια και μπέιμπι σίτερ αποτελούν καλούς συντρόφους για παιχνίδι.

Μερικές φορές στα παιδιά τους αρέσει να παίζουν ήσυχα μόνα τους. Βέβαια, δε συστήνεται να είναι πολύ χρόνο μόνα τους, αλλά είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να είναι ανεξάρτητα. Μπορεί να τους αρέσει λίγος χρόνος με το αγαπημένο του παιχνίδι ή βιβλίο. Δώστε τους χρόνο για τον εαυτό τους, αν το θέλουν. Προσπαθήστε να περιορίσετε το χρόνο που περνάνε μπροστά στην τηλεόραση. Κρατήστε τα αγαπημένα τους παιχνίδια διαθέσιμα κοντά τους.

Όταν το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό, η μάθηση λαμβάνει χώρα φυσικά. Όσο λιγότεροι οι κανόνες, τόσο το καλύτερο. Μη θέτετε μαθησιακούς στόχους. Επιτρέψτε ένα βαθμό ανοργανωσιάς και ακαταστασίας. Ακολουθήστε εκεί που σας πηγαίνουν εκείνα.

 

Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται εδώ: http://www.wordsforlife.org.uk/playing-and-talking