Κλοπή και Ψέματα

Αν κάποια στιγμή ανακαλύψετε ότι το παιδί σας έκλεψε κάποιο αντικείμενο ή είπε ψέματα, μπορεί να αισθανθήκατε πραγματικά απογοητευμένοι από εκείνο και τις πράξεις του. Μπορεί να αισθανθήκατε σαν να σας εξαπάτησε και να νιώσατε πληγωμένοι που μπόρεσε να κάνει κάτι τέτοιο. Ο ιστότοπος Family Lives ερευνά γιατί τα παιδιά κλέβουν ή λένε ψέματα.

Γιατί τα παιδιά κλέβουν;

Πολλοί λόγοι μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί στην κλοπή. Επομένως, κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό και πυροδοτείται από ξεχωριστούς λόγους. Ένα παιδί μπορεί να κλέψει από ένα μαγαζί, από το σχολείο, από τους φίλους του ή από κάποιο μέλος της οικογένειάς του κλπ.

Το παιδί σας μπορεί να έκλεψε κάτι για να εντυπωσιάσει τους φίλους του και να αισθανθεί ότι ενσωματώνεται στην ομάδα των συνομηλίκων του. Πιθανόν να έκλεψε, γιατί ήθελε να αγοράσει κάτι που κανονικά σε θα του επιτρεπόταν να αποκτήσει. Ίσως να έκλεψε για να τραβήξει την προσοχή σας, αφού μερικές φορές ακόμη και η αρνητική προσοχή μπορεί να φαίνεται καλύτερη από την έλλειψη προσοχής. Αν παρατηρήσετε ότι κάτι λείπει, έχει κερδίσει την προσοχή σας, είχε το παραδεχτεί είτε πει ψέματα. Αυτή η πράξη ενδέχεται να είναι μια κραυγή για βοήθεια και πιθανόν να χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Ό,τι και αν έχει κλέψει, είναι σημαντικό να τονιστεί η σοβαρότητα των πράξεών του και οι πιθανές συνέπειες. Πείτε του ότι θα αποκτήσει αρνητική φήμη και ότι οι άλλοι δε θα το εμπιστεύονται. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι, όταν κάποιος κλέβει, μπορεί να παραβιάσει κάποιο νόμο και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας την αξία του χρήματος. Εξηγήστε του ότι οι άνθρωποι εργάζονται για να κερδίσουν χρήματα και ενθαρρύνετέ το να κάνει δουλειές στο σπίτι έναντι χαρτζιλικιού. Βοηθήστε το να κατανοήσει την αξία του προϋπολογισμού και της αποταμίευσης. Εξηγήστε του ότι, αν κλέβει από εσάς, τότε ίσως χρειαστεί να στερηθεί κάτι άλλο, ώστε να αναπληρωθούν τα χρήματα που υπολείπονται.

Μιλήστε του για τα συναισθήματα των άλλων. Βοηθήστε το να καταλάβει πόσο άσχημα αισθάνεται κάποιος, όταν τον κλέβουν. Ζητήστε του να μπει στη θέση του άλλου και να σκεφτεί πώς θα αισθανόταν αν κάποιος του έκλεβε κάτι που αγαπούσε, όπως το αγαπημένο του παιχνίδι.

Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα;

Είναι πολύ σύνηθες ανάμεσα στα παιδιά να λένε ψέματα για να τραβήξουν την προσοχή κάποιου, ειδικά αν αισθάνονται αποκλεισμένα από κάτι. Ως γονείς δεν πρέπει να ενθαρρύνετε το ψέμα, για να μπορέσει το παιδί σας να κατανοήσει την έννοια του σωστού και του λάθους από μικρή ηλικία. Η αξία της ειλικρίνειας πρέπει να καλλιεργείται το νωρίτερο δυνατόν, ώστε να μην έχει το παιδί την τάση να σκαρφιστεί ψέματα ή να είναι ανειλικρινές.

Αν το παιδί σας είπε ψέματα, είναι σημαντικό να προσεγγίσετε την κατάσταση ήρεμα, ώστε να μπορέσετε να το βοηθήσετε να δει ότι η πράξη του ήταν αρνητική. Πρώτα, απ’ όλα βρείτε για ποιο λόγο το παιδί είπε ψέματα, καθότι μπορεί να είπε ψέματα φοβούμενο κάποια αντίδραση.

Ορίστε με σαφήνεια τα όριά σας. Ζητήστε από το παιδί να σας λέει την αλήθεια, ακόμη κι αν είναι κάτι το οποίο δε θέλετε να ακούσετε. Το ψέμα μακροπρόθεσμα θα κάνει χειρότερη μια ήδη άσχημη κατάσταση. Αν είπε ψέματα για να εντυπωσιάσει τους φίλους του, βοηθήστε το να αναλογιστεί πόσο ταπεινωτικό θα είναι αν μαθευτεί η αλήθεια. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει να σταματήσει να λέει ψέματα.

Μοιραστείτε με το παιδί σας παραδείγματα από τη δική σας παιδική ηλικία ή αφηγηθείτε τους μύθους, όπως τον Ψεύτη Βοσκό, ώστε να μπορέσει να αναλογιστεί τις συνέπειες ενός ψέματος αλλά και της αποκάλυψης του ψέματος.

Αν βλέπετε ότι το ψέμα ή η κλοπή αρχίζουν και γίνονται ψυχαναγκαστικά, είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια σε κάποιον ειδικό.

Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται εδώ:

http://www.familylives.org.uk/advice/primary/behaviour/stealing-and-lying/