Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Ψυχική Υγεία

Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στην κοινωνία και στα νεαρά άτομα πιο συγκεκριμένα. Ωστόσο μπορεί να υποστηριχθεί ότι έχουν επίσης μετασχηματίσει την κουλτούρα μας σε μια κουλτούρα υπερ-μοιράσματος. Οφείλουμε λοιπόν να θέσουμε το ερώτημα: τι αντίκτυπο έχουν στην πνευματική μας υγεία; Το ερώτημα αυτό ερευνά το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας (Mental Health Foundation) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σήμερα, κοιτάμε μόνο πόσες φωτογραφίες μπορούμε να «ποστάρουμε» ή ποια θα είναι η επόμενη ανάρτησή μας, αλλά δεν κοιτάμε την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πνευματική μας υγεία. Ας πάρουμε το Facebook και το Instagramως παραδείγματα. Μας επιτρέπουν να παρουσιάσουμε την προσωπική μας φιλτραρισμένη όψη της πραγματικότητας, δείχνοντας μόνο ό,τι θέλουμε να δείξουμε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει κάποιον να συγκρίνει τη δική του ζωή με εκείνη των άλλων και να χρησιμοποιεί τις αναρτήσεις των άλλων ως μέτρο επιτυχίας και αποτυχίας στη δική του ζωή. Το αντίκτυπο αυτού μπορεί να είναι το καταστροφικό αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης, με αποτέλεσμα αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό, όπως «Δε θα μπορέσω ποτέ να γίνω σαν αυτό το άτομο» ή «Δε θα μπορούσα ποτέ να το κάνω αυτό».

Μια έρευνα της ψυχολόγου Dr Paula Durlofsky, που διεξήχθη με σκοπό να μελετήσει πώς εδραιώνεται η υγιής ισορροπία μεταξύ των «πραγματικών» και εικονικών σχέσεων, έδειξε συσχετισμό μεταξύ της χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κατάθλιψης.

Η σωματική δυσμορφία είναι ένας άλλος τομέας που επηρεάζεται από τα μέσω κοινωνικής δικτύωσης. Μια έρευνα που διεξήχθη από τον Dr Bryony Bamford έδειξε πως οι πολλές ώρες που ξοδεύονται στο Facebook μπορεί να οδηγήσουν σε ανασφάλεια σχετικά με την εικόνα του σώματος, το οποίο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Τα παρακάτω είναι κάποια σημάδια που δείχνουν ότι πιθανόν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν έντονο αντίκτυπο πάνω σου:

  • Να έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση.
  • Να αισθάνεσαι κατάπτωση όταν βλέπεις τις εικόνες ή το lifestyle άλλων.

  • Να ζηλεύεις τις ζωές των άλλων – να εύχεσαι να ήταν η ζωή σου σαν κάποιου άλλου.
  • Να βρίσκεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως την πρώτη και μοναδική επιλογή σου για ψυχαγωγία.
  • Να μην έχεις τόσες δια ζώσης συζητήσεις με τους συγγενείς και φίλους και να αισθάνεσαι αποκομμένος.
  • Να είσαι ανίκανος να κάνεις οτιδήποτε χωρίς να αισθάνεσαι την ανάγκη να το μοιραστείς online.

 

Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται εδώ

https://www.mentalhealth.org.uk/blog/social-media-and-young-peoples-mental-health