Νήπια και Τηλεόραση

Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά μερικές φορές αισθάνονται κουρασμένα ή αγχωμένα και θέλουν να χαλαρώσουν βλέποντας τηλεόραση. Αν χρησιμοποιηθεί με το σωστό τρόπο, η τηλεόραση μπορεί να είναι ωφέλιμη. Από την άλλη, υπερβολικά πολλή τηλεθέαση μπορεί να είναι επιβλαβής. Συνεπώς είναι σημαντικό να βρεθεί η σωστή ισορροπία. Το National Literacy Trust του Ενωμένου Βασιλείου προτείνει τα παρακάτω:

  • Προσπαθήστε να περιορίσετε τον ημερήσιο χρόνο που παρακολουθεί το παιδί σας τηλεόραση σε λιγότερο από μισή ώρα για παιδιά κάτω των 2 ετών και μια ώρα για παιδιά από 3 ως 5 ετών. Αυτό θα σας δώσει χρόνο για σημαντικές δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι.
  • Πάντα κλείνετε την τηλεόραση, όταν κανείς δεν παρακολουθεί, διότι ο συνεχής θόρυβος στο βάθος μπορεί να αποσπάσει την προσοχή τη δική σας και των παιδιών σας από το παιχνίδι και από τις μεταξύ σας συνομιλίες.
  • Προσπαθήστε να βλέπει το παιδί σας εκπομπές σχεδιασμένες για την ηλικιακή του ομάδα.
  • Επιτρέψτε στο παιδί σας να παρακολουθεί το ίδιο βίντεο ήDVD ξανά και ξανά, αντί για μια εκπομπή στην τηλεόραση, καθώς η επανάληψη και η εξοικείωση με τις ίδιες λέξεις και φράσεις καθιστούν πιο εύκολη τη μάθηση.
  • Μην τοποθετείτε την τηλεόραση στο παιδικό υπνοδωμάτιο. Αυτό σας δίνει λιγότερο έλεγχο πάνω στο τι παρακολουθεί στην τηλεόραση και για πόση ώρα. Αν το παιδί σας έχει τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό του, σιγουρευτείτε ότι την παρακολουθείτε στενά.
  • Προσπαθήστε να παρακολουθείτε μαζί του τηλεόραση ή βιντεάκια, ώστε να μιλάτε για ό,τι συμβαίνει. 

 

 

Το άρθρο θα το βρείτε εδώ: http://www.literacytrust.org.uk/assets/0000/0382/televisionenglish.pdf