Υγεία και Ασφαλεια

Η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών είναι πάντοτε το κύριο μέλημα των γονέων και γι’ αυτό ο ιστότοπος HealthLink προτείνει τρόπους που βοηθούν στην αποτροπή της ασθένειας και των τραυματισμών των νηπίων.

Τι μπορείς να περιμένεις από ένα παιδί στην ηλικία αυτή;

Τα παιδιά στην ηλικία των 2 ως 5 ετών αποκτούν νέες δεξιότητες και αισθάνονται όλο και περισσότερο ανεξάρτητα. Μπορεί να είναι περίεργα, να θέλουν να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους και ενεργούν χωρίς σκέψη.

Στην ηλικία αυτή, τα παιδιά πιστεύουν ότι αυτό που εύχονται ή περιμένουν να συμβεί μπορεί να επηρεάσει αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Υπερεκτιμούν αυτό που είναι στο δικό τους έλεγχο, γεγονός που συνεισφέρει στην ευαλωτότητά τους. Συχνά αγνοούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση των κινδύνων αποδεχόμενοι ότι το παιδί θα περάσει από φάσεις ενέργειας και περιέργειας. Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε κινδύνους ασφάλειας. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας ανακαλύπτει τη χαρά του να κάνει ποδήλατο, σιγουρευτείτε ότι κατανοεί πως το να κάνει ποδήλατο στους δρόμους είναι απαγορευμένο.

Μπορείτε επίσης να βρείτε συμπεριφορές να διδάξετε και να επιδείξετε. Για παράδειγμα, αν πλένετε τα χέρια σας πριν το γεύμα, τα παιδιά σας πιθανότατα να σας μιμηθούν.

Θυμηθείτε πως κανείς δεν μπορεί να επιβλέπει την κάθε κίνηση του παιδιού ή να μετατρέψει το σπίτι σε ένα περιβάλλον 100% ασφαλές σε συνεχή βάση. Προσπαθήστε να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ της επίβλεψης του παιδιού, της λήψης μέτρων ασφάλειας και της ευχέρειας του παιδιού να εξερευνήσει. Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την ανάπτυξη του παιδιού, ώστε να ξέρετε πώς να ανταποκρίνεστε και πώς να έχετε θετική επίδραση στη συμπεριφορά του παιδιού σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλές;

Καθώς αυξάνεται η αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, είναι πιθανόν να θέλει να εξερευνήσει νέους χώρους ή αντικείμενα. Όμως το παιδί σας εξακολουθεί να χρειάζεται τη στενή σας επίβλεψη και καθοδήγηση. Μπορείτε να:

  • ορίσετε και να επιβάλετε κανόνες και όρια για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει για τους κινδύνους.
  • διδάξετε κάποιους βασικούς κανόνες ασφάλειας και προειδοποιήσεις. Κάντε το αυτό τόσο μέσα, όσο και έξω από το σπίτι. Για παράδειγμα, διδάξτε στο παιδί πάντοτε να χρησιμοποιεί το καθισματάκι του αυτοκινήτου ή ότι ο φούρνος και η τοστιέρα καίνε. Μιλήστε με άλλα άτομα που φροντίζουν το παιδιά σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και πώς να τα αποτρέψουν.
  • αναπτύξτε υγιεινές συνήθειες. Προστατεύστε το παιδί από ασθένειες και λοιμώξεις. Για παράδειγμα, πλύντε τα χέρια σας συχνά, κρατήστε τα παιχνίδια καθαρά, σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας έχει εμβολιαστεί και κάντε τακτικά τσεκ απ.
  • πάρτε μέτρα ασφαλείας σε όλο το σπίτι. Για παράδειγμα, αποθηκεύστε δηλητηριώδη προϊόντα μακριά από τα παιδιά και χρησιμοποιήστε προστατευτικά ασφαλείας σε όλες τις πρίζες.

Πώς μπορεί το επίπεδο στρες να επηρεάσει την ασφάλεια του παιδιού;

Το να φροντίζετε τον εαυτό σας είναι ζωτικό κομμάτι της ασφάλειας του παιδιού. Οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν όταν οι γονείς ή τα άτομα που φροντίζουν τα παιδιά είναι κουρασμένοι, πεινασμένοι ή συναισθηματικά εξουθενωμένοι ή έχουν προβλήματα στη σχέση τους. ʼλλα κοινά αίτια οικογενειακού στρες είναι οι αλλαγές στην ημερήσια ρουτίνα, η μετακόμιση ή η εγκυμοσύνη.

Αν αισθάνεστε υπερβολικό στρες, ζητήστε βοήθεια. Μιλήστε στο γιατρό σας ή στον παιδίατρο ή δείτε κάποιον σύμβουλο. Βρείτε υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους.

 

Όλο το άρθρο βρίσκεται εδώ

https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/ue5091