Το στρες των εξετάσεων

Η περίοδος των εξετάσεων μπορεί να προκαλεί στρες σε όλη την οικογένεια. Οι μαθητές ίσως να δυσκολεύονται να κάνουν επανάληψη όλη την ύλη, οι δε γονείς συχνά αγχώνονται για την απόδοση των παιδιών του, συνδυάζοντάς την με την ακαδημαϊκή επιτυχία τους και τις μετέπειτα επαγγελματικές επιλογές τους.

Αν, ως γονείς, αγχωνόμαστε για τις εξετάσεις των παιδιών μας και τους βαθμούς τους, ας φανταστούμε πόσο αγχωτικό μπορεί να είναι για εκείνα. Ως γονείς, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο απλώς με το να είμαστε διαθέσιμοι και να τους ενθαρρύνουμε να μιλήσουν για τα συναισθήματα και τους φόβους τους. Μπορούμε επίσης να ζητήσουμε βοήθεια από το σχολείο.

Ο οργανισμός Family Lives του Ηνωμένου Βασιλείου παραθέτει κάποιες ιδέες που ίσως κάνουν την εποχή των εξετάσεων περισσότερο διαχειρίσιμη.

Κάνοντας επανάληψη

 • Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά έχουν έναν άνετο χώρο για να διαβάσουν.
 • Αποδεχτείτε ότι κάποιοι μπορούν να κάνουν πιο εύκολα επανάληψη ακούγοντας μουσική ή έχοντας την τηλεόραση ανοιχτή κάπου μέσα στο δωμάτιο.
 • Δημιουργήστε μια ρουτίνα επανάληψης, αναθεωρώντας την οικογενειακή ρουτίνα και προτεραιότητες.
 • Μιλήστε στο σχολείο, ζητώντας τη συμβουλή τους.
 • Να είστε όσο μπορείτε ελαστικοί σε ό,τι αφορά τις δουλειές του σπιτιού και την ακαταστασία.
 • Δείξτε κατανόηση σε ό,τι αφορά τη δυσθυμία τους και τα ξεσπάσματά τους.
 • Προσπαθήστε να αποφύγετε την γκρίνια, καθώς αυτή τα αποσυντονίζει.
 • Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να μελετήσει, να κάνει επανάληψη ή να ζητήσει βοήθεια.
 • Μην ενδώστε σε δωροδοκίες. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εργάζονται για τη δική τους ικανοποίηση.
 • Προγραμματίστε τακτικές μικρές επιβραβεύσεις για την προσπάθεια που καταβάλλουν.
 • Προτείνετε μια ξεχωριστή έξοδο ή εκδρομή, για να τους δώσετε κάτι για το οποίο να ανυπομονούν.
 • Μένετε ήρεμοι, θετικοί και καθησυχαστικοί και θέστε την όλη υπόθεση στη σωστή της διάσταση.

Προετοιμαζόμενοι για τις εξετάσεις

Βοηθήστε τα παιδιά στην προετοιμασία τους για τις εξετάσεις με πολλή οργάνωση και στήριξη. Ενθαρρύνετέ τα να ετοιμάσουν τα υλικά που θα χρειαστούν (στυλό, διορθωτικά, χάρακες, κλπ) από το προηγούμενο βράδυ. Προσπαθήστε να πέσουν για ύπνο νωρίς, ώστε να έχουν έναν ξεκούραστο ύπνο. Το πρωί ετοιμάστε τους ένα υγιεινό και θρεπτικό πρωινό για να τα βοηθήσετε να συγκεντρωθούν. Φτιάξτε μια λίστα με όσα χρειάζεται να έχουν μαζί τους και σιγουρευτείτε ότι τα έχουν όλα. Δώστε στα παιδιά σας πολλή ενθάρρυνση για να νιώσουν καλά πριν φύγουν. Πείτε τους ότι είστε περήφανοι γι’ αυτά, ανεξαρτήτως από τις επιδόσεις τους.

Μετά τις εξετάσεις

Μετά τις εξετάσεις, δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να μιλήσουν για το πώς έγραψαν και επιτρέψτε τους να μιλήσουν εκείνα κι εσείς ακούστε. Ενθαρρύνετέ τα να μην εστιάζουν στα λάθη που ίσως νιώθουν ότι έκαναν. Πιθανόν να χρειάζονται λίγο χρόνο να μιλήσουν με τους συμμαθητές τους και να συγκρίνουν όσα έγραψαν. Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε μαζί τους τις δικές σας εμπειρίες από τις εξετάσεις που έχετε δώσει, για να τα καθησυχάσετε.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων σηματοδοτούν το τέλος μιας φάσης της ζωής των παιδιών και την αρχή μιας άλλης. Αυτό μπορεί να προκαλεί ταραχή στα παιδιά και να τους είναι δύσκολο. Γι’ αυτό δώστε τους χώρο να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και τις προσδοκίες τους και αφουγκραστείτε σοβαρά θέματα που μπορεί να υποβόσκουν.

Σχεδιάστε μια γιορτή για να γιορτάσετε τα αποτελέσματα, όποια για αν είναι αυτά, και διασκεδάστε μαζί με τα παιδιά σας. Ξεκαθαρίστε ότι αγαπάτε και σέβεστε τα παιδιά για το ποια είναι και όχι για ό,τι συνέβη στις εξετάσεις.

 

Ολόκληρο το άρθρο του Family Lives θα το βρείτε εδώ.

http://www.familylives.org.uk/advice/teenagers/school-learning/exam-stress/