Μιλώντας σε κάποιον που τραυλίζει

Ο τραυλισμός μπορεί να φαίνεται σαν ένα πρόβλημα που μπορεί εύκολα να λυθεί με απλές συμβουλές, όμως για τους περισσότερους ενήλικες μπορεί να είναι μια χρόνια διαταραχή. 

Το Ίδρυμα Τραυλισμού των ΗΠΑ (The StutteringFoundation) προτείνει κάποιους τρόπους  για να βοηθήσουμε ως ακροατές τα άτομα που τραυλίζουν.

1.      Αποφύγετε σχόλια όπως «Πιο αργά», «Πάρε μια ανάσα» ή «Χαλάρωσε». Τέτοιες απλοϊκές συμβουλές μπορεί να εκληφθούν ως απαξιωτικές και δεν είναι χρήσιμες.

2.     Δείξτε με τον τρόπο σας στο άτομο που τραυλίζει ότι ακούτε αυτό που λέει και όχι τον τρόπο με τον οποίο το λέει.

3.     Διατηρήστε φυσική βλεμματική επαφή και περιμένετε υπομονετικά και φυσικά μέχρι να τελειώσει ο ομιλητής.

4.     Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να συμπληρώσετε φράσεις ή να πείτε κάποιες λέξεις. Προσπαθήστε να μην το κάνετε.

5.     Έχετε κατά νου ότι όσοι τραυλίζουν συχνά έχουν περισσότερη δυσκολία να ελέγχουν την ομιλία τους στο τηλέφωνο. Καλό θα ήταν να είστε υπομονετικοί στις περιστάσεις αυτές. Αν σηκώσετε το ακουστικό και δεν ακούτε κάτι, σιγουρευτείτε ότι δεν είναι κάποιο άτομο που τραυλίζει και προσπαθεί να ξεκινήσει τη συζήτηση πριν το κλείσετε.

6.     Μιλήστε χωρίς βιασύνη, αλλά όχι τόσο αργά ώστε να ακούγεστε αφύσικοι. Αυτό ενισχύει την καλύτερη επικοινωνία με όλους.

 

Το άρθρο του Ιδρύματος Τραυλισμού των ΗΠΑ (TheStuttering Foundation) βρίσκεται εδώ http://www.stutteringhelp.org/6-tips-speaking-someone-who-stutters-0