- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Μαθησιακές Δυσκολίες / Δυσλεξία:
Εάν γράφει με το αριστερό χέρι ενημερώστε τη δασκάλα για να το βοηθήσει και αυτή στο σχολείο και αφήστε το ελεύθερο να γράψει όπως θέλει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΠροστατεύστε την Ακοή σας
Το κλειδί στην προστασία της υγείας της ακοής είναι να γνωρίζουμε σε πόσο δυνατό ήχο εκτιθέμεθα. Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), μια «ηχητική δίαιτα» μπορεί να προστατεύσει την ακοή μας από μελλοντικά προβλήματα.
Οι περισσότερες περιπτώσεις κώφωσης προκαλούνται από βλάβη στα μικροσκοπικά τριχοειδή κύτταρα του έσω ωτός. Αυτή η βλάβη μπορεί να προκληθεί από υπερβολικό θόρυβο και είναι μόνιμη. Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με το θόρυβο είναι συνήθως μη αναστρέψιμη. Συνεπώς, είναι σημαντικό να λάβουμε όλα τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή των εν λόγω βλαβών.
Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, για να προστατεύσουμε την ακοή μας, πρέπει να αποφεύγουμε το δυνατό θόρυβο. Όσο πιο δυνατός ο θόρυβος, τόσο λιγότερος ο χρόνος κατά τον οποίον μπορούμε με ασφάλεια να τον ακούσουμε. Ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι που ακούν μουσική ή βλέπουν τηλεόραση με τον ήχο σε μεγάλη ένταση, καλό είναι να θυμούνται πως μόνο και μόνο επειδή ο θόρυβος δεν είναι ενοχλητικός, δε σημαίνει και ότι είναι ασφαλής.
Παρακάτω είναι μια λίστα με κάποιους συνηθισμένους θορύβους μετρημένους σε ντεσιμπέλ (dB). Όσο υψηλότερος ο αριθμός, τόσο δυνατότερος ο θόρυβος. Τα επίπεδα θορύβου άνω των 105dB θεωρούνται επιβλαβή στην ακοή, αν εκτιθέμεθα σε αυτά για περισσότερα από 15 λεπτά κάθε εβδομάδα. Αλλά και χαμηλότερες εντάσεις, όπως μεταξύ 80dB και 90dB, μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη, αν εκτιθέμεθα σε αυτές για ώρες κάθε μέρα.
· Συζήτηση: 60-65dB
· Πολυσύχναστος δρόμος: 75-85dB
· Δρόμος με έντονη κίνηση: 85dB
· Κομπρεσέρ: 98dB
· Φορτηγό περίπου 7 μέτρα μακριά μας: 95-100dB
· Μοτοσικλέτες: 100dB
· Σινεμά: κάποιες ταινίες συστηματικά υπερβαίνουν τα 100dB κατά τη διάρκεια σκηνών δράσης
· Κλαμπ, κόρνα αυτοκινήτου: 110dB
· MP3 Player σε δυνατή ένταση: 112dB
· Αλυσοπρίονο: 115-120dB
· Συναυλία, σειρήνα ασθενοφόρου: 120dB
Ο κίνδυνος βλάβης στην ακοή μας βασίζεται σε δυο παράγοντες: πόσο δυνατά και για πόσο πολύ. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι παρατεταμένη έκθεση σε θόρυβο μεγαλύτερο ή ίσο των 80-85dB σε βάθος χρόνου μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής. Μπορούμε να καταλάβουμε ότι ακούμε ένα θόρυβο σε μεγάλη ένταση ή για πάρα πολύ, αν ακούμε ένα βόμβο στα αυτιά μας ή αμβλύνεται η ακοή μας μετά την ακρόαση δυνατής μουσικής. Ωστόσο, είναι δυνατή η βλάβη στην ακοή ακόμη κι αν δεν παρουσιάζονται τα παραπάνω συμπτώματα.
Χωρίς εργαλεία μέτρησης του θορύβου, είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε σε ποιο επίπεδο θορύβου εκτιθέμεθα. Ένας πρόχειρος κανόνας, όμως, είναι αν δεν μπορούμε να μιλήσουμε σε κάποιον που στέκεται 2 μέτρα μακριά μας χωρίς να φωνάξουμε, τότε το επίπεδο θορύβου μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) προτείνει τα παρακάτω, ώστε να ακούμε με ασφάλεια:
1. Χρησιμοποιείστε ωτασπίδες: Όσο δυνατότερος ο ήχος και μεγαλύτερος ο χρόνος έκθεσης σε αυτόν, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα πρόκλησης βλάβης στην ακοή σας. Προστατεύστε τα αυτιά σας με ωτασπίδες και απομακρυνθείτε από τον θόρυβο το συντομότερο δυνατό. Αν δεν μπορείτε να φύγετε από το χώρο, κάντε τακτικά διαλείμματα των 10 λεπτών, δίνοντας την ευκαιρία στα αυτιά σας την ευκαιρία να ξεκουραστούν. Ωτασπίδες μπορείτε να φορέσετε και σε κλαμπ ή συναυλίες, μειώνοντας την ένταση του ήχου κατά 15 ως 35dB.
2. Χαμηλώστε τη μουσική: Μην ακούτε με το προσωπικό σας music player σε πολύ υψηλές εντάσεις και ποτέ για να πνίξετε τους εξωτερικούς ήχους. Η ένταση είναι πολύ δυνατή, αν δεν ακούτε τους εξωτερικούς θορύβους ή αν το άτομο δίπλα σας μπορεί να ακούσει τη μουσική από τα ακουστικά σας.
3. Χρησιμοποιήστε τον κανόνα 60:60 : Για να απολαύσετε με ασφάλεια το MP3 Player σας, ακούστε τη μουσική στο 60% της μέγιστης έντασης το πολύ για 60 λεπτά την ημέρα.
4. Επιλέξτε τα σωστά ακουστικά: Προτιμήστε ακουστικά που καλύπτουν όλο το εξωτερικό αυτί, επειδή μειώνουν τους εξωτερικούς ήχους και σας επιτρέπουν να ακούτε μουσική σε χαμηλότερη ένταση. Τα ακουστικά «ψειρίτσες» που μπαίνουν μέσα στο αυτί είναι λιγότερο αποτελεσματικά στον αποκλεισμό των εξωτερικών ήχων. Καλό είναι να γίνονται τακτικά διαλείμματα από τη χρήση των ακουστικών, ώστε να ξεκουράζονται τα αυτιά.
5. Χαμηλώστε την ένταση: Όταν βλέπετε τηλεόραση ή ακούτε ραδιόφωνο, χαμηλώστε λίγο την ένταση. Ακόμη και μια μικρή μείωση στην ένταση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στην ακοή σας.
6. Προσέξτε στο αυτοκίνητο: Η ακρόαση μουσικής σε περιορισμένο χώρο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ακοή.
7. Κάντε «ηχητική αποτοξίνωση»: Δώστε στα αυτιά σας χρόνο να ανακάμψουν μετά την έκθεση σε έντονο θόρυβο. Χρειάζονται τουλάχιστον 16 ώρες ξεκούρασης για τα αυτιά σας για να ξεκουραστούν μετά από δίωρη έκθεση σε 100dB, για παράδειγμα ένα κλαμπ.
Ολόκληρο το άρθρο του NHS εδώ: http://www.nhs.uk/Livewell/hea