Παιδική Παχυσαρκία


Το παιχνίδι είναι απαραίτητο κομμάτι της παιδικής ηλικίας, όμως τα περισσότερα παιδιά περνούν 4 ως 5 ώρες την ημέρα σε καθιστικές δραστηριότητες. Αν και το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος είναι ανθυγιεινό για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τα παιδιά, μιας και οι συνήθειες που αναπτύσσονται ακόμη και από την προσχολική ηλικία συχνά αποτελούν προάγγελους μοτίβων συμπεριφοράς της υπόλοιπης ζωής τους. Η παιδική παχυσαρκία είναι θέμα τόσο σωματικής όσο και ψυχικής υγείας, καθώς επηρεάζει την ικανότητα του παιδιού να κοινωνικοποιείται, να μαθαίνει, να παίζει και να αναπτύσσει θετική εικόνα για τον εαυτό του.

Μικρές αλλαγές μπορεί να έχουν δραστικές επιπτώσεις στην υγεία ολόκληρης της οικογένειας. Η Αμερικάνικη Εταιρία Εργοθεραπευτών (The American OccupationalTherapy Association) προτείνει τα ακόλουθα:

Αν θέλετε να δημιουργήσετε έναν πιο υγιή τρόπο ζωής

 • Πάρτε συνειδητές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητές σας. Είναι δυνατόν να περπατήσετε ή να κάνετε ποδήλατο αντί να πάτε με το αυτοκίνητο; Μπορείτε να πάτε από τις σκάλες αντί να χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ; Μπορούν τα παιδιά να πάνε με ασφάλεια στο σχολείο με τα πόδια ή με ποδήλατο;
 • Η δίαιτα είναι ένα βραχυπρόθεσμο πλάνο. Επικεντρωθείτε στις αλλαγές του τρόπου ζωής σας που είναι εφικτοί.
 • Κρατήστε ημερολόγιο υγιεινής ζωής και παρακολουθείστε τις δραστηριότητές σας και τη σχετική διάθεση και βάρος. Αυτό το ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε μοτίβα και επιλογές που δουλεύουν καλά για σας και την οικογένειά σας.
 • Μην κάνετε δραματικές αλλαγές, που συχνά οδηγούν στην αποτυχία. Κάντε αρκετές μικρές, σταδιακές αλλαγές που μετατρέπονται σε συνήθειες πριν προσθέσετε κάτι καινούργιο.

Αν θέλετε να κάνετε τη δραστηριότητα μέρος της καθημερινής οικογενειακής ρουτίνας

 • Ενθαρρύνετε τις δραστηριότητες που απολαμβάνει το παιδί (π.χ. σπορ, χορός), ενώ παράλληλα μειώστε το χρόνο μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Βρείτε διασκεδαστικά πράγματα να κάνετε ως οικογένεια, όπως να παίξετε στο πάρκο ή μια παιδική χαρά, να πάτε βόλτα το σκύλο ή να κάνετε πεζοπορία.

Αν θέλετε να κάνετε την ώρα του γεύματος προτεραιότητα και ευκαιρία για την οικογένεια να συμμετέχει

 • Κάντε την ώρα του γεύματος πολύτιμη ώρα για συζήτηση, κοινωνικοποίηση και μοίρασμα.
 • Εμπλέξτε όλη την οικογένεια: ζητήστε από τα παιδιά να επιλέγουν εκ περιτροπής ένα υγιεινό μενού και να βοηθούν στην παρασκευή του. Κάντε την προετοιμασία πιο ενδιαφέρουσα προσθέτοντας άγνωστα λαχανικά, νέες συνταγές κλπ.

Αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι ο υγιής τρόπος ζωής εκτείνεται σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των παιδιών

 • Βοηθήστε τα παιδιά να επιλέξουν και να πακετάρουν ένα υγιεινό κολατσιό και μάθετέ τους τη συμπεριφορά αυτή πακετάροντας και δικό σας κολατσιό για τη δουλειά.
 • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να πηγαίνουν βόλτες, να συμμετέχουν σε λέσχες που μπορεί να έχει το σχολείο, να ασχοληθούν με κάποιο χόμπι ή να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες για να μειώσουν το στρες και να παραμείνουν δραστήρια.
 • Διδάξτε το παιδί να μην πειράζει ή να κάνει απαξιωτικά σχόλιο για άλλους με διαφορετική εμφάνιση.
 • Μιλήστε με το σχολείο, σε περίπτωση που το παιδί στερείται τα διαλείμματά του. Η στέρηση διαλείμματος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως τιμωρία.

 

Ολόκληρο το φυλλάδιο της Αμερικάνικης Εταιρίας Εργοθεραπευτών (The American Occupational TherapyAssociation) θα το βρείτε εδώ

http://www.aota.org/About-Occupational-Therapy/Patients-Clients/ChildrenAndYouth/Obesity.aspx