Η σπουδαιότητα των ορίων

Τα όρια είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν το παιδί μεγαλώνοντας να γίνει ένας ενήλικος με σεβασμό και αυτοπεποίθηση.  Ωστόσο, όσο απαραίτητοι κι αν είναι οι κανόνες και τα όρια, τα παιδιά συχνά πιέζουν και παλεύουν εναντίον τους, δοκιμάζοντας τους περιορισμούς τους. Αυτό είναι φυσιολογικό και απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη. Τα όρια βοηθούν τα παιδιά να νιώθουν ασφαλή, αλλά τα νεαρά άτομα χρειάζονται επίσης την ελευθερία να δοκιμάσουν νέα πράγματα, να κάνουν λάθη και να αναπτύξουν την ανεξαρτησία τους. Τα όρια βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να θέτουν όρια για τον εαυτό τους και να αναπτύσσουν αυτοπειθαρχία.

Όταν πρόκειται για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τεχνολογία, τα όρια μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα. Ο ψηφιακός κόσμος είναι συναρπαστικός για τα νεαρά άτομα και χρειάζονται βοήθεια για να διαχειριστούν μια ισορροπία ανάμεσα στο χρόνο που περνούν online και offline. Κάποια όρια είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως η εξασφάλιση της ασφάλειας του παιδιού και των άλλων. Άλλα όρια μπορεί να είναι πιο ελαστικά. Όταν θέτετε τα όριά σας, θυμηθείτε ότι είναι προσωποποιημένα στην οικογένειά σας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές, που αναφέρονται παρακάτω:

Γνωρίστε το παιδί σας.

Αν και η ηλικία είναι ένας παράγοντας, θυμηθείτε πως υπάρχει ένα ευρύ αναπτυξιακό εύρος. Δεν αναπτύσσονται όλα τα οκτάχρονα παιδιά με τον ίδιο ρυθμό. Η θέσπιση ορίων θα δουλέψει πιο εύκολα, αν οι προσδοκίες σας για τη συμπεριφορά του παιδιού είναι αντίστοιχες της ανάπτυξής τους.

Παραμείνετε συνεπείς.

Τα παιδιά χρειάζονται σαφήνεια σε ό,τι αφορά τα όρια και τους περιορισμούς. Δεν θα ανθίσουν ή δεν θα επιβιώσουν χωρίς αυτά, αλλά ούτε κι εσείς. Οι κανόνες που είναι ξεκάθαροι και απλοί είναι πιο εύκολο να ακολουθηθούν. Η μνήμη των παιδιών σε ό,τι αφορά τους κανόνες δεν είναι πολύ καλή, οπότε πιθανόν να χρειαστεί να τους επαναλάβετε πολλές φορές. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν τι περιμένετε από αυτά και ποιες θα είναι οι συνέπειες, αν παραβιαστούν οι κανόνες.

Ορίστε τα δικά σας όρια.

Είναι σημαντικό να θέσετε όρια και για εσάς. Για να το κάνετε αυτό πρέπει να γνωρίζετε τι θεωρείτε πολύτιμο, τι σκέφτεστε και πού στέκεστε. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο για να οριστεί, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ξέρει το παιδί σας ποιοι είστε και τι πιστεύετε. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να είστε άκαμπτοι, αλλά σημαίνει ότι πρέπει να επικοινωνείτε τις προσωπικές σας αξίες και να μείνετε πιστοί σε αυτές. Για παράδειγμα, αν οι αξίες σας είναι να είστε ειλικρινείς, τότε να το λέτε, αλλά και να το δείχνετε. Τα παιδιά οδηγούνται στη ζωή με βάση αυτά που σας βλέπουν να κάνετε, το οποίο τους εντυπώνεται περισσότερο από αυτό που εσείς λέτε. Το να αποτελείτε πρότυπο συμπεριφοράς είναι το καλύτερο εργαλείο μάθησης. Αν περιορίσετε το χρόνο που περνάνε τα παιδιά στο τηλέφωνο και έχετε το δικό σας δίπλα σας όλη την ώρα, δίνετε μπερδεμένα μηνύματα.

Επιτρέψτε τη διαπραγμάτευση.

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να τηρήσουν τα όρια που έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθειά τους. Το να γνωρίζουν τους λόγους πίσω από τους κανόνες τα προετοιμάζει να ελέγχουν τη δική τους συμπεριφορά, καθώς μεγαλώνουν. Μιλήστε στα παιδιά σας σχετικά με το πώς περιμένετε να συμπεριφέρονται και δώστε τους την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους. Επιλέξτε τις μάχες σας προσεκτικά και μη φορτώνετε το παιδί σας με πάρα πολλούς κανόνες. Τα όρια πρέπει να αναθεωρούνται τακτικά με το παιδί να εμπλέκεται στη συζήτηση.

Αναγνωρίστε τις καλές συμπεριφορές.

Προσπαθήστε να μην εστιάζετε στα αρνητικά. Αναγνωρίστε τις περιστάσεις κατά τις οποίες το παιδί σας ακολουθεί τους κανόνες και παραμένει εντός ορίων, ειδικά αν αυτό του ήταν δύσκολο στο παρελθόν. Ο έπαινος θα το ενθαρρύνει.

Αφήστε το παιδί σας να νιώσει τη συνέπεια της παραβίασης των ορίων.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να βιώσουν τις συνέπειες της παραβίασης των ορίων. Παραδεχτείτε, όταν εσείς έχετε παραβιάσει τα όρια κάποιου άλλου και ζητήστε συγγνώμη γι? αυτό. Όταν το παιδί σας παραβιάσει κάποιο όριο, επισημάνετέ το και ζητήστε του να αναλάβει την αντίστοιχη ευθύνη. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι υποσχεθήκατε στο παιδί σας ότι θα το πάτε με το αυτοκίνητο στους φίλους του, αφού πρώτα τακτοποιήσει το δωμάτιό του. Αλλά αυτό το αγνοεί, παίζοντας παιχνίδια. Αν παραμείνετε συνεπείς και δεν το πάτε με το αυτοκίνητο, αυτό το βοηθά να αναπτύξει την κατανόηση για το τι περιμένετε από τον εαυτό σας: θα κατανοήσει ότι σέβεστε τον εαυτό σας και εννοείτε αυτό που λέτε.

Αν το παιδί κάνει κάποια λάθος επιλογή, μην επιμείνετε. Θυμίστε του ποια είναι η συνέπεια. Ακόμα και αν αντιδράσει αρνητικά στην πειθαρχία αυτή, μπορείτε να πείτε «Ξέρω πως είσαι απογοητευμένος και θυμωμένος, αλλά μπορείς να κάνεις μια διαφορετική επιλογή την επόμενη φορά.»

 

Πηγή:

https://www.esms.org.uk/news/importance-boundaries