Όταν το παιδί έχει κρίση πανικού

Οι κρίσεις άγχους ή πανικού είναι τρομακτικές. Ως γονέας, μπορεί να είναι εξαιρετικά συγκλονιστικό να παρακολουθείς το παιδί σου να βιώνει μια κρίση πανικού και ως παιδί ή έφηβος μπορεί να νιώθεις ότι μια κρίση πανικού απειλεί τη ζωή σου. Πολλοί περιγράφουν τις κρίσεις πανικού σαν να νιώθουν ότι το δωμάτιο καταρρέει πάνω τους, σαν να νιώθουν ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή ή ότι μπορεί να πεθάνουν. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να πυροδοτηθούν από συγκεκριμένα πράγματα ή μπορεί να συμβούν αιφνίδια χωρίς κανέναν λόγο. Η διαταραχή πανικού είναι ένα είδος διαταραχής άγχους και διαγνώσκεται, αν το παιδί έχει τουλάχιστον δυο αιφνίδιες κρίσεις πανικού, ακολουθούμενες από τουλάχιστον έναν μήνα ανησυχίας ότι μπορεί να έχει άλλη μια κρίση.

Σημάδια και συμπτώματα που σχετίζονται με τις κρίσεις πανικού

  • Αίσθηση άμεσου κινδύνου ή καταστροφής
  • Ανάγκη για απόδραση
  • Ταχυπαλμία
  • Εφίδρωση
  • Τρέμουλο
  • Λαχάνιασμα ή δύσπνοια
  • Αίσθηση πνιγμού
  • Πόνος ή δυσφορία στο στήθος
  • Αναγούλα ή στομαχική δυσφορία
  • Ζάλη
  • Αίσθηση ότι τα πράγματα είναι εξωπραγματικά, αλλοτριοπροσωπία
  • Φόβος απώλειας ελέγχου ή «χάνω τα λογικά μου»
  • Φόβος θανάτου
  • Ρίγη ή έξαψη

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για τις κρίσεις πανικού

Οι κρίσεις πανικού συνήθως διαρκούν περίπου 10 έως 15 λεπτά, ωστόσο μπορεί να φαίνεται ως μια αιωνιότητα τόσο για εσάς, όσο και για το παιδί σας. Αφού το παιδί σας έχει την πρώτη του κρίση πανικού, είναι σημαντικό να το ενημερώσετε για τα σημάδια και τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις κρίσεις πανικού, ώστε, αν συμβούν ξανά, να μπορεί να κατανοήσει τι συμβαίνει. Διδάξτε το παιδί σας ότι οι κρίσεις πανικού είναι λάθος συναγερμός στο σώμα του. Ενημερώστε το για το ποια είναι η σωματική αίσθηση που σχετίζεται με την κρίση πανικού, ώστε να μην είναι τόσο τρομακτική, όταν τη βιώσει.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού

Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη βοήθεια ενός εφήβου ή παιδιού που βιώνει μια κρίση πανικού. Επίσης είναι εξίσου σημαντικό να μάθετε τι να μην κάνετε κατά τη διάρκεια των τρομακτικών αυτών στιγμών.

  • Αποφύγετε να απαξιώσετε την ψυχική δυσφορία τους. Οι κρίσεις πανικού είναι τρομακτικές. Αποφύγετε να πείτε στο παιδί «είσαι εντάξει», όταν στην πραγματικότητα το παιδί δεν νιώθει καθόλου ότι είναι εντάξει. Είναι σημαντικό να δείξετε ενσυναίσθηση κατά τις κρίσεις αυτές. Πείτε κάτι όπως «Ξέρω ότι δεν νιώθεις καλά. Η κρίση πανικού μπορεί να είναι τρομακτική. Θα σε βοηθήσω να την ξεπεράσεις και θα τελειώσει καλά.»
  • Θυμίστε στο παιδί σας ότι οι κρίσεις πανικού τελειώνουν. Μια κρίση πανικού ξεκινά όταν το σύστημα πάλη/φυγή/πάγωμα του σώματος έχει πυροδοτηθεί χωρίς να χρειάζεται. Σύντομα θα κοπάσει. Ενώ η εμπειρία είναι άβολη και εκνευριστική, όταν η κρίση πανικού τελειώνει, αφήνει το σώμα αβλαβές.
  • Βοηθήστε το να ξεχαστεί. Υπάρχουν πολλά εργαλεία και τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο αποσπώντας την προσοχή του από την κρίση πανικού. Η σωματική άσκηση, ένα παιχνίδι, το χάζεμα φωτογραφιών στο τηλέφωνο, ένα σνακ, η χρήση κρύας κομπρέσας για να δροσιστεί το σώμα, θετικές ενθαρρυντικές σκέψεις, τεχνικές αναπνοής, χαλάρωση μυών, ένα ντουζ ή ένα μπάνιο ή η παρακολούθηση μιας αγαπημένης εκπομπής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού σας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού.
  • Βοηθήστε το να αποφύγει την παγίδα της κρίσης πανικού. Άπαξ και το παιδί σας έχει μια κρίση πανικού, θα αρχίσει να φοβάται ότι θα έχει ξανά κάποια κρίση και θα αποφεύγει δραστηριότητες και καταστάσεις, τις οποίες θεωρεί ικανές να πυροδοτήσουν άλλη μια κρίση. Ως αποτέλεσμα, το παιδί σας θα προσπαθεί να αποφύγει το σχολείο, κοινωνικές δραστηριότητες, οικογενειακές γιορτές, αθλήματα και μπορεί ακόμα και να φοβάται να βγει από το σπίτι. Ως γονέας, είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας ότι, αποφεύγοντας όλα αυτά, θα επιδεινώνεται το άγχος και συνεπώς είναι σημαντικό να διαχειριστείτε μαζί τις καταστάσεις αυτές.

Επαγγελματική βοήθεια για τις κρίσεις πανικού

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορούν να βοηθήσουν εσάς και το παιδί σας να μάθετε για τα εργαλεία και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αποτροπή και τη διαχείριση των κρίσεων πανικού. Ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας μπορεί να διακρίνει για ποιο λόγο το παιδί σας έχει τις κρίσεις πανικού, ωστόσο μπορεί να μην υπάρχει συγκεκριμένη αιτία ή πυροδότηση. Επιπλέον, ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας μπορεί να διδάξει ορισμένες τεχνικές, όπως θεραπεία έκθεσης και τεχνικές χαλάρωσης για να βοηθήσει το παιδί σας να κατανικήσει τις κρίσεις πανικού. Αν και υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που βοηθά στις διαταραχές πανικού, δεν συνιστώνται εξαιτίας των παρενεργειών της. Συνεπώς, τις διαταραχές αυτές τις διαχειριζόμαστε καλύτερα μέσα από θεραπεία και γνώση.

 

Πηγή:

https://discoverymood.com/blog/can-help-child-anxiety-attack/