Εγκεφαλική παράλυση

Η εγκεφαλική παράλυση συμβαίνει σε περίπου 2 στις 1000 γέννες. Η συχνότητά της δεν έχει αλλάξει για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, παρόλες τις σημαντικές εξελίξεις της ιατρικής νεογνικής φροντίδας. (eMedicine, 2009).

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι εγκεφαλικής παράλυσης:

Σπαστική εγκεφαλική παράλυση, όπου υπάρχει πολύς μυικός τόνος και συσπάσεις. Οι κινήσεις είναι άκαμπτες, ειδικά στα πόδια, στα χέρια ή/και στην πλάτη. Τα παιδιά με αυτού του είδους εγκεφαλική παράλυση κινούν τα πόδια τους αδέξια, τα στρέφουν προς τα μέσα ή τα διασταυρώνουν καθώς προσπαθούν να περπατήσουν. Αυτή η μορφή εγκεφαλικής παράλυσης συμβαίνει στο 50 ? 70% των περιστατικών.

Αθετωσική εγκεφαλική παράλυση (επίσης γνωστή ως Δυσκινητική εγκεφαλική παράλυση), η οποία επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Τυπικά, αυτή η μορφή εγκεφαλικής παράλυσης περιλαμβάνει αργές, ακούσιες κινήσεις και χαμηλό μυικό τόνο, ο οποίος δυσκολεύει το άτομο να καθίσει ευθυτενές και να περπατήσει. Η μορφή αυτή απαντάται στο 10 ως 20% των περιστατικών.

Αταξική εγκεφαλική παράλυση, η οποία περιλαμβάνει φτωχό συντονισμό, ισορροπία και αντίληψη βάθους. Συμβαίνει στο 5 ως 10% των περιστατικών. 

Μικτή εγκεφαλική παράλυση, η οποία είναι ένας συνδυασμός των συμπτωμάτων που αναφέρονται παραπάνω. Ένα παιδί με μικτή εγκεφαλική παράλυση έχει χαμηλό και υψηλό μυικό τόνο. Κάποιοι μύες είναι πολύ συσπασμένοι και άλλοι πολύ χαλαροί, δημιουργώντας ένα μίγμα ακαμψίας και ακούσιων κινήσεων.

Άλλοι όροι που περιγράφουν διαφορετικά είδη εγκεφαλικής παράλυσης είναι:

  • Διπληγία: μόνο τα πόδια επηρεάζονται
  • Ημιπληγία: το μισό σώμα (το ένα χέρι και το ένα πόδι ομολεύρως) επηρεάζεται
  • Τετραπληγία: όλα τα άκρα επηρεάζονται, ενίοτε και οι μύες στο πρόσωπο και στον κορμό.

Θεραπεία

Με έγκαιρη και συνεχιζόμενη θεραπεία, οι συνέπειες της εγκεφαλικής παράλυσης μπορούν να μειωθούν. Πολλά παιδιά μαθαίνουν πώς να δουλεύει το σώμα τους για αυτά με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, ένα βρέφος του οποίου η εγκεφαλική παράλυση τον εμποδίζει να μπουσουλήσει μπορεί να βρει ως εναλλακτική να κυλάει από το ένα μέρος στο άλλο. Τυπικά, τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση χρειάζονται διάφορα είδη θεραπειών, όπως:

Φυσιοθεραπεία, η οποία βοηθά το παιδί να αναπτύξει δυνατότερους μύες, όπως εκείνους στα πόδια και τον κορμό. Μέσω της φυσιοθεραπείας, το παιδί δουλεύει πάνω σε δεξιότητες, όπως το περπάτημα, το κάθισμα και την διατήρηση της ισορροπίας του.

Εργοθεραπεία, η οποία βοηθά το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες λεπτής κίνησης, όπως το να ντύνεται, να τρώει, να γράφει και να κάνει άλλες καθημερινές δραστηριότητες.

Λογοθεραπεία, η οποία βοηθά το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες επικοινωνίας. Το παιδί μπορεί να εργαστεί συγκεκριμένα στην ομιλία, η οποία μπορεί να επηρεαστεί από προβλήματα με τον μυικό τόνο της γλώσσας και του φάρυγγα.

Συμβουλές για γονείς

Μάθετε για την εγκεφαλική παράλυση. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο περισσότερο μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και το παιδί σας.

Αγαπήστε και παίξτε με το παιδί σας. Φερθείτε στο παιδί σας όπως θα φερόσασταν σε ένα παιδί χωρίς αναπηρία. Πηγαίνετε μαζί του σε διάφορα μέρη, διαβάστε μαζί, διασκεδάστε.

Μάθετε από επαγγελματίες και άλλους γονείς πώς να ικανοποιήσετε τις ειδικές ανάγκες του παιδιού σας, αλλά προσπαθήστε να μην μετατρέψετε τη ζωή σας σε μια ασταμάτητη σειρά από θεραπείες.

Ζητήστε βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους. Η φροντίδα ενός παιδιού με εγκεφαλική παράλυση είναι δύσκολη δουλειά. Δείξτε στους άλλους τι να κάνουν και δώστε τους αρκετές ευκαιρίες να εξασκηθούν, ενώ εσείς κάνετε ένα διάλειμμα.

Κρατηθείτε ενήμεροι για τις νέες θεραπείες και τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν. Οι νέες προσεγγίσεις συνεχώς βελτιώνονται και μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στην ποιότητα ζωής του παιδιού σας. Ωστόσο, έχετε το νου σας για νέες αναπόδεικτες «μόδες».

Μάθετε για τη βοηθητική τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έναν απλό πίνακα επικοινωνίας για να βοηθήσει το παιδί σας να εκφράσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ή μπορεί να είναι ένας περίπλοκος υπολογιστής με εξειδικευμένο λογισμικό.

Δείξτε υπομονή, έχετε αισιοδοξία για βελτίωση. Το παιδί σας, όπως κάθε παιδί, έχει όλη τη ζωή μπροστά του για να μάθει και να μεγαλώσει.

Εργαστείτε με επαγγελματίες για να συντάξετε ένα πλάνο αποκατάστασης ειδικά για τις ανάγκες και τις ικανότητες του παιδιού σας. Βεβαιωθείτε ότι αυτό περιλαμβάνει σχετικές υπηρεσίες, όπως λογοθεραπεία, φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία, αν το παιδί σας τις χρειάζεται. Μην ξεχάσετε και την υποβοηθητική τεχνολογία.

Πηγή: 

https://www.parentcenterhub.org/cp/