Πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας να ακολουθήσει κανόνες

Θέτουμε κανόνες για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να είναι ασφαλή. Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας θα κάνουν τη σωστή επιλογή, όταν τους παρουσιαστεί μια δύσκολη περίσταση, όπως, για παράδειγμα, αν θα ανοίξουν ή όχι την πόρτα σε έναν άγνωστο. Αλλά τι θα έκαναν πραγματικά;

Πρόσφατα, μια τηλεοπτική εκπομπή στην Αμερική έβαλε κάποια παιδιά σε δύσκολες περιστάσεις, για να δει τις επιλογές τους κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αν και δεν ήταν ένα επιστημονικό τεστ, επέδειξε πόσο εύκολο είναι να κάνει κάποιος τα παιδιά να παραβιάσουν τους κανόνες.

Δημιούργησαν διάφορες καταστάσεις κατά τις οποίες οι πράξεις των παιδιών καταγράφονταν από κρυφές κάμερες. Είχαν προηγηθεί συνεντεύξεις των γονέων τους. Στο πλαίσιο αυτό, είχαν ρωτηθεί πώς πίστευαν πως θα αντιδράσουν τα παιδιά τους. Αν και οι γονείς δήλωσαν πώς ήλπιζαν ότι θα αντιδράσουν τα παιδιά τους, ωστόσο συχνά είχαν αμφιβολίες για το πώς θα αντιδρούσαν στην πραγματικότητα.

Σε ένα σενάριο, αδέρφια 12 και 14 ετών ήταν μόνα στο σπίτι τους, όταν ένας άντρας με στολή αστυνομικού χτύπησε την πόρτα τους. Προς απογοήτευση των γονέων τους, άνοιξαν την πόρτα στον άγνωστο άντρα και τον άφησαν να περάσει μέσα στο σπίτι, όταν εκείνος τους εξήγησε πως βρισκόταν στην περιοχή επιθεωρώντας τα σπίτια. Αυτό το σενάριο είχε πραγματικά χρησιμοποιηθεί από έναν εγκληματία.

Έχει σημασία η επιλογή των λέξεων στους κανόνες;

Ναι! Το πώς διατυπώνεται ένας κανόνας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα του παιδιού να ακολουθήσει το πνεύμα του κανόνα. Για παράδειγμα, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διατυπώσουμε έναν κανόνα σχετικά με το μη άνοιγμα της πόρτας:

  • «Μην ανοίγεις την πόρτα σε ξένους.» Για τον κανόνα αυτόν, τα παιδιά σας πρέπει πρώτα να κατανοήσουν αν θεωρούν ότι το άτομο στην πόρτα είναι άγνωστος. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αν το άτομο φαίνεται να είναι αστυνομικός ή κάποιος άλλος ένστολος.
  • «Μην ανοίγεις την πόρτα σε οποιονδήποτε, όταν είσαι μόνος σπίτι.» Αυτός ο κανόνας ισχύει ακόμα κι αν υπάρχουν πολλά παιδιά στο σπίτι, αλλά κανένας γονέας;
  • «Μην ανοίγεις την πόρτα σε οποιονδήποτε, αν δεν είναι οι γονείς σου εκεί κοντά.» Είναι εντάξει να ανοίξεις την πόρτα, αν οι γονείς σου είναι σπίτι, αλλά κοιμούνται;
  • «Μόνο οι γονείς ανοίγουν την πόρτα, όταν κάποιος την χτυπάει.» Αυτός μπορεί να είναι ο ευκολότερος κανόνας, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά.

Το ζητούμενο είναι να διατυπώνονται οι κανόνες με έναν τρόπο που βοηθά τα παιδιά να τους ακολουθούν.

Τι άλλο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ακολουθήσουν έναν κανόνα;

Βοηθά να συζητήσετε τα διάφορα σενάρια «τι θα γίνει αν», κατά τα οποία ο κανόνας δοκιμάζεται. Για παράδειγμα, αν ο κανόνας είναι μην πλησιάζεις το αυτοκίνητο κάποιου αγνώστου, μιλήστε για πιθανότητες όπως:

  • Τι θα γίνει αν ο οδηγός έχει μια ερώτηση να σε ρωτήσει; Θα πλησιάσεις το αυτοκίνητο για να ακούσεις καλύτερα την ερώτηση;
  • Τι θα γίνει αν η γυναίκα που οδηγεί το αυτοκίνητο έχει χάσει το κουταβάκι της και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να το βρει; Έχει μια φωτογραφία του κουταβιού που θέλει να σου δείξει. Πλησιάζεις για να πάρεις τη φωτογραφία;
  • Τι θα γίνει αν ο άντρας που οδηγεί κρατά ένα δώρο και λέει πως είναι για εσένα; Πλησιάζεις το αυτοκίνητο για να πάρεις το δώρο;

Μιλήστε ανά περιόδους για τα σενάρια αυτά, είτε σε οικογενειακές συζητήσεις ή κατά τη διάρκεια των γευμάτων κι έτσι θα βοηθήσετε τα παιδιά να θυμούνται τον κανόνα και να τον ακολουθούν.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία ενός κανόνα;

Είναι πιο πιθανό τα παιδιά να ακολουθήσουν σωστά έναν κανόνα, όταν κατανοούν γιατί ο κανόνας αυτός είναι τόσο σημαντικός. Για παράδειγμα, αν ο κανόνας είναι ότι πρέπει να επιστρέφουν κατευθείαν στο σπίτι από το σχολείο, γιατί αυτό είναι σημαντικό; Είναι αποδεκτό να σταματήσουν στο σπίτι ενός φίλου για λίγο; Τι πρέπει να πεις σε έναν φίλο σου, αν σε προσκαλέσει να παίξετε στην παιδική χαρά για λίγο πριν επιστρέψεις στο σπίτι;

Απαντώντας σε τέτοιες ερωτήσεις μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τους κανόνες και να τους εσωτερικοποιήσουν.

Επηρεάζει η κοινωνική πίεση τη συμμόρφωση στους κανόνες;

Οπωσδήποτε! Η ίδια τηλεοπτική εκπομπή που προαναφέρθηκε δοκίμασε την υπόθεση αυτή σε ένα πρόγραμμα για την κατανάλωση αλκοόλ και την οδήγηση, κατά την οποία έκαναν εφήβους να πιστέψουν ότι αφορά οντισιόν για παιχνίδι ριάλιτι. Ως μέρος της συνέντευξης, έπρεπε να οδηγήσουν σε μια άλλη τοποθεσία και πίστευαν πως το άτομο που επιλέχθη να τους οδηγήσει εκεί είχε πιεί. Θα έμπαιναν στο αυτοκίνητο με έναν οδηγό, ο οποίος πίστευαν πως ήταν μεθυσμένος; Ναι, μπήκαν, προς μεγάλη απελπισία των γονέων τους.

Αν και οι γονείς τους τούς είχαν πει πάντοτε να τους τηλεφωνούν για να έρθουν να τους πάρουν σε μια παρόμοια περίσταση, οι έφηβοι δεν το έκαναν. Η παρακολούθηση ένος σεναρίου όπως αυτό με τον έφηβό σας μπορεί να παρέχει έναυσμα για σημαντική συζήτηση σχετικά με το πόσο δύσκολο είναι να διαφοροποιηθείς και να μην μπεις στο αυτοκίνητο, όταν πιστεύεις ότι ο οδηγός έπινε. Η συζήτηση για άλλες επιλογές σε θεωρητικά σενάρια μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους σας να κάνουν καλύτερες επιλογές σε πραγματικές περιστάσεις.

Αν ένας κανόνας αξίζει, τότε αξίζει και τον χρόνο να συζητείται περιοδικά. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας καταλαβαίνουν τον κανόνα καθώς και γιατί είναι σημαντικός. Έτσι θα αυξηθεί η πιθανότητα να ακολουθήσουν τον κανόνα αυτό.

 

Πηγή:

https://www.pricelessparenting.com/documents/childrendangerouslybreakingrules