Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμάται καλύτερα

Ο καλός νυχτερινός ύπνος έχει να κάνει με το να αποκοιμηθείς εύκολα και να παραμείνεις κοιμισμένος. Τα περισσότερα παιδιά ξυπνούν μόνα τους το πρωί, αν έχουν κοιμηθεί αρκετά και ποιοτικά.

Πέφτοντας για ύπνο

Τα περισσότερα παιδιά αποκοιμούνται εντός 20 λεπτών από τη στιγμή που θα ξαπλώσουν. Το πόση ώρα θα χρειαστεί ένα παιδί για να αποκοιμηθεί εξαρτάται από το πόσο «νυσταγμένο» είναι το σώμα του καθώς και από τις ρουτίνες του κατά τη διάρκεια της ημέρας και της ώρας του ύπνου. Οι ρουτίνες την ώρα του ύπνου βοηθούν τα παιδιά να αποσυμπιεστούν πριν τον ύπνο, ώστε να αποκοιμηθούν πιο εύκολα.

Μένοντας κοιμισμένα

Τα παιδιά ξυπνούν για σύντομα διαστήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά μπορεί να μην έχουν συνείδηση ότι είναι ξύπνια. Για να παραμείνουν κοιμισμένα, τα παιδιά πρέπει να μπορούν να ξανακοιμηθούν μόνα τους μετά από αυτά τα σύντομα διαλείμματα στον ύπνο τους.

Πώς να κοιμούνται καλύτερα τα παιδιά

1.     Εδραίωση ρουτίνας ύπνου. Μια τακτική ρουτίνα ύπνου που ξεκινά περίπου την ίδια ώρα ενθαρρύνει τη συνήθεια ενός καλού ύπνου. Μια ρουτίνα μπάνιου, ιστορίας και ξαπλώματος μπορεί να βοηθήσει τα μικρότερα παιδιά να νιώσουν έτοιμα για ύπνο. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, η ρουτίνα μπορεί να περιλαμβάνει μια ήσυχη κουβεντούλα σχετικά με την ημέρα τους και μετά λίγο χρόνο για χαλάρωση μόνα τους πριν σβήσουν τα φώτα.

2.     Χαλάρωση πριν την ώρα του ύπνου. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να χαλαρώσει πριν την ώρα του ύπνου. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να θέλουν να ηρεμήσουν διαβάζοντας ένα βιβλίο, ακούγοντας μουσική ή εφαρμόζοντας τεχνικές αναπνοής για χαλάρωση. Αν το παιδί σας χρειάζεται πάνω από 30 λεπτά για να αποκοιμηθεί, το παιδί σας μπορεί να έχει ανάγκη από μεγαλύτερης διάρκειας χρόνο αποσυμπίεσης πριν σβήσουν τα φώτα.

3.     Τήρηση τακτικών ωρών ύπνου και έγερσης. Τηρήστε τις ώρες ύπνου και αφύπνισης εντός ενός χρονικού περιθωρίου 1-2 ωρών κάθε μέρα. Αυτό βοηθά το βιολογικό ρολόι του παιδιού σας να λειτουργεί σε ένα τακτικό μοτίβο. Αυτή είναι καλή ιδέα για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες καθώς και τις καθημερινές.

4.     Σύντομος μεσημεριανός ύπνος για τα μεγαλύτερα παιδιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά σταματούν τον μεσημεριανό ύπνο στην ηλικία των 3-5 ετών. Αν το παιδί σας, που είναι μεγαλύτερο από 5 ετών, κοιμάται ακόμη το μεσημέρι, προσπαθήστε ο υπνάκος αυτός να μη διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά και να μη συμβαίνει αργότερα από τις μεσημεριανές ώρες. Οι μεγαλύτερης διάρκειας ή οι απογευματινοί ύπνοι μπορεί να δυσκολέψουν το παιδί σας το βράδυ, όταν προσπαθεί να κοιμηθεί.

5.     Αίσθημα ασφάλειας. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας νιώθει ασφαλές τη νύχτα. Αν το παιδί σας νιώθει φοβισμένο όταν ξαπλώνει ή μένει μόνο στο σκοτάδι, μπορείτε να το επαινέσετε και να επιβραβεύσετε όποτε είναι γενναίο. Αποφύγετε τρομακτικές εκπομπές, ταινίες ή βιντεοπαιχνίδια. Κάποια παιδιά με φόβους νιώθουν καλύτερα, όταν έχουν νυχτερινό φωτάκι την ώρα του ύπνου.

6.     Θόρυβοι και φώτα στο δωμάτιο. Ελέγξτε αν το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας έχει πολύ φως ή πολύ θόρυβο που το εμποδίζουν να κοιμηθεί. Το μπλε φως από τις τηλεοράσεις, τις οθόνες υπολογιστών, τα τηλέφωνα και τα τάμπλετ μειώνουν τα επίπεδα μελατονίνης και καθυστερούν το αίσθημα νύστας. Το έντονο φως κατά τη διάρκεια της ώρας πριν την ώρα του ύπνου μπορεί να έχει επίδραση πάνω στα μικρά παιδιά. Βοηθά να:

  • κλείσετε τις συσκευές τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο,
  • απομακρύνετε τις οθόνες έξω από το υπνοδωμάτιο του παιδιού τη νύχτα,
  • χαμηλώστε τα φώτα μια ώρα πριν τον ύπνο για τα παιδιά προσχολικής ή μικρότερης ηλικίας.

Αν το παιδί σας χρησιμοποιεί φωτάκι νυχτός, επιλέξτε ένα χαμηλό φως σε θερμά χρώματα, αντί για ένα έντονο λευκό ή ψυχρό φως.

7.     Αποφυγή του ρολογιού. Αν το παιδί σας ελέγχει συχνά την ώρα, ενθαρρύνετέ το να μετακινήσει το ρολόι σε ένα σημείο όπου δεν μπορεί να το δει καθώς είναι ξαπλωμένο.

8.     Βραδινό γεύμα. Φάτε τη σωστή ποσότητα τη σωστή ώρα. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει φάει ένα ικανοποιητικό βραδινό γεύμα μια λογική ώρα. Το αίσθημα της πείνας ή η βαρυστομαχιά μπορούν να δυσκολέψουν το παιδί σας να αποκοιμηθεί. Το πρωί, ένα υγιεινό πρωινό βοηθά να ξυπνήσει το βιολογικό ρολόι του παιδιού σας τη σωστή ώρα.

9.     Φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να λάβει όσο περισσότερο φυσικό φως είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά το πρωί. Το έντονο φως μειώνει τη μελατονίνη. Αυτό βοηθά το παιδί σας να μείνει ξύπνιο και σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να νιώσει υπνηλία την ώρα του ύπνου.

10.  Αποφυγή καφεΐνης. Η καφεΐνη υπάρχει σε ενεργειακά ποτά, καφέ, τσάι, σοκολάτα και κόλα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τα αποφεύγει αυτά το απόγευμα και το βράδυ, ενώ παράλληλα μην του τα προσφέρετε τις ώρες αυτές.

Όταν η ανησυχία επηρεάζει τον ύπνο του παιδιού

Αν υπάρχουν ανησυχίες και άγχη που εμποδίζουν το παιδί σας απ? το να χαλαρώσει την ώρα του ύπνου, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Αν υπάρχει μια γρήγορη και εύκολη απάντηση στο πρόβλημα του παιδιού σας, αντιμετωπίστε το άμεσα. Για παράδειγμα, «Ναι, μπορείς να καλέσεις τη Μαρία το Σάββατο για να παίξετε, παρόλο που η γιαγιά θα έχει έρθει να μείνει μαζί μας».

Αλλά αν το πρόβλημα απαιτεί περισσότερο χρόνο, είναι προτιμότερο να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα του παιδιού σας και ήσυχα σχεδιάστε να διευθετήσετε το θέμα το πρωί. Για παράδειγμα, «Κατανοώ ότι ανησυχείς για το αν θα μπορέσεις να τρέξεις 100 μέτρα στον διαγωνισμό την άλλη εβδομάδα. Ας μιλήσουμε γι? αυτό το πρωί και να κανονίσουμε τι θα κάνουμε για αυτό».

 

Τα προβλήματα ύπνου μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση του παιδιού σας, τις σχολικές επιδόσεις του ή τις σχέσεις του. Αναζητήστε βοήθεια από παιδίατρο αν τα προβλήματα επιμένουν για πάνω από 2-4 εβδομάδες.

 

Πηγή:

https://raisingchildren.net.au/toddlers/sleep/better-sleep-settling/sleep-better-tips