Η Υγιής Εικόνα του Σώματος

Η υγιής εικόνα του σώματος είναι ένα σημαντικό μέρος της αυτοεκτίμησης ενός κοριτσιού που μεγαλώνει. Είναι σημαντικό οι γονείς να κατανοήσουν τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν την κόρη τους να νιώθει άνετα με το σώμα της.

Τα κορίτσια συχνά αντιμετωπίζουν σημαντική πίεση να δείχνουν ελκυστικά. Το κυνήγι για το τέλειο σώμα ή την τέλεια εμφάνιση μπορεί να έχει βαριές επιπτώσεις, όμως. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την κόρη σας να αναπτύξει και να διατηρήσει μια υγιή εικόνα σώματος και αυτοεκτίμηση.

Αίτια της αρνητικής εικόνας σώματος

Η διατήρηση μιας θετικής εικόνας σώματος κατά την εφηβεία, μια περίοδο σημαντικών σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών, μπορεί να είναι δύσκολη. Οι παράγοντες που μπορούν να βλάψουν την εικόνα σώματος ενός κοριτσιού είναι οι εξής:

  • Η φυσική αύξηση βάρους και άλλες αλλαγές που οφείλονται στην εφηβεία.
  • Πίεση από τους συνομήλικους για να δείχνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
  • Εικόνες από τα μέσα ενημέρωσης που προωθούν το αδύνατο σώμα ως το ιδανικό.
  • Μια μητέρα που ανησυχεί υπερβολικά για το δικό της βάρος ή το βάρος και την εμφάνιση της κόρης της.

Η έρευνα δείχνει ότι η παρακολούθηση υλικού που σεξουαλικά αντικειμενοποιεί τα κορίτσια (όπου ένα κορίτσι παρουσιάζεται ως ένα αντικείμενο για τη σεξουαλική χρήση από άλλους αντί ως ένα ανεξάρτητο, σκεπτόμενο άτομο) μπορεί επίσης να έχει αρνητική επίπτωση.

Συνέπειες της αρνητικής σωματικής εικόνας

Η εικόνα σώματος μπορεί να επηρεάσει το πώς ένα κορίτσι νιώθει για τον εαυτό του. Αν η κόρη σας δεν ανταπεξέρχεται στην ιδανική εικόνα σώματος που έχει στο μυαλό της, μπορεί να ξεκινήσει να νιώθει ανεπαρκής και να ντρέπεται για το σώμα της. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές.

Μια αρνητική εικόνα σώματος μπορεί να βλάψει τη διατροφή των κοριτσιών, αναγκάζοντάς τα να παραλείψουν γεύματα ή να πάρουν χάπια δίαιτας. Κάποια κορίτσια μπορεί να προσπαθήσουν να ελέγξουν το σώμα τους καπνίζοντας ή να αλλάξουν την εμφάνισή τους αγοράζοντας προϊόντα ομορφιάς ή ακόμα και καταφεύγοντας σε κοσμητική ιατρική. Η αρνητική εικόνα σώματος μπορεί να επηρεάσει την άνεση που νιώθει το κορίτσι με τη σεξουαλικότητά της ή τις αναπαραγωγικές λειτουργίες του σώματός της, όπως την έμμηνο ρύση ή το θηλασμό, καθώς μεγαλώνει.

Σπαταλώντας χρόνο ανησυχώντας για τα σώματά τους και πώς συγκρίνονται με εκείνα των γύρω μπορεί να στερήσει την ικανότητα των κοριτσιών να συγκεντρωθούν στους άλλους στόχους τους.

Μιλώντας για την εικόνα σώματος

Μιλώντας για την εικόνα σώματος με την κόρη σας μπορεί να την βοηθήσει να νιώσει πιο άνετα μέσα στο σώμα της. Όταν συζητάτε την εικόνα σώματος, μπορεί να:

  • Εξηγήσετε τις επιπτώσεις της εφηβείας. Βεβαιωθείτε ότι η κόρη σας κατανοεί ότι η αύξηση βάρους είναι φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής της, ειδικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
  • Μιλήστε για τα μηνύματα από τα μέσα ενημέρωσης. Τα τηλεοπτικά προγράμματα, οι ταινίες, τα μουσικά βίντεο, οι ιστοσελίδες, τα περιοδικά και ακόμα και κάποια παιχνίδια στέλνουν το μήνυμα ότι μόνο ένας συγκεκριμένος τύπος σώματος είναι αποδεκτός και ότι η συντήρηση μιας ελκυστικής εμφάνισης είναι ο πιο σημαντικός στόχος. Προσέξτε τι διαβάζει ή τι παρακολουθεί η κόρη σας και συζητήστε μαζί της. Ενθαρρύνετέ την να αμφισβητήσει ό,τι βλέπει και ακούει.
  • Ελέγξτε τη χρήση του ίντερνετ. Οι έφηβοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν φωτογραφίες και να λάβουν σχόλια. Οι επικρίσεις των άλλων μπορούν να κάνουν τους εφήβους αμήχανους για την εμφάνισή τους. Θέστε κανόνες για τη χρήση του ίντερνετ από τον έφηβό σας και μιλήστε για όσα ανεβάζει και βλέπει.
  • Συζητήστε για την εικόνα που έχει για τον εαυτό της. Καθησυχάστε την ότι τα υγιή σχήματα σώματος ποικίλουν. Ρωτήστε την τι της αρέσει στον εαυτό της και εξηγήστε της τι σας αρέσει πάνω της. Η αποδοχή σας και ο σεβασμός σας μπορεί να τη βοηθήσουν να χτίσει αυτοεκτίμηση και ανθεκτικότητα.
  • Χρησιμοποιήστε θετική γλώσσα. Αντί να μιλάτε για «χοντρή» και «αδύνατη», ενθαρρύνετε την κόρη σας να εστιάσει στην υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση. Αποθαρρύνετε την οικογένεια και τους φίλους απ? τη χρήση παρατσουκλιών που πληγώνουν ή τα ανέκδοτα για ανθρώπους που είναι υπέρβαροι.

Άλλες στρατηγικές για την προώθηση της υγιούς εικόνας σώματος

Πέρα από τη συζήτηση με την κόρη σας για την υγιή εικόνα σώματος, μπορείτε να:

  • Συνεργαστείτε με τον οικογενειακό σας γιατρό. Ο γιατρός σας μπορεί να βοηθήσει την κόρη σας να θέσει ρεαλιστικούς στόχους για την Δείκτη Μάζας Σώματος και το βάρος της βάσει του προσωπικού της ιστορικού βάρους και της υγείας της εν γένει.
  • Βοηθήστε την κόρη σας να καθιερώσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Προσφέρετε υγιεινά γεύματα και σνακ.
  • Αντιπαραθέστε τα αρνητικά μηνύματα στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Εκθέστε την κόρη σας σε γυναίκες που είναι διάσημες για τα επιτεύγματά τους και όχι για την εμφάνισή τους. Για παράδειγμα, διαβάστε βιβλία ή παρακολουθήστε ταινίες για γυναίκες που εμπνέουν.
  • Επαινέστε τα επιτεύγματά της. Βοηθήστε την κόρη σας να δίνει αξία σε όσα κάνει και όχι στην εμφάνισή της. Αναζητήστε ευκαιρίες να επαινέσετε τις προσπάθειές της, τις δεξιότητές της και τα επιτεύγματά της.
  • Προωθήστε τη σωματική δραστηριότητα. Η συμμετοχή σε αθλήματα και άλλες σωματικές δραστηριότητες, ειδικά εκείνες που δεν δίνουν έμφαση σε συγκριμένο βάρος ή σχήμα σώματος, μπορεί να βοηθήσει την προώθηση αυτοεκτίμησης και θετικής εικόνας σώματος.
  • Ενθαρρύνετε τις θετικές φιλίες. Οι φίλοι που δέχονται και υποστηρίζουν την έφηβη κόρη σας μπορεί να αποτελέσουν θετική επιρροή.
  • Θέστε το θετικό παράδειγμα. Υπενθυμίστε στην κόρη σας ότι ασκείστε και τρώτε υγιεινά για την υγεία σας, όχι μόνο για να έχετε μια συγκεκριμένη εμφάνιση. Επίσης αναλογιστείτε τι διαβάζετε και παρακολουθείτε καθώς και τα προϊόντα που αγοράζετε και το μήνυμα που επιλέγετε να στείλετε.

Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Αν η κόρη σας παλεύει με την αρνητική εικόνα του σώματός της, σκεφτείτε μήπως χρειάζεται επαγγελματική συμβουλή. Η επιπλέον στήριξη μπορεί να δώσει στην κόρη σας τα εργαλεία που χρειάζεται για να αντισταθεί απέναντι στην κοινωνική πίεση και να νιώθει καλά με το σώμα της.

 

Πηγή:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/tween-and-teen-health/in-depth/healthy-body-image/art-20044668